Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pařížské kostky

Jednoduché a lahodné řezy inspirované slavným pařížským dortem. Ať už k nedělní kávě nebo na rodinnou oslavu, vláčný kakaový korpus a čokoládová šlehačka nikdy nezklamou a vykouzlí úsměv na tváři nejen milovníkům čokolády.

Hodnocení receptu je 4,9 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 798 kJ /
4 254 kcal
Bílkoviny95,34 g
Tuky152,18 g
Vláknina39,50 g
Cholesterol 789 mg
Sodík 519 mg
Sůl1,79 g
Sacharidy606,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem připravíme pařížskou šlehačku. Smetanu dáme do rendlíku a přisypeme cukr. Do směsi přidáme kakaový prášek. Krok 2: Promícháme metličkou a za stálého šlehání přivedeme směs k varu. Krok 3: Jakmile je směs převařená a zcela hladká, odstavíme ji z ohně a dáme do lednice vychladit do druhého dne. Pokud není hladká, tak jí přecedíme přes sítko. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 5: Na těsto ušleháme vejce s cukrem, přidáme ostatní suroviny. Nakonec přidáme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Krok 6: Těsto nalijeme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 °C asi 10 min. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 7: Necháme vychladnout, pak potřeme pikantním džemem. Z lednice vyjmeme pařížskou šlehačku a vyšleháme do hustého krému (jde to velmi rychle). Krok 8: Na džem rozetřeme krém a povrch můžeme posypat strouhanou čokoládou (např. Margot), nebo posypat Grankem.

TIP: Moučník s sebou do krabičky? Poradíme vám, jak na to

Zveřejněno 14. 9. 2008

Poznámka autorky Hella

Velikost sklenky na odměřování vyberte podle toho, jak velký plech máte. Na plech 30x40 cm stačí 2 dl sklenka ( 1 skl. = tj. 120 g mouky nebo 170 g cukru). Je lepší, když těsto není příliš vysoké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížské kostky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkVk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pařížské kostky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkVk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

marbene: Mě se krém taky zdrcnul, přesně jako Vám :(

Řezy vypadají krásně,tak jsem je zkusila udělat.Ten krém byl katastrofa.Dělala jsem přesně podle receptu,ale krém zdrcnutý,voda z mléka:-((Dát místo mléka šlehačku.Jinak piškot pěkný.Tak jsem místo tzv.pařížského krému udělala krém ze zakysanky.

Děkují .super recepty. Prosím mužete mi je poslat do e-mailu. dik, Sasova

cathleen: zizala:
Jsou 2 typy "paříže":-) a zde ta z receptu vypadá spíše na tzv. těžkou pařížskou šlehačku. ;-)

cathleen: Jo, já ho vynechávám. Místo mléka dám šlehačku a pak vyšlehám s máslem ;-)

Až teď mi docvaklo, že něco hodně podobného dělávala mamka, v bílém, jako tzv.nepravou šlehacku. Přidával se ještě žloutek a vanilkový cukr, během mixování.
Do pařížského kremu pak čokoláda - krasně oba drží, světlý i tmavý. Prestala jsem to dělat právě kvůli tomu ztuženému tuku, ale tenhle recept (bez něj) určitě vyzkoušim :yes:

zizala: rozumím tomu dobře, mám ztužený tuk prostě vynechat?:-8

cathleen: Já jsem tyhle řezy dělala už několikrát a nikdy jsem ztužený tuk nedávala, vždycky jen máslo a místo mléka tekutou šlehačku. Těch 150 g 100% tuku je tam zbytečných ;-) Řezy jsou moc dobré :-p

Ráda bych vyzkoušela a moc nerada pouzila ztužený tuk. Heli, můžu místo něj dát máslo:-?

ituska: a uvést nějaký důvod??? nebo jen z principu dáváte palec dolů?

Dneska vyzkouším vypadá to moc dobře,krém už mám přpravený:-8:-)

Hella:Hellčo, zítra je dělám, šlehajdu už mám připravenou v lednici a už se na ně těšíme:yes::-pbodíka jsem už dávno dala, tak jestli se mi povedou přidám fotku-můžu-li;-)

dělávám též tento krém ale dávám dvě lžíce cukru jinak je výborný...:yes:

Michala77: Není problém tam moučkový cukr přidat, ale já žádný nedávám, ochutí ho čokoláda. Navíc, tento moučník opravdu není sladký. Kdo má raději něco trochu pikantního, může korpus pomazat malinovým nebo rybízovým džemem.

