Slavný vídeňský závin
Kdo by neslyšel o věhlasném vídeňském jablkovém závinu. Je připravený z taženého těsta, které je tenoučké a po upečení i krásně křupkavé. Podávat ho můžeme s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo se smetanou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 417 kJ / 4 641 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,99 g |
Tuky | 178,89 g |
Vláknina | 77,75 g |
Cholesterol | 603 mg |
Sodík | 952 mg |
Sůl | 1,81 g |
Sacharidy | 650,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme na vál, přidáme olej, vejce, sůl a 125 ml vlažné vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Bochánek těsta necháme asi 45 minut odpočívat.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplň. V pánvi rozpustíme 100 g másla a na něm opečeme strouhanku. Jablka nakrájíme na tenké plátky, smícháme je s rozinkami, skořicí, cukrem, sekanými mandlemi nebo oříšky a opečenou strouhankou.
Krok 3: Na vále rozprostřeme utěrku, kterou silně pomoučníme a těsto dotenka rozválíme.
Krok 4: Těsto potřeme lžící rozpuštěného másla, ruce si smočíme v mouce, vsuneme je pod těsto a odspodu je roztahujeme do všech stran. Těsto musí být tak tenké, že je pod ním vidět kresba na utěrce!
Krok 5: Na těsto dáme náplň a pomocí utěrky závin srolujeme.
Krok 6: Plech vymažeme tukem a opatrně závin přeneseme. Zbytkem másla potřeme také závin.
Krok 7: Pečeme 30-40 minut při 180 °C dorůžova.
Zveřejněno 29. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slavný vídeňský závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ng
Moje poznámka
Slavný vídeňský závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L9ng
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 3 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 20 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá buchta Margot
XNika před 59 minutami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 1 hodinou
Hamburgerové bulky
Simonasesimik před 1 hodinou
Halušky s brynzou pro Dášenku
Klivan před 3 hodinami
Domácí nudle
Jindriskas před 5 hodinami
Chalupářská pomazánka
Alena Cerna před 5 hodinami
Hrnková bábovka z Margotky
sarkahumlova před 9 hodinami
Nadýchaný závin bez kynutí
sarkahumlova před 10 hodinami
Návykové bramborové smaženky
nespokojenost před 10 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 17 hodinami
Tématické fráze:
vídenský štrudl,
vidensky tazeny strudl,
pravý vídeňský štrůdl,
vídeňský štrůdl recept,
recept na vídeňský štrůdl,
masový závin,
masový štrůdl,
recepty slavných,
vídeňský jablečný štrůdl,
štrůdl vídeňský,
vídenský jablkový závin,
recept vídeňský štrůdl,
slavné recepty,
vídenský makový závin,
masové záviny,
vídeňských strudl,
těsto na vídeňský štrudl,
recept na pravý vídeňský štrúdl,
kresba kuchaře,
vidensky moucnik
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
sůl,
vejce,
máslo,
máslo,
strouhanka,
rozinky,
jablko,
mandle,
skořice,
cukr,
cukr moučkový
Komentáře (8)