Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto jednoduché

Většina z nás listové těsto kupuje, ale díky tomuto receptu ho zvládnete připravit i u vás doma. Snad každý zná štrúdl z listového těsta, ale co třeba takový krémeš, pizza šneci nebo plněné taštičky?

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min +24 hodin odležení

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, +24 hodin odležení)

Suroviny pro 1 plech

Velký plech 43x33 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 197 kJ /
2 437 kcal
Bílkoviny34,50 g
Tuky156,00 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,90 g
Sůl4,75 g
Sacharidy219,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do prosáté mouky nasekáme na drobné kousky Heru (nebo máslo). Krok 2: K mouce přidáme ocet, studenou vodu a sůl. Vymísíme těsto. Krok 3: Pokud se nám těsto nebude dařit, můžeme přidat lžíci studené vody. Krok 4: Těsto nemísíme dlouho, aby se tuk pod rukama nerozpouštěl. Kdyby se lepilo, podsypeme troškou mouky. Krok 5: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, uděláme koule nebo válečky, jemně obalíme v mouce a dáme do mikrotenového sáčku do lednice. Krok 6: Necháme odležet do druhého dne. Krok 7: Těsto vybereme z lednice po jednom, vyválíme, přeložíme válečkem na plech. Krok 8: Pokud děláme krémeš, rozdělíme radýlkem na čtverce, okraje ořežeme také a pěkné hotové vrchní dílky krémeše dáme péct. Krok 9: Pečeme na 200°C, na střední příčce 15 minut. Pečení je pro troubu s vrchním a spodním spirálovým ohřevným tělesem, ne pro horkovzduch. Krok 10: Druhou polovinu těsta vyválíme, přeneseme na plech a pečeme. Krok 11: Pokud se těsto někde začne zvedat, píchneme do bubliny vidličkou. Krok 12: Takto upečený spodek krémeše je rovnější. Necháme vystydnout na plechu. Když ho necháme vypéct víc do červena, nenatáhne náplň a zůstane, krásně křupavé a bude chuťově zlatým hřebem krémeše. Žádný rozmočený, měkký kus těsta. Krok 13: Plníme a poklademe vrchními dílky a je hotovo.

TIP: Sladké i slané recepty z listového těsta

Zveřejněno 12. 6. 2012

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Vrtalo mi hlavou, proč tchýně pekla krémeš a nikdy nekupovala listové těsto. Když už nemohla moc chodit a my jí nosily nákupy. Včera jsem se povrtala v její kuchařce a manžel to přeložil. Než jsem ho sem dala, tak jsem to upekla a je opravdu krásně voňavé a výborné (ne jako ty kupované)! Budu ráda, když někdo vyzkouší a přidá také fotečku. V poznámkách bylo napsáno, že se dá v pohodě mrazit a v mrazničce vydrží tři měsíce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto jednoduché

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m8Nn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto jednoduché

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m8Nn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

Výborné těsto, i když listové mi to nepřipomíná.🤔😍

Wikki: Co se ti nezdálo? Bylo málo nadýchané a křupavé? Taky mně se párkrát nepovedlo, proto se ptám.

Frantiska: Tak teď jsem tu stránku přečetla a podle toho , co je tam napsané, už vím co tam cítím , sojový lecitin! Faktem je , že soju nesnáším, tak asi proto to nemohu! Nos mě upozorní, toto nepapat! :-D

Zrucnost není potřeba, jen trpelivost a cas. Listove testo za hodinu neudelate.

Ja ho delam podle babicky nebo podle Anuše Kejřové. Zkoušela jsem i http://conovehonakopci.cz/?p=101 tady je i fotopostup.

Zaklad je dobře testo propracovat a pak jsou trubičky skvele :)

casino:Já bych taky koupila,ale bohužel už když koupené válím,tak mi z něho cosi nejde do nosu,prostě mi páchne . Možná je to tuk,pač máslo v něm určitě není. Takže se vyhýbám kupovanému ! Nechutná mi.;-(

věra:Já mám vyzkoušeno jenom tohle.Hezky lístkuje a je velmi nenáročné na čas a práci. Do opravdového lístkového těsta jsem se nepouštěla ,nikde jsem ho neviděla dělat .Je na to potřeba veliká zručnost,kterou já nedisponuju. Jsem kuchařka lenivec,tak si pomohu jak mohu.:-D:-D:-D

věra:
Opravdu chcete rcp na opravdové PRAVÉ LISTOVÉ TĚSTO?
Zkoušel jsem je (z másla) 2x v životě a stačilo to. Když už ho jednou za uherák potřebuji, tak ho koupím u mého pekaře:-D
Pokud vám ale stačí náhražka jako je např. tento rcp, pak mohu doporučit X x odzkoušené těsto: http://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-test...

