Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbové škvarky, houbové sádlo

Tyto tradiční recepty přinášejí jedinečnou chuť a vůni lesa do vaší kuchyně. Jsou skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a proměnit je v něco výjimečného. Houbové škvarky, křupavé a plné chuti, jsou perfektní pochoutkou a houbové sádlo lze použít na pečivo nebo při vaření.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Liska741 Liska741

Snadný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 120 min i déle

135 min (15 min příprava + 120 min tepelná úprava, i déle)

Suroviny pro 1 dávka

to záleží kolik najdete hub

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Houby nakrájíme na větší kostky (+-1cm na 1cm), hodíme do velkého hrnce, přidáme sádlo a pomalu rozpustíme. Krok 2: Necháme na plotně probublávat a probublávat několik hodin, dokud se houby úplně nezbaví vody. (Počítejte s tím, že několikanásobně zmenší svůj objem.) Nesmí se vařit osolené, sůl se nerozpustí a připaluje se na dně. Krok 3: Nakonec osolíme a přidáme bylinky nebo česnek či cibulku, záleží na vaší chuti. Krok 4: Nakonec houbové sádlo nalijeme do sklenic a zavaříme.

TIP: Houby v tuku - oblíbené recepty

Zveřejněno 23. 5. 2012

Poznámka autorky Liska741

Bylinky zvolte podle své chuti, např. tymián, bazalka, petrželka, koriandr apod.

Jezdíme na chatu do Vysokých Tater. Rostou tam mraky hub. Mohla bych je v tom lese nechat, ale nejde to .. vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost.

Chatička je však bez elektřiny a v lese. Houby se tam nedají v takovém množství sušit a bez el. en. ani zamrazit. Toto je způsob, jak je na dlouhou dobu uchovat vynikající. Lze použít i jako součást dalších pokrmů, nebo jen na chleba.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbové škvarky, houbové sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jz8o

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbové škvarky, houbové sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jz8o

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

evžen-lovec 9. 9. 2014 12:01
.....solit něco, v čem není obsažená voda, nemá efekt...
Takže nedehydrovat úplně, a protože - i když jen na "malém ohni" - ke konci je to docela fofr to nepřipálit ( přece jenom sádlo snese větší teplotu než houby ) a nemít z toho sice křupavé, ale stejně jen uhlí, DOPORUČUJU tam ke konci dát plátek pečiva nebo třeba mrkve a až to začne "zvonit", tak rychle z plotny pryč!!
Dobrou chuť :-!

lauti:Ty jo .. tak to jsem neřešila, prostě jsem to v polních podmínkách dala do hrnce a zavařila. První várku jsem nezavařovala vůbec. Jenom jsem to naplnila úplně po okraj a horký pevně uzavřela a ototčila víčkama dolů. Moc dlouho nevydržely, ale né protože by se zkazily .. prostě jsme je sežrali rychle :-) Ale tak 2-3 měsíce to vydrží určitě ... nějaké jsme rozdali a mamina je měla ještě za půl roku a byly ok.

Liska741:Ahoj, recept je super, ale ráda bych se zeptala na zavaření, jak dlouho a kolik stupňů, nemám se zavařováním v sádle zkušenosti;-)

Ekira: ...myslela jsem, že zde se prezentují recepty a kulinářské nápady, ale prudiči se najdou všude. Nicméně jsem se zamyslela nad svou nedostatečnou znalostí a ověřila si kam já to vlastně tedy na tu chatu jezdím... :-/ ... no a nemohu si pomoci .. dohledala jsem tuto odbornou informaci na mezinárodně využívané internetové encyklopedii : "Vysoké Tatry jsou spojeny Cestou Slobody vedoucí od !!!Podbanského!!! do Tatranské Kotliny. Tatranská elektrická železnice spojuje osadu Štrbské Pleso s Tatranskou Lomnicí a přes Starý Smokovec pokračuje do Popradu". Budu tedy důvěřovat encyklopedii a manželovi, jehož rodina z Podbanské pochází a zřejmě tuší, kde se Podbanské nachází. :-K

hlavne je rozdiel Vysoké Tatry a Nízke Tatry čo Podbanské sú, treba si zistiť kde vlastne na tú chatu chodím a podľa toho sa aj správam:-//

