Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský mletý řízek se sýrem

Šťavnaté maso se sýrem, obalené v trojobalu, to jsou holandské řízky. Sice nejsou tak úplně holandské, ale lahodné a rychle hotové bezpochyby ano. Tyto jsou navíc extra šťavnaté díky použité smetaně. Můžete je smažit i péct v troubě, výborně chutnají s přidanou petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,9 (95×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez odležení v chladničce

55 min (40 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez odležení v chladničce)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 070 kJ /
3 124 kcal
Bílkoviny170,18 g
Tuky258,26 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 805 mg
Sodík 3,55 g
Sůl8,56 g
Sacharidy29,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mleté vepřové maso osolíme a ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem, kterým nešetříme. Krok 2: Poctivě do masa vmícháme smetanu a syrové vejce (popř. i bylinky). Krok 3: Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu na cca jednu hodinu. Krok 4: Poté nastrouháme na hrubém struhadle sýr, který spojíme s masovou směsí. Krok 5: Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, které v dlani tvarujeme do oválu a uprostřed hranou ruky uděláme po celé délce rýhu, a to proto, aby se řízek při smažení neměl tendenci uprostřed nafukovat a zůstal po celé ploše stejně vysoký. Krok 6: Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a jemně prosáté domácí strouhance. Krok 7: Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje. Krok 8: Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.

TIP: Jak uvařit skvělou bramborovou kaši

Zveřejněno 17. 6. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandský mletý řízek se sýrem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lXkV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holandský mletý řízek se sýrem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lXkV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Nej holandský ....

Tonja: To ano, ať si česnek nkaždý dá kam chce. Ale to už je potom karbanátek.

Docela poučné čtení o původu holandského řízku z Čech: http://makova-panenka.cz/recepty/retro-pravy-holan... ;-)

mika59: Kdo dovede dát do "holanďanaˇsýr s česnekem (lovecký), dovede tam dát asi i česnek. Jsou mezi námi i takoví, kteří dají česnek všude. Snad jen ne do kávy.

Hanes: Do "holandského" řízku (i když s Holandskem prý nemá nic společného) dejme holandské sýry, tedy Eidam nebo Goudu. Ementál je sýr švýcarský.

kuchtik AZ: Česnek do holandského řízku?..

Hanes:
Místo ementálu zkuste lovecký sýr - je mnohem výraznější. No a bez prolisovaného česneku to ani nejde.

bystrouska: když se do toho semele ještě jedna cibule, nemají chybu.

Hezký den :-K, řízky jsou výborné :yes:, šťavnaté a je to i docela rychlý oběd. Doporučuji:-8

SOUHLASÍM TA TATARKA MĚ TAKÉ NESEDÍ.

Dlouho jsem lamproval jak holanďana připravit, aby chutnal tak skvěle, jako v brněnské jídelně U Šroubka. Tento recept je skvělý. Stále však hledám tu "správnou" alternativu sýru. Ementál to není ;-(. Ať tak či tak, do večeře nikdy nezbyde ani kousek:-*.:yes::yes::yes:

Hanes: Zkoušel jste goudu? Nám tam chutná ;-)

Miroslav2306 23. 6. 2017 17:16
Místo muškátového oříšku(kdo ho nemá rád) s rozumem pepř;-)

Dobrý den,já dnes zrovna dělám k obědu holandské řízky s bramborem-novým a posypu je pažitkou a omastím máslem,v žádném případě nemastím tím olejeme na kterém smažím řízky a okurkový salátek.To bude bašta.Papa<3:-K

Věra: :-O Mastit olejem z opékání:-?:-! To někdo se zdravým rozumem dělá? 8-(

Potřebovala jsem nějak upotřebit tučnější odřezky z plecka a tak jsem sáhla po tomto receptu. Po propracování jsem do masa rovnou vmíchala i sýr a nechala v lednici do druhého dne. Spolu s kaší a salátem to bylo výtečné:-p. Přidávám bodík:yes:

Iveta Hnidec 6. 2. 2016 22:13
Výborný řízek.Asi nejlepší recept co jsem našla.Směs byla dobře tuhá a nerozpadala se.Dala jsem zakysanou smetanu,místo sladké smetany.

Ahojte kuchtíci bramborová kaše a tatarská omáčka to vůbec k sobě nejde

Nějak si nedokážu představit spojení bramborové kaše a tatarky :-) ale jinak super receptík ;-)Já akorát přidávám dva stroužky česneku a obaluju bez mouky a vejce rovnou jen ve strouhance.Směs mi krásně drží i tak :-)

Ladislav Zourek 3. 7. 2015 16:04
Dobrý den.Výborný recept.Použil jsem dopotučení bez vajíčka do směsi.Smetanu doporučuji je určitě lepší než obyčejné mléko.Jako přílohu uvádím nové brambory uvařené s kmínem a okurkový salát.Brambory omastíme buď olejem ze smažení,anebo máslem.Dobrou chuť.:-p

Veronika 1. 7. 2015 13:43
Super recept, moc jsme si pochutnali :-):yes:

Super luxusní fotky, tak obyčejné věci.:yes:

dobromila 5. 4. 2015 16:46
dělala jsem mleté řízky i z kuřecího masa s nivou, je třeba je lehce ochutit, výborné, dietnígrunertova.dana@seznam.cz

řízek

Vážení,
zkuste inovovat-namísto vepřového jsem použila mleté krůtí maso,přidala jsem kousek nastrouhaného uzeného boku,mírně jsem opepřila,nastrouhala muškátový oříšek,vejce jsem dala kvůli tomu,aby směs vázala a nebylo ani zapotřebí,aby směs delší čas odpočívala.

pindrush:Tak tak...recept je letitý, dělal se vždy už od děství po celé republice---stačí opravdu mléko---a důležité je toto---VEJCE do směsi nepatří vůbec!!!to je na obalování---jinak oříšek nemusí být a fakt opatrně--ale tento recept je ten starý dobrý a děláme to tak...:-):yes:

:-pDělám je a jsou mňamkové vždycky,jsou křehké a šťavnaté.......;-)

Smetana je zbytečná,stačí mleté maso zalít mlékem tak aby bylo zcela ponořené a nechat do druhého dne zaležet. Maso zkřehne . Vajíčko nedávám. A sýr vmíchávat po troškách aby se lépe zapracoval.Koření: sůl, pepř a muškát. oříšek-pozor s tím to nepřehnat ! Je dost výrazný. Dělat raději menší bochánky a obalit v trojobalu jako řízky ;-)

Výborný! :yes:

Dělal jsem podobně. Přidávám foto a odkaz na fotopostup http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

Dělám často a s různými obměnami. Zkuste k eidamu přidat nastrouhanou cibuli a nivu. Poměrem asi 2/3 eidamu, 1/3 nivy a cibule. Jsou pikantnější. My můžeme jen s nivou.

Upřímně, nejsou tak dobré, jak jsem předpokládala.:-/

Dnes jsem je dělal. Jsou luxus :yes: dávám bodík

Dnes k obedu jasna volba. Uz jsem je dlouho nemela a tesiim se az bude hotovo. Dekuji za recept :yes:

Vynikající. Dělala jsem z doma pomletých vepřových výpečků, místo smetany zakysaná smetana, nechala jsem odležet v lednici přes noc.I manžel s mlsným jazýčkem se oblizoval. Přidávám zasloužený bod.

mleté maso: ... jistě, je to taky řešení;-)

mleté maso 10. 4. 2014 13:39
nikdy jsem to nedělala, ale měla sem je vždycky hrozně ráda. Chtěla bych se zeptat jestli musí být doma pomletý bůček nebo stačí koupit vepřové mleté na sekanou???? Nemám mlýnek na maso :-(

:yes::-p:-K

Jana: dekuji, priste zkusim dele michat. Je fakt, ze jsem to jen tak zamíchala, ale nijak zvlast dlouho jsem se michani nevenovala :) Diky za radu, snad se priste povede lepe :)

catherina: Jedině snad málo vymíchané. Opravdu se musí hmota pořádně spojit. Někdy to chvíli trvá ;-):-O:-))

Tak nevim, co jsem udelala spatne :-( postupovala jsem presne podle receptu a pres to mi "placky" nedrzely pohromade. Mlete maso jsem musela zahustit strouhankou, abych vubec byla schopna je obalit. Chutove nebyly spatne, ale verim, ze kdyby nebyly zahuatene strouhankou, byly by urcite lepsi. Poradite mi nekdo prosim, kde jsem mohla udelat chybu?

Kocour Mikeš 10. 9. 2013 07:22
Vtipný nápad s tvarováním! Syrové mleté maso a sýr mají různé nároky na délku tepelné přípravy. Nabízejí se dvě řešení - buď namlít už tepelně upravené (třeba vařené) maso, nebo ještě holandský řízek dopéct v troubě při cca 120°C. Bude to lepší!

:yes:bodík je tam, právě obědváme a je to mňamina díky za recept

cathleen:
:yes::yes::yes:

Včera jsme měli k obědu, díky za recept:yes: (jen jsem místo smetany dala mléko).:-)

:-) zbožňuju ,,holaňďáky'' už od dětství, určitě vyzkouším tenhle voňavý recept...:-p :yes::yes:

no super-moc dobré:yes::-):yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
holandske rizky z mleteho masa, holándský řizek, mlety řízek se syrem, mletý řízek, holandské řízky se sýrem, mlete rizky se syrem, recept na holandsky rizek, krůtí mleté holandské řízky, holandske mlete rizky se syrem, holandsky rizek recept, mlété řízky, holandský řízek z mletého masa, recept na mleté řízky se sýrem, recept na holandské řízky, recepty z mletého masa holandský řízek, mleté řízky ze sýrem, mletý řízek ze sýrem, holandské řízky z mletého masa v troubě, holandské řízky, mlety rizek recept

Suroviny:
bok vepřový, sýr strouhaný, vejce, bylinky, smetana na vaření, ořech muškátový, sůl, vejce, mouka hladká, strouhanka, olej

Přidat fotografie receptu