Vypadá to skvěle, jen se chci zeptat, do krému se nedává žádný cukr?:-?:-?:-?

pes.filipes: Ano, samozřejmně, záleží na šlehačce. Podle posledního D-testu šlehaček některé vůbec nejdou našlehat, naopak nejkvalitnější je šlehačka Olma. Právě proto, že je se šlehačkami potíž, tak jsem sem dala tento recept na vlastní šlehačku. Kdybys to zkusila, nemusela bys mít tyto problémy. Tahle šlehačka se totiž vždycky podaří!

už druhý pokus - krém opět sražený. Tak jsem pátrala, a zjistila, že nejvíc záleží na šlehačce - je třeba koupit co nejtučnější, a NE trvanlivou, nýbrž čerstvou. Dál nechat chladit 1 den, pak ještě na chvíli hvízdnout do mražáku, následně šlehat na nejvyšší otáčky a jakmile začne houstnout, tak zvolnit. ALE - nepřešlehat.
Hotová alchymie, za to mi teda žádná buchta nestojí, budu se držet svých osvědčených:-!

ahoj, může mi prosím někdo PORADIT? dělám krém (nebo šlehačku, název je mi upřímně putna:-) ) - svařila jsem dvě 33% šlehačky s dvěma ledovými kaštany. Nemám ale elektrický šlehač. Má někdo tip, jak alespoň trochu vyšlehat krém? (Poprvé jsem to zkusila v klasickém starém ručním šlehači, takovém tom plastovém s kovovýma metličkama, ale dala jsem tam ztužovač a krém se šíleně zdrcnul)...:-? Děkuji za rady :-K

:no::no::no::no::no::no:Bibinka:

:yes::yes::yes:právě peču,děkuji za recept,ovšem z předchozí diskuze je mně zle

nejsem Mira, jsem Markéta:-!

hip hip hurá. mám právo na svůj názor :yes::yes::yes::-p

Mira348: já mám podobný krém na moučník, ale bez kakaa. Musí se prošlehat opravdu hodně horký. Na mě někdo zazvonil, chvilku jsem plkala, směs lehce vychladla, já ji pak prošlehala a druhý den mi krém nešel ušlehat. Paní, od které mám recept mi říkala, že to bylo tímto. Jinak ho dělám často a bez problémů. Možná má někdo jinou zkušenost, tak ti napíše. V každém případě to nevzdávej, protože tento krém je vynikající.

srettka::-D:-D:-D i Orionko:-D:-D:-D se z vás picnu:-D:-D:-D:yes::yes: jste borky, já:yes: už jenom XSka:-8:-D:-D

srettka:L-ka mi pořád nějak nejdou, prosím o návod do SZ Srettulko:-K.

Markéta:máš právo na svůj názor, to beru...ale z tvého komentáře téměř srší naštvanost a zloba.
Jak tu kdo vaří? Každej tak, jak umí, tak, jak má nastavené chuťové pohárky, tak jak mu to možnosti dovolí. Někdo jednoduše, někdo složitěji, někdo po česku, někdo vaří exotiku. Sto lidí, sto chutí. Recepty tu dáváme v dobré víře, že si stejně tak, jako my, pochutnají i druzí, najdou nápady a inspiraci. Každý tu má prostě prostor a záleží na každém, jak toho dokáže využít...
Chodím sem přes dva roky a je mi tu fajn, baz pocitu návštěvy kurníku;-)
p.s. jinak snáším krásná eMka a když se snažím, povede se i eLko:-))
nakokodanou:-))

chocolate::-D:-D:-D:yes::yes: no, třeba Pařížské kostky, že;-):-?:-D:-D

Markéta:Markét;-), čapněte Míru (pokud tedy nejste tatáž osoba) a jděte někam na kafe a kus dortu.Sladké je dobré na nervy:-)).

Markéta::-OVytýkáte tady lidem že tady mají slepičárnu a sama tady pořád chodíte,tak to nevím proč.Já jsem rada,že tady najdu recepty a rady.Od Vás bych tady nic nenašla.:no:

Nešlo o recept! Ale o tu vaši slepičárnu. Že tu pořád není odpověď a rada pro mira348:no:. Asi je důležitější mi to natřít:-((. A kdo to tu plácal o míře inteligence?? Hmmmmm

Moje maminka to také tak dělala...;-)

srettka: ano, my "dříve narozené" jsme takhle kdysi vyráběli "šlehačku", protože ta byla nedostatkovým zbožím. Já vůbec do ničeho 100% tuk nepoužívám, ale tady je ho třeba. Ale v cukrárnách se používá běžně, naopak pravou šlehačku najít na kupovaných zákuscích je vzácnost.

