Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort srdce s krajkou

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 750 kJ /
7 110 kcal
Bílkoviny93,22 g
Tuky369,32 g
Vláknina19,20 g
Cholesterol 2,21 g
Sodík 784 mg
Sůl1,67 g
Sacharidy844,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr. Krok 2: Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn. Krok 3: Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu. Krok 4: Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám. Krok 5: Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb. Krok 6: Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo. Krok 7: Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne. Krok 8: Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku. Krok 9: Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý. Krok 10: Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe. Krok 11: Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme. Krok 12: Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne. Krok 13: Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme. Krok 14: Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort. Krok 15: Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu. Krok 16: Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu. Krok 17: Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky. Krok 18: Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti. Krok 19: Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.

Zveřejněno 11. 8. 2012

Poznámka autorky srettka

Příště bych kytiček udělala víc, aby to působile více krajkově.

na korpus použit recept od isindy, který skýtá i fotopostup:

http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort srdce s krajkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZvPE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort srdce s krajkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZvPE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

ten by se mojí Denisce taky moc líbil :yes::yes:;-):-K

tvoje dortíky jsou "Božské":yes::-D

Jana Remkova:chceš kousnout?? ale za éčka neručím:-8:-))

Paráda!

To vypadá hezunky, jednoduché ale elegantni zdobeníčko:-):yes:

:-O:yes::yes::yes: ten je nádherný:-K

To je krása, opravdu, jako krajka na šatech, tu barvu mám moc ráda, opět super:-K:yes:

dokonalá nádhera, obdivuji;-):-):-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Luxusní dort - jako všechny od Tebe :-O:-K:yes::yes:

Elegantní dortíček:-*;-):yes:

srettka: Sretti, a to není utkané z pavučin:-?:-D nádhera, to je zase od tebe dílo a krásně popsané, jen zírám jak vizír:-O Jsi neskutečně šikovná a já mohu jen čučet a závidět(v dobrém) tvůj um:-K:yes: Dávám 6.bod:yes:

Klaním se před tvou trpělivostí a šikovností:yes::yes:+6

:yes::-))

já tyhle dorty většinou nekomentuju ani nehodnotím.. ale tento musím... jednak kvůli pečlivě rozepsanému postupu, ale zejména kvůli finálnímu produktu.. bože, to je taková krása:-K:-K:-*:yes:
šretti, jsi borka.. klobouk dolů;-):-):-K:yes:

Obdivuji Tvoji šikovnost, preciznost a trpělivost:-K:yes::yes:

Tonda:potěšení na mé straně a ať nálada jen kvete:-):yes:

Včers jsi mi dodala elán a dneska ti dávám bodík, i když nebude zapsaný, zatím se nechci registrovat, ale:-*:yes:

Tématické fráze:
dort srdce, dort srdce recept, dort ve tvaru srdce, dort s krajkou, dorty s krajkou, dort ve tvaru klobouku, jak potáhnout dort srdce, dorty ve tvaru srdce, dorty ve tvaru klobouku, dorty ve tvaru klobouku, dort injekční stříkačka, tvary dortů, jak ozdobit dort srdce, zdobení dortů krajkou, srdce dort, dort ve tvaru klobouk, dort ve tvaru srdce recept, jak udělat krajku na dort, dort ve tvaru klobouky, dorty srdce

Suroviny:
korpus kakaový, vejce, cukr krupice, mouka hladká, kakao hořké, olej, prášek do pečiva, sůl, esence vanilková, máslo, pudink banánový, mléko, cukr krupice, banán, banány v čokoládě, banán, smartflex velvet

Přidat fotografie receptu