Výborné:-p foto a:yes:

Liska741: nechcela som sa ťa dotknúť, ozaj som to nepochopila ako vtip a nadľahčenie, moja chyba ;-)ospravedlňujem sa ;-)

Listicko,jen sbirej sbirej;-) a tvor:yes: Jsem stejneho nazoru jako Kadlik...tak se nedej:-D Sbirani hub nemuze lesu skodit..a tvuj sloh se mi taky libi,tak mne prekvapil negativni komentar..Rozhodne bodika davam:yes:

a díky Kadlíku .. přesně tak to je ... Stejně jako na Šumavě, v Jižních Čechách a tak dál a tak dál ..

... některé komentáře zde mě tedy mrzí, tak musím reagovat ... Houby nám rostou v podstatě u chaty na Podbáňské .. rozhodně nijak nedrancujeme les, naopak odnášíme odpadky, které tam ponechali jiní. Dál od chaty sbíráme pouze tam, kam nás zavedl manželův strýc, který dělá celý život u lesní správy a o žádném zákazu tedy nemluvil. Vymetání lesního porostu byl samozřejmě vtip - nepochopený - ale věřím, že vášnivý houbař ví o čem mluvím.

Liško, to je docela dobrej nápad, v nouzi se dají vymyslet i senzační pochutiny;-):-DDávám 5.bod:yes:

Takže podľa hesla : Drancuje druhý, musím aj ja. :-( Miestni vedia, že na huby sa chodí na važecké lúky, a to je už mimo TANAP-u.

Kadlik::yes::yes::yes: mám stejný názor;-)

tejaja: no, platí zákaz ... a dodržuje se? Třeba místní nechodí na houby? neutrhnou si borůvku? Něco jiného je přiměřený rekreační sběr, a něco jiného drancování polskýma sběračema...

Kadlik: to máš pravdu, ale vo Vysokých Tatrách platí zákaz akéhokoľvek zberu. A to by sa malo dodržiavať všade, bez ohľadu na to, kde sme.

pěkný receptík, podobně konzervuju.. A ke komentáři níže... Myslím, že houbař, který má rád přírodu /sám se za takového považuju taky/ v tom národním parku neudělá ani setinu škody jak davy uřvaných turistů, rvoucích si na památku kytky, vyhazujících bordel... a i ti jsou zlomkem toho, co napáchá špatné hospodaření v tom parku... viz smrkové monokultury, a podobně. A to nemluvím o rekreačních stavbách zbohatlíků, drancování...:-//

Recept pekný, ale..."vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost" :no::no::no:;-( to snáď nie, si v NÁRODNOM PARKU a takto sa tam nechová. V Tatranskom národnom parku ( a vo všetkých parkoch na Slovensku ) je dokonca zákaz zbierania akýchkoľvek plodov, húb, čučuriedok, jahôd, černíc...je mi smutno.;-(

Tématické fráze:
houbove skvarky, houbové škvarky - recept, škvarky z hub, zavařování hub do sádla, zavařování hub v sádle, houbové škvarky recept, recept houbové škvarky, sadlo z kance, v čem uchovat kokosky, jak zavařit škvarky, houbovy škvarky, zavaření hub do sádla, bylinkové sádlo, škvarky z václavek, zavařování hub na sádle, zaváření bedel, jak zamrazit sádlo, lze zamrazit sadlo, na houby do tater, zavareni sadla

Suroviny:
houby, sádlo vepřové, sůl, čerstvé bylinky, česnek, cibulka

Přidat fotografie receptu