Edit:
Znovu jsem si přečetl žádost od věra: a jsem mimo mísu...
Omlouvám se:-8
A na Znojemsku, kde vyráběji kremrole ve velkém pro naše jižní sousedy, by neměl být problém se rcp dopídit v cukrářské výrobně:-))

Míla: Prosím o recept na listové těsto .Je spousta receptů ale dám přednost těm kteří s těstem mají letité zkušenosti.Děkuji Bauerová Znojemsko:-K

:-p;-):-K bezva receptík, teď jsem si uložila najednou hned několik ´variant;-):-K:yes:

tejaja: tak to si uložím, také bezva recept:-K

Irrena: také ho znám z Lídlu, měla jsem ho v týdnu a je super;-);-)

Jana Remkova: Já jsem ješté se sádlem toto těsto nedělala ,dáváš tolik sádla jako Hery nebo míň ,chystám se totiž upéct
sýrové šátečky plněné sýrem a pórkem a na to chci udělat těsto se sádlem? Děkuji předem za odpověď!:-p

Irrena: Jasně ,pokud je chutné - koupit. Některé smrdí do nosu, už když ho válím,takže mnohokrát skončí v koši! :-((

Dělám listové těsto jak popisuje Míla, ale tohle je jednoduché tak proč ho nezkusit +1
Jinak také kupuji listové těsto už rozválené na pečícím papíru a musím říct že u nás je nejlepší z Lidlu

Míla:Milá Mílo "nepečte ho", udělejte si listové těsto ,jaká je ctěná libost !

Jana Remkova:Proč ne,to musí být dobrota na takové ty ;-)ňamka k vínu a nebo štrudl!:-p:-p:-p

Dělám to stejně, jen dávám sádlo;-)

Já myslím ,že je dobré ! Jak se jmenuje,nebo jestli je pravé nebo nepravé budu řešit, až spořádám ten vynikající krémeš,který z něho vzniknul!:-D:-K

Míla má pravdu, pravé listové cesto sa robí tak, ako udáva. Ale sú aj "nepravé" ako napr. recept hore, menej prácna náhražka.
Recept si ukladám, ale už tiež na "štrúdle" kupujem hotové. Minule som kúpila už vyvaľkané na peč. papieri a bolo úžasné.

Ja mám už roky recept po babičke, ale pravdu povediac, robím ho málokedy, lebo to cesto, čo kupujem v Metre je vynikajúce a vonia :-D
Mám takýto recept : 300 g hladkej múky, 1 Palmarín ( tuk na pečenie ), 2 žĺtka, 1 lyžica octu štipka soli, 2 dl studenej vody. Cesto sa spracuje, nechá sa 1 hod odpočívať, potom vyvaľkáme, poskladáme a necháme zase 1 hod odpočívať. Opakujeme spolu 3x. V pohode sa dá mraziť.

Verunko dělávám si těsto podobně:40 dkg hl.mouky,2 dl mléka,nebo vody,nastrouhaný 100% tuk většinou mám Ivu,2 žloutky a špetku soli.Těsto je moc dobré a už hodně let v obchodě nekupuji.Sladké i slané štrůdlíky jsou z něj moc fajn.Z tohoto množství se udělá 6 středně velkých"noh",tak vždy dávám půlku těsta do mražáku:-)
Tvůj receptík je také zajímavý a já těsto určitě vyzkouším:yes:První bodíček dávám už teď:-p+1:yes:

Míla:jo to znám, to dělávala mamka takto a říkáme tomu Bozkovský těsto...., upřímně, já už to nedělám, z lenosti nooo:-8:-8:yes::yes:

1974andrea: Ne jsou dvě těsta, jedno je tukové s moukou, a druhé bez tuku mouka ocet,voda. Z tukového těsta jsme udělali bochánek,takovou velkou kostku, nechali stát v chladu a pak rozvalovali tažné těsto , ten bochánek dali dovnitř a rozvalovali a překládali... Pak s tím do ledníce. Pak zase rozválet,přeložit nakrájet a zabalit po půl kg na prodej.Místo másla jsme používali tažný margarin,možná, že jsem něco zapomněla jako ale přibližně tak to bylo.

Nejsem žádný znalec přípravy listového těsta, ale podle mě je to těsto, mezi ktéré se vkládá máslo a rozválí a pak se několikrát takto překládá. Proto listuje, ne?

Vůbec tomu nerozumím.;-) Dělala jsem ručně ve výrobně metráky listového těsta, ale to co vy popisujete, je pouze tukový bochánek, pak je ještě těsto, které se rozvaluje s tím tukovým bochánkem a překládá. Nebo je to jen jakési těsto,je tam víc mouky ale ne listové překládané.

Tématické fráze:
kremeše z lístového těsta, jednoduché listové těsto, jednoduché recepty z listového těsta, jednoduché domácí listové těsto, jednoduchy recept na listove testo, listove testo recept, listove testo z hery, listové těsto, jak péct listové těsto, kremeše z listového těsta video, jak dlouho péct listové těsto, jak dlouho se peče listové těsto, listové těsto doba pečení, jak udělat listové těsto, co se da udelat z listoveho testa, listové těsto recepty, recepty z listového těsta, co udělat z listového těsta, recept na listové těsto, top recepty listové těsto

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, voda, ocet, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu