Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené švestky (v troubě)

Nadúrodu švestek není třeba sbírat pouze do slivovice či povidel. Pěkné, zdravé švestky opláchneme, vypeckujeme a všechny najednou usušíme na plechu v troubě. Dobře usušené švestky jsou to nejlepší zdravé mlsání pro celou rodinu.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Snadný

Doba přípravy 510 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 480 min

510 min (30 min příprava + 480 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 107 kJ /
743 kcal
Bílkoviny8,13 g
Tuky2,50 g
Vláknina31,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 50 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy156,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme v teplé vodě a osušíme. Opatrně vypeckujeme (natrhneme nebo nařízneme je co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Krok 2: Dáme je na plech s pečicím papírem a začneme v troubě sušit na 50 °C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřená dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Krok 3: Po 4 hodinách sušení plech vyndáme, necháme vychladnout a opět ho vložíme sušit do trouby, a to na 65 °C. Krok 4: Po 3,5 hodinách horké švestky orosíme studenou vodou. Budou potom černé a pěkně lesklé. Necháme je ještě 1/2 hodiny dosušit. Krok 5: Správně usušené švestky jsou pružné, až kašovité, ale při zmáčknutí nevypouští šťávu. Nesmí být přesušené, ztvrdlé nebo spálené.

TIP: Sušené ovoce v naší kuchyni, recepty a využití

Zveřejněno 8. 8. 2012

Poznámka autorky Iness

Při vyšších teplotách švestky naběhnou, popukají a pustí mnoho šťávy. Horko nad 85°C ničí vůni a barvu ovoce i obsah vitaminů. Je to sice zdlouhavé, ale o nic se nestaráte až na jedno vytažení. Ta pochoutka stojí za to.

USKLADNĚNÍ:

Nejlepší jsou vzduchotěsné dózy či sklenice. Ovoce by pak mělo být uloženo v temnu, nejlépe poslouží komora či spíž. Sušené ovoce může být i zmraženo a tím déle uchováno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené švestky (v troubě)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n7wD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené švestky (v troubě)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n7wD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (28)

V sušičce (máme infrasušičku yden) suším, co se dá. Od ovoce po zeleninu i maso.

Lenka: Ano, stačí je napěchovat vypeckované do skleničky a zavařit klasickým způsobem. Nic nepřidávat!! Jsou perfektní na koláče, do buchet, prostě všude, kde jste zvyklá je používat. Zavařujeme je takto spoustu let, takže je to sto pro odzkoušené. :-D

Dobrý den. Je možné švestky uchovat zavřením "nasucho" ? Děkuji za odpověď

Hořká mandle 5. 10. 2012 21:44
rebeka:Už se těším,mám jich za chalupou moc a moc.:-D

můžete ještě napsat jak dlouho jinak díky za odpověd´

daniel1610: já suším v sušičce švestky rozpůlené a vypeckované:-p

špagetka můžete mi prosím napsat jak sušíte švestky v sušičce děkuji

tejaja: To ano:-* a v čokoládě by to byl ještě lepší dárek:-).

Luxusné :yes: Kľudne by to mohlo poslúžiť ako darček, v peknom skle...;-):yes:

Senky: Prijed,muzes si natrhat ;-):-*

Iness,dekuji. Myslela jsem si ty dozy,jen bych jich nemela tolik :-) mrazeni mne nenapadlo,mrazak mam;-)

Vaclav Fronek:
Vašku děkuji Ti a všem ostatním taky:-K.

To je náramná věc. To tě chválím a + bodík 10

Oskeruska:
Nejlepší jsou vzduchotěsné dózy či sklenice, méně vhodnou možností jsou sáčky. Ovoce by pak mělo být uloženo v temnu, nejlépe poslouží komora či spíž. Sušené ovoce může být i zmraženo a tím déle uchováno.
A ohledně půlení...klidně švestky natrni tak, že uvidíš jestli tam nájemník je nebo ne:-D. A nech ty půlky u sebe, neodtrhávej;-).

Zkusila bych;-) nemám trnky ;-( třeba někdo přivře oko a podaruje nebo odprodá:-D:-D

rebeka::-D:-D při lupu musíš klamat tělem:-K:-)):-))

Iness,prosim,jak je pak uchovavas? Das je do krabice nebo je nechas nekde na volno? Jinak se mi to libi,ale asi bych je musela rozpulit,protoze jsou nase svestky dost cervive..a tolik proteinu neni moc dobrych :-D Snad by to nevadilo...:-? Jinak bodika jsem dala uz vcera;-)

:-p:yes::yes:+

:yes::-K:-*

:yes::yes::yes::yes:

:-p:-K:yes:

rebeka: I ty labužnice jedna:-D. Lup se určitě zdaří uvidíš, kdo by ti odolal;-):-D.

Iness: jo, to je dobrota náramná a ještě když dáš trnce do bříška mandličku.. hmmm;-):-p:-*:yes::yes:
anebo.. macerovat sušené trnky ve slivovici nebo rumíku, obalit v anglické a upéct v troubě.. mana:-8:-K:yes::yes:
uvidím, zdaří.li se mi lup:-8:-D:-D:-D

rebeka: Naděnko, určitě vyzkoušej a ještě větší delikatesa je, potom je namočit do čokolády a máš zdravé mlsání:-p;-).

tak pečená povidla od yanull, to znám.. jsou nejlepší, co jsem měla:yes::yes:
takto jsem sušit trnky jsem nikdy nezkoušela... ventilátor trouba ( né manžel.. trouba moje... chytrá, elektrická:-8:-D:-D:-D ) má, takže jestli se mi podaří ukořistit ujcovi trnky, zkusím;-):yes:

spagetka: Já je dělám pokaždé s ventilátorem a nikdy vysušené nebyly:-O. Švestky jsou šťavnaté ovoce...třeba u meruněk by to možné bylo, ale u švestek nemám strach, že se vysuší;-).

:yes:

Moc dobře takto sušené švestky znám od maminky.:-p:-p:-p:-p:-p:yes::yes::-K

Já bez sušičky sušila hodně let v troubě. Bacha, je lepší vynechat ventilátor a sušit při pootevřené troubě, s ventilátorem mohou být dost vyschlé a ne šťavnaté. Já je ovšem po 7 hodinách nechám vychladnout, odpočinout a znova dosušuju cca 4 hodiny. Jinak já nedám dopustit na sušičku.... Ale tu naše babičky neměly.....Babička sušila i na slunci, no při letošních vedrech by to třeba i šlo ;-);-)

Tématické fráze:
sušení švestek, sušení švestek v troubě, jak sušit švestky, sušené švestky recept, jak usušit svestky, sušené švestky, domaci sušene švestky, sušení švestek v domácí sušičce, sušené švestky recepty, křížaly ze švestek, jak se suší švestky, recept na sušené švestky, sušení švestek v sušičce, suseni svestek v horkovzdusne troube, jak susit svestky v susicce, sušené švestky v sušičce, sušení švestek v troubě recept, sušení ovoce v troubě, sušení trnek, jak udelat sušené švestky

Suroviny:
švestky

Přidat fotografie receptu