Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukeťák pro mlsné jazýčky

Období sklizně cuket je tu a zajisté již přemýšlíte, jak je zpracovat. Odložte slané recepty stranou a upečte krásně vláčný cukeťák, který je tak akorát sladký a uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanahcotton hanahcotton

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

hlubší plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 041 kJ /
5 029 kcal
Bílkoviny80,36 g
Tuky185,87 g
Vláknina29,50 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 3,51 g
Sůl0,42 g
Sacharidy623,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky a ořechy namočíme v rumu alespoň na hodinu. Krok 2: Cuketu nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu. Vejce s cukrem i vanilkovým vyšleháme do husté pěny. Krok 3: Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme se sodou, zázvorem a skořicí. Krok 4: Do vyšlehané pěny přidáme olej, jogurt a mouku. Jakmile se hmota spojí, přidáme nastrouhanou cuketu a úplně nakonec vmícháme namočené rozinky i ořechy, spolu s rumem. Krok 5: Těsto navrstvíme do plechu a pečeme ve vyhřáté troubě na cca 175-180 °C. Krok 6: Finální ozdoba je na každém, podle toho, co má rád.

TIP: Co dobrého upéct s cuketou

Zveřejněno 6. 8. 2012

Poznámka autorky hanahcotton

Moučník je vláčný a není moc sladký.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukeťák pro mlsné jazýčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x8Kn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cukeťák pro mlsné jazýčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x8Kn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Famózní cukeťák! Správně rumový! 👌😋 Děkuji za krásný recept… 😊 Hezké dny přeji. 😃

taky se mi srazila a troubu jsem neotvírala, víc nebudu péct vracím se k tomu co dělám, chtěla jsem zkusit něco nového.Sníst se dá i chť je dobrá, ale vzhled jen zasypat cukrem, ale je to moc přeslazené už tak:no:

S radostí píši,že se koláč povedl a je opravdu eňo něňo.Hlavně,že se nesrazil.Chtěla bych poradit začátečnícím,že,aby neotvíraly troubu dřív,než po 10 minutách.To se může také koláč srazit.Teď ho potřu marmeládou/tence/ a zakysanou smetanou,nastrouhám čokoládu/kaštany/.Těším se,po obědě ke kávě.:-)):yes:

Jdu do toho,bojím se,že se mě to také srazí,dám místo sody prášek do pečiva.Sodu cítím v moučníku a nemám to ráda.tak mě držte palce.:-p:-K

Dnes jsem také zkusila. Bohužel stejně jako již tady někomu přede mnou se buchta srazila... nechápu to, peču hodně často a nikdy se mi nic nesrazilo:-( tak si myslím, že to nebude troubou nebo manipulací... Může mi někdo potvrdit, že tak jak je tu napsané množství rumu, je to správně?

Tak jsem vyzkoušela, je vynikající, opravdu je nutné nechat ořechy napít toho rumu, a peče se dlouho, dělala jsem mufíny a ty jsem pekla půl hodiny. Zkoušela jsem poloviční dávku, rozinky jsem měla namočené, tak jsem máčela jen ořechy v 1/2 deci rumu.

Buchta se možná srazila proto, že dvě deci rumu asi nebude úplně správná hodnota - 2cl, to bych viděla jako správné, čili malý panák :-). Hrozinky se teda do dvou deci naložit klidně můžou, pak se přecedí a do těsta bych tedy víc než malý panák nedávala.

Petra M. 4. 9. 2013 05:08
Pro paní Hani: také nechápu proč, rozinky s oříškama jsem namočila, v troubě peču léta, nedávala jsem akorát zázvor, máme na něj alergii...jinak podle vás také peču a vše naprosto v pohodě, velvet bábovka eňo-ňuňo :-).

Petra M.:tak to opravdu nechápu :-S...rum nasákne do rozinek a ořechů, pokud to opravdu necháš hodinu odležet...;-)škoda, že jsi buchtu nevyfotila...docela by mě zajímalo, proč se ti buchta srazila:-//....už se to tady někomu stalo a já si stále myslím, že je to špatná manipulace s plechem při pečení, přpadně při vyndávání z trouby...jinak si to opravdu nedovedu vysvětlit...:-S

Šárka:cuketu strouhám bez vnitřku - to znamená bez semínek ;-)

Petra M. 1. 9. 2013 18:35
Píši komentář opožděně, pekla jsem cca před měsícem, naštěstí na malý plech z 1/2 dávky, rumu jsem dala daleko méně než je uvedeno v receptu a stejně to bylo hodně... buchta byla dost rumová a srazila se mi také... tak nevím, kde se stala chyba.....slepičky se měly dobře ;-).
Podle Topreceptů peču pořád a jinak spokojenost největší, daří se mi stále.

hanahcotton: chtěla jsem se zeptat,co když tam nedám rum s rozinkami?Myslím že toho rumu jsem dala hodně,neměřila jsem ho.A cuketa je nastrouhaná celá nebo bez vnitřku?Díky:-)

Šárka:tak to mě mrzí a opravdu nevím, kde se stala chyba;-)

hanahcotton:V manipulaci to určitě nebude,už když jsem ji vytáhla tak vypadala divně a peču dost často takže vím jak mám s troubou pracovat.Bohužel se nepovedla i když na fotce vypadá nádherně nadýchaná.

Šárka:a nebude to třeba chyba v manipulaci s horkou buchtou?? Nebo ve způsobu pečení...každá kuchařinka si dobu a tepltotu při pečení musí uzpůsobit své troubě ;-)

Tak jsem ji dnes pekla a celá se mi srazila.Dělala jsem přesně podle receptu.Není to první buchta z těchto stránek která se mi nepovedla,takže buchty už z těchto stránek raději nééééé.:no: :-S

:-K Bude to určitě mňamka ,už jdu na to :-)

:yes::yes::-K

Musím pochválit ,moc Hanku za velice dobrý receptík.Buchta byla vynikajicí-hnet snězená .Můžu jen doporušit a dát podíka+:-K:yes:

Cuketa super, oříšky super a ve spojení to bude veliká lahoda. Miluju oříškové buchty a cuketa tomu dodá vláčnost. Uděluji prvního bodíka +1 :-K :yes:

Tématické fráze:
cuketova buchta od ladi hrusky, cukeťák do trouby, cuketák ládi hrušky, láďa hruška cuketová buchta, láďa hruška cukeťák, cuketák podle hrušky, cuketak na plech, cuketák, cuketak od ladi hrusky, cuketák podle ládi hrušky, recepty ladi hrusky cuketak, cukeťak od hrušky, cukeťák na plech recept, cuketová buchta ládi hrušky, cuketová buchta ládi hrušky, cukeťák na plech od hrušky, cuketák na plech lada hruska, cuketak hruska, láda hruška cuketák na plech, všechno co mám ráda cukeťák

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, vejce, soda jedlá, cukr vanilkový, cuketa, olej, jogurt bílý, skořice, zázvor, rozinky, ořechy vlašské, rum, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu