Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bystřické fašaňkové koblihy

Smažené bochánky, tedy koblihy, děláme nejčastěji na sklonku zimy, v období masopustu. Kynuté těsto smažíme v rozpáleném oleji a poté libovolně doplníme podle chutí. Někomu stačí cukr, jiný naplní marmeládou nebo tvarohem.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

senky senky

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez dob kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

asi 48 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 781 kJ /
3 533 kcal
Bílkoviny87,72 g
Tuky121,47 g
Vláknina18,36 g
Cholesterol 1,12 g
Sodík 166 mg
Sůl0,39 g
Sacharidy482,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mouky promíchané se solí uděláme důlek, vsypeme lžičku cukru z celkového množství, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Žloutky ušleháme se zbytkem cukru, změklým máslem, panákem rumu a po vykynutí kvásku vlejeme do mísy ke kvásku a mouce. Vypracujeme vláčné těsto a odložíme ho na teplé místo kynout. Krok 3: Po vykynutí a vyklopení na desku se silikonovou podložkou lehce propracujeme a rozdělíme na stejnoměrné kousky. Necháme chvilku odpočinout a mezi prsty tvoříme bochánky s důlkem uprostřed. Krok 4: Ty potom ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje smažíme z obou stran dozlatova. Smažíme nejprve stranou s důlkem dolů! Krok 5: Koblihy dozdobíme podle vlastních zvyklostí. Stačí pocukrovat nebo důlek naplnit našlehaným sladkým bílkovým sněhem, tvarohovou pěnou, marmeládou, povidly, šlehačkou atp.

TIP: Oblíbené masopustní pokrmy

Zveřejněno 18. 2. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bystřické fašaňkové koblihy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g67j

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bystřické fašaňkové koblihy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g67j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

:-)<3:yes::yes::-K ačkoli jsem křtěná Vltavou - název Fašaňk znám také :-D

U nás se taky koná tradiční masopustní průvod s následnou taškařicí, ale je to v úterý brzy odpoledne a to jsem v práci, ještě ani jednou jsem nebyla :-8 V okolních vsích bývá průvod v sobotu nebo v neděli, to je lepší :yes:

zizala: u nás v dědině pod Brdem, na pomezí Hané a Slovácka, se třeba Ostatkové zábavě říkalo "pochovávání base", protože se basa a muzika a zábava s ní spojená pochovala (uklidnila) na půst před Velikonocemi :) bývala to jedna z největších zábav za celý rok, s maskami a malým divadelním představením :-D:-D:-D

casino: :-8:-8 Moc daleko ne, ale za Brno jsem se dostala jen párkrát za život.
Děkuji i senky a Františce za uvedení do obrazu :-K

zizala: nemáš se za co omlouvat, Jaruško ;-) fašaňk, fašaňg, ostatky, tak se masopustu říká na celé nebo větší části jihovýchodní Moravy, Valašsku, kolem Hodonína, Kyjova, Uh.Hradiště ......Už sa fašaňk krátí, už sa nenavrátí, staré baby lajů. že sa nevydajů .... ;-)

zizala: Na Morave :) se používá Fašank (Slovácko)

Frantiska: Žádna slovenská skomolenina aj na Záhorí (SR) vedľa Moravy kde sa vyprávja Záhorácky -velice podobňe jak na jak u našich bratrú na Moravje sa ríka fašaňk :)

zizala:
Vy to máte na Moravu asi daleko, že?:-)
Fašaňku, fašaňku, už je ťa namále...
...letos je konec masopustu za 16 dní:-D

Tohoto názvu jsem si nikdy nevšimla, připadá mi legrační :-)) Je mi jasné, že to vniklo zkomolením slovenského slova fašiangy, ale zajímalo by mě, zda se to někde u nás takhle říká? V nějakém nářečí? Omlouvám se, opravdu mě to zajímá :-8

Iva Radkovičová: Díky za vyzkoušení, jsem ráda, že se dařilo :-) u nás budou příští víkend :-)

Iva Radkovičová 1. 2. 2015 17:16
Opravdu moc dobé. Před chvilkou jsem je dodělala a recept si ukládám. Děkuji za dobrý recept

Mohu jen doporučit právě jsem je dodělala a doslova mizí pod rukama jsou prostě luxusní.:-p

clupmi:že by kynuly příliš zběsile, se mi nezdálo:-) ale je faktem, že kynuly "pod rukama". Možná to je záměr, aby s sebou kuchařka hodila při smažení:-D:-D

majda 2: Tak, kalorická bomba to je, to je fakt. Ale alkohol se tam dává mimo jiné proto, aby se zabránilo přílišné nasákavosti tukem při smažení. A RUM (rozumně uložená měna) i na aroma. Ve státní pekárně noční směna vždy příděl rumu poctivě zkonzumovala. :-D

Na koblihy mám obrovskou chuť. Rozhodně uděluji další + bodík a ukládám do oblíbených. :yes::yes::yes:
p.s.: Jen mám dotaz na množství droždí. Např. NOLI uvádí, že jedna kostka 42 g je na kilo mouky. Není tedy ta dávka velká, nekynulo to příliš zběsile, nebo je to záměr???:-S

Anna Kocikova: stačí zavolat,zadělám přesně na čas:-D:-D

rebeka:přijeď, nět prablema;-):-))

Tématické fráze:
bílková pěna na koblihy, koblihy s pěnou, jak naplnit koblihy, slovenské koblihy, koblihy s povidly, ostatkové koblihy, fasankove koblížky, koblihy se sněhem, fašankové dobroty, recept na koblihy, koblihy z penou, koblihy recept, koblihy, koblihy s důlkem, slozeni koblihy, koblihy s důlkem, pena na koblihy, koblihy s bramborou, koblihy slozeni, fasangove koblihy

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, máslo, mléko, droždí čerstvé, žloutek, sůl, rum, olej

Přidat fotografie receptu