Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Louhované preclíky

Pokud jste dodnes preclíky pouze kupovali, tak je čas na změnu. Podle našeho propracovaného receptu a s pomocí domácí pekárny vystřihnete krásné louhované preclíky s křupavou kůrkou a vláčným středem. Budou tak dobré, že na ty kupované zapomenete!

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

32 preclíků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 283 kJ /
2 219 kcal
Bílkoviny57,66 g
Tuky85,20 g
Vláknina13,60 g
Cholesterol 484 mg
Sodík 18,59 g
Sůl12,07 g
Sacharidy298,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto. Krok 2: Těsto po skončení programu vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků. Vyjde asi 32 preclíků, na 2 plechy. Krok 3: Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu. Krok 4: Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečicí fólií. Krok 5: Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (můžeme několikrát opatrně žiletkou naříznout povrch) a upečeme v předehřáté troubě - 15 minut na 200-210 °C. Krok 6: Pak teplotu snížíme na 170 °C a 15-20 minut dopečeme.

TIP: Jak využít jedlou sodu nejen v kuchyni

Zveřejněno 14. 5. 2012

Poznámka autorky cathleen

Preclíky mají křupavý, hladký povrch a vláčnou střídu - záleží i na tom, jak moc je vypečete. Díky svému lehounce nahořklému povrchu připomínají chutí tyčinky Bohemia.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Příprava kynutého těsta bez pekárny je popsána v receptu http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Louhované preclíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zQmm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Louhované preclíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zQmm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Můžu se zeptat? Můžu použít 20g sušeného droždí? Nebo je myšleno droždí čerstvého a sušené použít nejde??

Zuzana: určitě, Zuzko. Sušeného droždí dej přibližně 8 g.;-)

Preclíky jsou parádní ale příště musím péct z dvojité dávky toto zmizelo během 15 minut přidávám fotku :yes:

ahoj prave jsem vyzkoušela tento recept a je to fakt lahoda...doporucuji před louhovanim nechat vytvorene precliky nebo bagetky kynout několik hodin v lednici a pak teprve dat do vrouci lazne se sodou - při peceni jsou pak nadychanejsi a jemnejsí......ale davam absolutni jednicku :yes::yes::yes::yes::yes:

Helena : děkuji, Heleno, i za fotku:-K

Veronika.Hrozna: :-O Dobrý nápad! Jen nevím, jak ho zrealizovat v domácím prostředí, kde je preclíků hodně a louhovací hrnec relativně malý.....snad někoho napadne, jak na to :-))

Předevčírem byl pořad Utajený šéf ,kde byla síť pekáren preclíku ,myslím,že v USA. Preclíky nechávaly kynout na rovném sítu a pak je i s tím sítem namáčely do sodového roztoku a pekly ! Takže se nic nepokazilo ,tak jako mě. :-D

salmi: :-8 jsem ráda, že jsi s výsledkem spokojená. Doufám, že tě rodinka pochválila !;-)

tak jsem je dneska upekla, poprve jsem zkousela to louhovani a je to sranda :-D jak vypadaji, tak i chutnaji, jsou fakt paradni, takze diky za recept, delala jsem z oleje, ze sadla by byly urcite jeste lepsi, ale tady v zahranici jsem ho jeste nepouzivala, tak nevim, jake je chutove, nechtela jsem riskovat :-)

cathleen: Díky moc. Tak já to vyzkouším :-)

orni70: :-)samozřejmě půlka kostky čerstvého ;-)

Mám louhované preclíky ráda a tenhle recept vypadá moc dobře. Chtěla bych ho vyzkoušet. Jen mě trochu mate - 20g droždí. Je myšlena půlka kostky čerstvého nebo 2Og sušeného droždí?

cathleen: a jedno je fakt, že moje výrobky nemajú taký dlhý pobyt v rúre, ako udávaš. Rodina si želá mäkké pečivo. Tak neviem, či teraz sú bledšie pre nedostatok sódy (minula som všetky zásoby:-D), alebo boli málo v rúre...budem musieť zas robiť pokusy...:-D

magdalenka: máš je čím dál hezčí:-K
S tou sodou...nevím. U receptu, ze kterého jsem si vypůjčila to louhování sodou, bylo psáno, že sodu vsypeme do vřící vody a vkládáme preclíky. Tak se tím řídím.

cathleen: určite pôjdem do nich...:-K
Ja som sódu dávala už na začiatku do vody, pred varom, myslíš, že to má vplyv na výsledok?

magdalenka: :-)to mě moc těší :-8
Nechceš zkusit i http://www.toprecepty.sk/recept/3649-luhovane-bage...:-?

cathleen: pridávam foto dnešných...;-) pre zmenu, nie sú tmavé ako inokedy, ale tvarovo sa mi pozdávajú...ja sa nevzdám. :-D Momentálne sú u nás hitom...

magdalenka::-):yes:

Pre veľký úspech bolo včera repete. Dala som si záležať a vzhľadovo na tom boli oveľa lepšie, ako minule. Nemala som však doma sádlo a dala som olej. Rodina však skonstatovala, že predtým boli chutnejšie. :-O

cathleen: Ja som ich nechala skoro úplne vychladnúť pred pečením. Vďaka za radu, na teba je spoľahnutie vždy...:-K

magdalenka: je dobre (vhodne) si troubu rozehrat predem a povarene precliky (bagetky) hned potrit zloutkem a ihned pect, necekat - pecivo by mohlo spadnout. V horke troube pecivo dostane teplotni sok, zvetsi objem a tim i zarovna pripadne nerovnosti :-)

cathleen: spravila som aj "rohlíkobagetky", ale radšej nie sú odfotené, pri vyberaní z vody sa akosi viac zdeformovali, ako bol pôvodný tvar...:-D ja to vychytám, nevzdám to tak ľahko!

magdalenka: timhle vyzkousenim jsi mi, magdalenko, udelala velikou radost! Ano, ta hladka, leskla, krupava a nahorkla kurka je to, proc se precliky louhuji ;-) I nam hodne chutnaly, zrovna tak jako louhovane bagety.

Konečne som našla odvahu a vyskúšala som tento recept. Stále som sa akosi bála toho lúhovania. Výsledkom som však nadšená, docielila som hnedú farbu pečiva (ktorú som nevedela pochopiť, keď som sa nimi kŕmila v Nemecku) a majú aj perfektnú chuť! (Tyčinky Bohemia nepoznám.)
Na 1 liter vody som dala 6 KL sódy, varila asi 90 sekúnd. Tvarovo nie sú extra pekné, na budúce budem robiť menšie, mala som problém s nimi manipulovať. Vyrobila som len 18 ks obr - praclíkov.:-D
Foto je nedokonalé, fotil mobilom potomok, foťák som dnes nemala pri sebe. Vďaka za zas skvelý recept!:-K

Veronika.Hrozna:Když oni se mi přitom namáčení v té sodé rozpadávaly, rozplétaly, nedržely tvar.Brala jsem je obracečkou opatrně ... Chuť byla dobrá ,ale pohled na ně zdrcující! Jak jsem zase něco ......:-!

Veronika.Hrozna: to mě mrzí, Verčo. Můžeš mi písnout (třeba i do vzkazu) JAK se nepodařily? Jaké byly? Můžem to ve vzkazech probrat a problém najdem....

Omlouvám se za nereagování na dotaz, ale byli jsme za sluníčkem (na dovče);-), vrátili jsme se teprve v neděli.

Veronika.Hrozna:No vyzkoušeno.Vubec se mi nepodařily. Asi jsem něco uďělala špatně.

Cathlen mám dotaz jak dlouho vydrží ty preclíčky čerstvé ! Nemyslim tím ovšem v kuchyni na tácku,:-Oale schované ve špajzu v krabici.:-D

V Nemecku nám takéto luhované praclíky veľmi chutili, to je fakt. Musím sa dokopať k realizácii.

:-8 děkuji vám všem za zájem a doufám, že najdete odvahu a vyzkoušíte :-D

S prominutím jsem recept nečetla, protože vím, že to nikdy dělat nebudu. Každopádně musím říct, že autor je šikula a fotky jsou moc hezké.:-)):yes:

To je nádhera:-O:-O:-O To se musí vyzkoušet:yes:

:-O:-O:-O nestačím se divit:yes::yes: hned vyzkouším:yes::yes: prostě musím:-D:-D Svatá Pekárno, díky za Cathleen:yes::yes::-K:-K

cathleen:Obdivuji Tvou vynalézavost na různá dobrá těsta;-)Tvé výtvory jsou jako malované:-K+:yes::-p

Alžbětina Prknářová 14. 5. 2012 12:17
A mě vždycky vrtalo hlavou, jak se to dělá, ten hnědý povrch s příchutí slaných tyčinek :-)), tu chuť jste popsala přesně. Málokdy se takové pečivo prodává, pamatuji si to jako jako "bavorskou bagetu". Ta chuť je opravdu delikátní :-*:yes:

magdalenka: magdalenko, preclíky se prý louhují ve velice naředěném louhu. To se mi zkoušet nechtělo, tak jsem zajásala, když jsem na stránkách www.magdalenka.cz (:-D:-D) našla tento postup. Těsto jsem si udělala svoje.

Pred pár dňami som stála v Lidli pri "luhovanom" pečive a dumala, ako sa tá hnedá farba asi vyrába. A ty si teraz prišla s týmto krásnym receptom. Vďaka, ukladám si!

rebeka::-D:-Dsamože....

tohle jsem nedávno zahládla v nějakém časopise a říkala si, že to nemusí být špatné;-) a jak vidno z obrázků, měla jsem pravdu:yes:;-):-)
Ivi, droždí asi 20g ne 20 kostek, že jo:-?:-D:-D:-D

Tématické fráze:
louhované pečivo, louhované pečivo recept, louhované testo, preclíky recept, preclíky bavorské recept, louhovaný rohlík, louhové pečivo, louhování pečiva, bavorské preclíky, louhovaný rohlík recept, bavorské preclíky recept, co je louhované pečivo, bohemia preclíky, preclíky bohemia, recept na precliky, louhované rohlíky, bavorský preclík, preclík recept, domácí louhované rohlíky, lohované těsto

Suroviny:
voda, sádlo, cukr, sůl, mouka hladká, droždí, soda jedlá, voda, žloutek

Přidat fotografie receptu