Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický jablečný štrúdl

Jablečný závin se dozajista peče v každé rodině. Typy použitých těst jsou různé, ovšem nejjednodušší je použít kupované listové těsto, s nímž vám příprava závinu zabere opravdu malou chvilku a úspěch je zaručen.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivusa Ivusa

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 530 kJ /
605 kcal
Bílkoviny12,68 g
Tuky11,03 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 133 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy100,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto rozdělíme na 3-4 stejně velké kousky, podle velikosti koupeného těsta. Krok 2: Na vále rozválíme jednu část těsta na placku tak dlouhou, aby se vešla na šířku plechu. Krok 3: Na rozválené těsto dáme hrst strouhanky, rozprostřeme po celé délce těsta a na ni poklademe nastrouhaná jablíčka. Krok 4: Na jablíčka nasypeme trošku skořice, přidáme rozinky a posypeme cukrem. Krok 5: Zatočíme do nohavice a konce nohavic založíme pod štrůdl, aby šťáva z jablek nevytekla. Tak to uděláme se všemi částmi těsta a skládáme na plech na pečící papír, nejlépe na šířku plechu. Vejdou se tak všechny čtyři nohavice. Krok 6: Rozšleháme vejce a mašlovačkou potřeme každý štrúdlík. Krok 7: Dáme do rozpálené trouby asi na 170 °C. Pečeme zhruba 30 minut do zlatavé barvy. Každá trouba peče jinak, takže hlídáme, abychom štrúdl nespálili.

TIP: Jak udělat a péct listové těsto

Zveřejněno 10. 2. 2012

Poznámka autorky Ivusa

Po vychladnutí nakrájíme - naaranžujeme na větší talíř a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický jablečný štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vl7B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický jablečný štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vl7B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Z listového dělám často a foto přidávám..:-)

Dá se dělat i bez cukru, jen naplnit nastrouhanými jablíčky. Jen 2 malé kousky pro diabetika.:-))top.recepty.cz

Jen tak pro informaci. Tohle není "klasický" štrůdl když je z listového těsta.

Ivusa: - Neomlouvejte se! Od všeho je tu spousta receptů. Psala jste návod a je výborný!:yes:

Pajaja ....já vím ,ale když já jsem včera po dlouhé době něco pekla a tak jsem se chtěla pochlubit;-)Tak mi prosím promiňte.:-)

Ivuško, štrúdlík pěkný, ale už jich tu je. . . :-(

fb.lib díky za upozornění:-Kjiž jsem opravila- snad už to bude dobře:-))

Co kuchař-ka,pekař-ka to štrúdl.Vůbec když si dělají těsta a nekupují.Já když dělám těsto tak z piva,místo strouhanky dávám strohaný perník a pokud strouhám jablka (většinou je také krájím na plátky)tak tam přidávám pudink(jablečný krupicový).U svátečního štrúdlu dávám náplň do prostřed,kraje rádylkem nařežu a vršek pletu jako do copu.Štrúdlem nikoho neurazíte a je výborný ze šodo,místo buchtiček.:-K

taky dělám, jablíčka krájím na plátky a těsto potírám rozpuštěným máslem..je pak heboučké a křehounké. jo a taky propichuju...podle nějakého receptu v tv...aby prý párou odešla přebytečná vlhkost:-p miluju štrůdlíček:-p

Tématické fráze:
sváteční štrůdl, čím potřít štrůdl, štrúdl návod, jablečný strudl z piva, návod na štrůdl, štrůdl strouhanka, jablečný štrůdl, výborný jablečný štrůdl z piva, pohankový štrůdl, štrudl s jablky z listového těsta na plech, jak dlouho se peče jablečný štrůdl, štrúdl s kousky jablek, štrůdl albert, jablečný štrůdl s kousky jablek, štrůdl potřít, sváteční jablečný závin, perník se strouhanými jablky, strouhanka do štrudlu, co místo strouhanky do štrůdlu, strouhanka na štrúdl

Suroviny:
těsto listové, jablko, cukr krupice, skořice, rozinky, strouhanka, vejce

Přidat fotografie receptu