Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselica z Korytné

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Frantiska Frantiska

Snadný

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 198 kJ /
1 242 kcal
Bílkoviny67,70 g
Tuky29,90 g
Vláknina50,20 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 910 mg
Sůl2,25 g
Sacharidy150,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole namočíme do vody podle našich zvyklostí. 30 minut před vařením namočíme i václavky do vody. Krok 2: Ve třech hrncích uvaříme zvlášť zelí i s nálevem + bobkový list, houby a fazole. Krok 3: Do zelí přidáme uvařené václavky (buď s vodou, nebo bez) podle chuti vařené fazole. Po přidání zásmažky chvilku povaříme. Nakonec přidáme smetanu a prohřejme. Podle chuti dosolíme. Krok 4: Přidáme utřený česnek se solí (mně osobně tam přijde zbytečný, takže ho nedávám, ale mamka, teta a babička ho dávají). Polévku není třeba dochucovat, udělá to nálev se zelím.

Zveřejněno 5. 6. 2012

Poznámka autorky Frantiska

Tato polévka se s drobnými úpravami vaří v naší rodině už přes 5 generací. Jedná se o postní polévku, většinou se vařila na pátek. Je to také tradiční štědrovečerní polévka, plus oplatek s medem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica z Korytné

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L05W

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselica z Korytné

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L05W

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

moc dekuji za krasne fotky, doufam ze chutnala

Takové polívečky u nás jdou na odbyt:-K:-K:yes:
Z Korytné jsem měla spolužačku na zdravce ;-) :-)

Príma suroviny na dobrou baštu:-p+5:yes:

moc se mi líbí spojení fazolí, zelí, hub.. vypadá to na velikou dobrotu:-p;-):yes::yes:

Krásna kyselica...

Ivo je to o zvyku, jsem na ni zvykla od malicka, tak ji povazuju za jednu z nejlepsich na svete :) ale neumim ji uvarit tak dokonalou jako babicka a skvelou jako mamka

Františko, díky za autentický recept:-):yes:

Všechny ingredience na polévku jsou dobré, tak polévka musí být také dobrá.:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
kyselica s fazolemi, fazolova kyselica, slovenská kyselica recept, kyselica, štědrovečerní kyselica, kyselica s fazolí, postní kyselica, fazolová kyselice, štědrovečerní kyselice, štědrovečerní polévka, kyselica fazole, kyselica z fazolí, kyselice s fazolí, slovácká kyselica, bramborova kyselice se smetanou, moravská kyselica, slovenska stědrovečerní polévka recept, cervena kyselica, kyselica s fazolírecept, tradiční valašská kyselica

Suroviny:
fazole, zelí sterilované, houby václavky, bobkový list, sůl, smetana 12%, máslo, mouka hladká, česnek

Přidat fotografie receptu