Markéta:a co je slehacka? to je mlecny tuk. mleko je ho zbaveno. maslo je koncentrovany mlecny tuk-smetana. co tedy vznikne spojenim odstredeneho mleka a masla? smetana. tak kde je problem? ? ?
p.s. joo a ten tuk je tam pro pevnejsi konzistenci;-)

to mleko s maslem mi pripomelo, ze se tak delavala drive doma slehacka, kdyz nebyla tak casto k dostani;-) a s tim 100% tukem. . .tomu se ted rika myslim tezka pariz. pouzila jsem na dort manzelovi a chutnalo mu. nasla jsem to cukrarskem webu a spokojenost. takze tenhle rezik bude mnamka:-p:yes:

Markéta: Nevím, čím si zrovna tento můj recept vysloužil takovou míru vaší nespokojenosti, kterou jste projevila snůškou nenávisti a urážek zdejších uživatelek. Tento velmi často v mnoha časopisech publikovaný recept jsem kdysi objevila na Recepty.cz, kde měl několik set (!) kladných hodnocení. Proto jsem ho před několika lety přidala sem na tyto stránky a to ve dvou variantách (jak píšu už v předešlém komentáři), aby si každý mohl vybrat jak těsto, tak krém. Tady dostal recept za téměř 4 roky celkem 12 bodů, podle vás jen díky pochlebování a zdejšímu klanu. Nechápu, proč vás to trápí do té míry, že jste tak dokonale dala nahlédnout do míry vaší iteligence!

Mirku díky:yes: Jen se mi potvrdilo že registrovat se nemá cenu. Dobrý recept si ráda opíšu a udělám, ale na jejich \\\\\\\"kritiku\\\\\\\" nemám ani čas ani chuť. Tak se tu dál šťekejte a lez te si jak se tu u vás říká do p,,elí a všem co nejsou vyvolení klubu bibi, ať se drží a na palce dolů se vykašlou. Já vám dávám :yes::yes::yes::yes::yes: už za odvahu.

Mirek:yes:

Místo toho, abyste se zamyslely nad sebou, tak napadáte Matkétku, která má pravdu a tím jste dokázaly, že má pravdu a nijak jinak to není :-D Zapomněly jste napsat, že vy do receptu přidáváte ještě sušená rajčata, olivy, nivu a hlavně to, co vám zůstalo v ledničce a že po propojení chutí je recept báječný:-K:-D:-)) Jinak tento recept se mi líbí a opravdu je rozdíl mezi pařížským krémem a pařížskou šlehačkou ... vyplývá již z pojmu "šlehačka" .. pa :-)

Markéta:mě též fascinuje,že sem nedáš jediný recept a napíšeš o hejnu slepic:-//Právo na kritiku máš,ale i kritika může být na úrovni.Ráda bych vyzkoušela tvůj převratný recept!!!!!

Hello promiň,ale nedalo mi nereagovat!!!

Markéta: Jak tak koukám, tak se paní-slečna asi špatně vyspala,že:-?:-O, (u nás se říká, že vstávala hore pr,,lí):-D, jinak se ráda podívám na Váš originální recept a vyzkouším:-!:-D

To mě vážně fascinuje jaké jste jednoduché pochlebovačky!!! Té první nemáte ani slušnost odpovědět a jen samá chvála alá bibi:no:, je to super ale použila jsem krém hotovka, ubohost!! Recept nic převratnéha a krém je slabá náhražka šlehačkového. O registraci jsem uvažovala ale do hejna slepic se neupíšu.:-! Ale na drohou stranu jsou tu i pěkné recepty a normální kuchařky. Ne jak klan bibi které splácají všechno možné a hups je tu recept. Tak si lezte do pozadí, ale tenhle portál je snad o vaření, Néééé??? Už se to vážně nedalo vydržet!!

