Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí hranolky

Oblíbené hranolky si můžete vyrobit i doma, jsou lepší než kupované mražené, kde nemůžete ohlídat kvalitu. Nakrájené brambory, z kterých musíte odplavit škrob, poté je osušíte a usmažíte ve vysoké vrstvě rozpáleného tuku. Domácí hranolky jsou velice chutné.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Montanka Montanka

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min

35 min (35 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a z plátků následně na "hranolky". Stále brambory, se kterými nepracujeme, máme v misce s vodou. Do ní krájíme i hranolky. Krok 2: Když máme všechno nakrájené, důkladně promícháme, aby se nám uvolnilo co nejvíce škrobu. Klidně si můžeme jednou vodu vyměnit. Krok 3: Poté hranolky vyndáme na utěrky (na linku si položíme 2 utěrky na sebe), zabalíme a lehce "vyválíme" - jako bychom je kolébali v kolébce. Krok 4: Takto vysušené brambory nasypeme do fritovacího koše a usmažíme dle zvyklostí. Krok 5: Hotové necháme lehce okapat a posypeme solí.

Jak skladovat brambory: Je třeba vybrat správnou odrůdu

Zveřejněno 25. 2. 2012

Poznámka autorky Montanka

Překvapilo mě, že jsem tady tento recept nenašla, tak ho sem přidávám. U nás se hranolky běžně dělají, nekupují se, je to přece jenom o něco zdravější ;)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí hranolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mGNR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí hranolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mGNR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

ivanhoe111: Ta firma Hranolky 1,2,3 měla dle mne na mysli -1-horká voda. 2- fritéza. 3-- trouba. A nikoliv 1-2-2 !

ivanhoe111: Dle jasného vítěze podle tří různých postupů (receptů) je dvojí fritování naprostý "úlet" . Zděsím tím dvě třetiny národa, ale verdikt "hovoří jasně a srozumitelně", VIZ: www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-domaci-hranolky-otestovali-jsme-3-postupy-15839

ivanhoe111: To, že je nevaříte na 100 stupňů vám zajistí, nejen měkost uprostřed křupavé hranolky (pravý opak je skousnout neuvařenou špagetu) ale i šetrné osušení, bez toho, aby jste z nich v osušce "dělali kaši". Kdo nezkusí, nemůže hodnotit.

ivanhoe111: Nejpodobnější recept najdete v soutěži tří postupů dělání dom. hranolků. (TEB třetí zvítězil na plné "čáře" !!!
www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-domaci-hranolky-otestovali-jsme-3-postupy-15839

Začnu ze široka. Zjistil jsem, že každý, kdo má v zadní části těla díru, má svůj zaručený recept na své "výborné" domácí hranolky.
Asi před cca 8 - 10 lety byla firma " Hranolky 1,2,3. Těsně předtím, než jí koupila nějaká větší firna (aby jim nekonkurovala), tak ta firma prozradila svůj recept, že dodnes na tu chuť jejich hranolků s nostalgií vzpomínám.
Takže se připravte na postup, který možná "zboří" všechny zažitá pravidla.
---------
Brambory (v mém případě 4) nakrájejte na hranolky 1x1x ...cm., dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby se odplavil škrob na cca 30 minut. Je dobré po 15 min. vodu vyměnit.
Dejte si vařit do kastrólu vodu, která musí mít teplotu pod bodem varu.
Ještě před tím si např. v rychlovarné konvici přiveďte vodu (cca 1 litr) k varu a v sýtu ty hranolky zpařte. Pak ty hranolky vhoďte ze sýta do té vody, co je na hranici varu na 5 minut. (Zatím a do konce bez zrnka SOLI !!!)
Po 5 min. sceďte ty hranole a pečlivě v osušce je osušte. Poté je ve fritéze na 170 stupňů osmažte JEN do růžova. (NE VÍCE).
Pak ty hranole MUSÍ ZCELA VYCHLADNOUT !
Vyhřej troubu na 220 stupňů a pak vsyp ty vychladlé hranole a z každé strany 10 minut.
Teprve, až je sesypete z plechu - se poprvé dočkají své vysněné SOLI !

Dobrý den, přidávám fotečku. Jsou lepší než kupované :-)

to je moje :-p vyroba domacich hranolku :yes:

AniCiz:taky mám tefálek,ale bohužel se mi ty hranolky rozeserou,nevím čím to je?:-(

hmmmmmmmmmmm:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

Je to sice dobré ale moc mastné:-!:-!:-!:-/:-/:-/

dnes je varim ajsou vynikajici
:-K

no fuj,od teď nekupuju mražené hranolky,raději své

hranolky jedině v Actifry:-*

Zrovna jsem je dneska dělala k obědu, ale v troubě, bez jakéhokoliv omastku-pěkně na sucho a jsou pěkně vypečený.;-)

Jediné co bych mohl dodat je že není třeba fritovací hrnec, (a spousta oleje), hranolky dělám prostě na pánvi. Jen u toho musím stát a obracet je. ;-)
Máčet brambory ve vodě aby se odplavil škrob je podle Mistrů jediný správný způsob k vytvoření dobrých a křupavých hranolků. Mražené nekupujem, oni je ve výrobě kropí čpavkem Byl jsem tam a viděl.:-((

Tématické fráze:
domaci hranolky, hranolky z brambor, domácí hranolky recept, domácí hranolky na pánvi, hranolky z čerstvých brambor v troubě, hranolky, vyroba hranolek, hranolky z čerstvých brambor, hranolky domácí, recept na domácí hranolky, domácí bramborové hranolky, hranolky na pánvi, výroba hranolků, jak udelat domácí hranolky, domácí hranolky z brambor, vyroba domacich hranolku, hrnec na hranolky, jak se dělají domácí hranolky, domaci vyroba hranolku, recept domácí hranolky

Suroviny:
brambory, sůl, olej,

Přidat fotografie receptu