Tak nevím udělala jsem přesně podle receptu a ten krém se nepovedl.Mléko se nespojilo s tukem a máslem.Ví někdo proč?;-(

Dělala jsem na oslavu, všem moc chutnalo, hlavně mužská část se olizovala a dožadovala se přídavku. :-p Také posílám bod :yes:

Hello tolik krásných receptů a znovu taková dobrota:-p:-p,opravdu nevím co zítra vyzkoušet dříve, hlavně jsem zvědavá na ten krém, dělala jsem vždy jen ze šlehačky, takže tohle musím vyzkoušet, bodík samozřejmě už letí:yes::yes:

Vynikající, jen jsem byla líná dělat krém a použila jsem čokoládový krém od Dr. Oetkera, všem moc chutnalo, dávám bodík :-8:-)):yes:

Já zjišťuji, kolik báječných moučníků jsem ještě nevyzkoušela, ale to se nedá stíhat, nevařím a nepeču pro regiment :-D

Druhy nejlepsi zakusek ktery se da vubec udelat,moooc dobrej takze doporucuji vsem...:yes:

Bibinko, dávala jsem sem ještě http://www.toprecepty.cz/recept/2186-parizske-kost... je to v podstatě totéž a ten krém tam je takový, jaký děláte. Jen jsem chtěla, aby tu byly pro pořádek oba recepty: s vážením i bez vážením, se šlehačkou i s náhradou šlehačky, aby si mohl každý vybrat.

Dělám zásadně se smetanou na šlehání, jak do těsta, tak do náplně a do té ještě dávám višně koktejlky a kostky ozdobím čokoládovými hoblinkami, Móóóc dobré:-p:-) kostky a dávám 1.:yes:

Ten zákusek jsem taky už dělala,ale jak píše tejaja,taky se šlehačkou,ten postup byl snad jinak stejný.S tím mlékem a máslem a tukem to taky stuhne?To musím vyzkoušet!!!:yes:

Maris, klidně kup Omegu ;-)

Dnes jsem si chtěla koupit tuk Iva, ale nikde jsem ho nesehnala. Vyrábí se ještě ? Může být třeba Omega ? Tu měli. Já ztužené tuky jinak vůbec nepoužívám, tak nemám přehled.:-S

Piekla som a je to naozaj výborné :-))

Ty Tvoje moučníky budu muset vyzkoušet snad všechny :-p

viem co hovirs tejaja....asi som sa nevyjadrila jasne.....ze moja mamicka rozlisuje parizsky krem a parizsku slahacku...to co popisujes ty..ona vola parizska slahacka...a to co popisuje hella vola parizsky krem....no a mamicka ma sice 70 rokov ale je byvala profesionalna cukrarka..mozno je este z tej starej skoly cukrarskej, kde to takto volavali....ale podstatne je, ze vieme o com hovorime

Vybusná : parížsky krém sa robí zo šľahačky takto : 1 šľahačkovú smotanu uvaríme s tabuľkou (10 dag) čokolády na varenie, necháme vychladnúť , cez noc necháme v chladničke a potom vyšľaháme. Ak neveríš, opýtaj sa cukrárov. :-))
Hella : tento tvoj krém sa mi páči a určite ho vyskúšam:-p;-)

Také znám, moc dobroučké:-p

je uplne jasne ze je iny...parizsky krem nie je to, co parizska slahacka

božínku Hella, vypadá to moc moc dobře, už teď ti dávám 1 :yes:

Recept na Pařížské kostky před časem oběhl snad všechny kuchařské stránky. Tenhle recept je jiný a upravený tak, aby byla nižší vrstva těsta a více krému. Navíc tohoto krému je téměř ještě jednou tolik a za poloviční cenu.

presne takto robieva parizsky krem aj moja mamicka....ja ked robim parizske rozky, tak ma naucila robit tento krem

Tento zákusok je super:yes:Ja robím parížsky krém zo šľahačky, takýto som ešte nerobila, musím ho niekedy vyskúšať.

Tématické fráze:
parizske kostky, pařížské kostky recept, recept pařížské kostky, recept na pařížské kostky, pařížská kostka, recepty pařížské kostky, parisky krem, pariska slehacka, pařížsky zákusek, parišske kostky, pariske kostky, pařížský krém, pařížké kostky, pařížský kostky, nejlepší zákusky, nejlepší zákusek, tuk iva, pařížská kostka recept, parizske rozky, pariske rezy

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mléko, olej, mouka polohrubá, prášek do pečiva, kakao, smetana 33%, cukr, kakao, cukr vanilkový, čokoláda

Přidat fotografie receptu