Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí. Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu. Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme. Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu). Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme. Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat. Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o kysaném zelí

Zveřejněno 7. 10. 2008

Poznámka autorky JanaDorazinova

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (246)

Skvělé, křupavé. 😊

Kolik zelí koupit abych naplnila 6 sklenic 0,7 l?

Irrena: Ja som takto robil pred pár rokmi a do 6 pohárov 0,7L mi vošlo 7,5kg kapusty (zelí), ale teda to som už fest natlačil. A 30g soli je príliš, stačí 18-20g.

to musí být pěkně slané ... 😡🤮👎

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mohu jíst kysané zelí, když trpím dnou. Přečetl jsem jeden článek na téma dny na becher marketu (

) a nyní si nejsem jistý, zda mi kysané zelí může pomoci, nebo naopak zhoršit mé příznaky. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory a rady.

Příště dělám zase <3

;-)

Kuncarladislav: když si uděláte čas a přečtete si komenty pod receptem,tak určitě odpověď najdete,dolejvá se voda se solí většinou převařená a vychladlá i když autorka píše,že dolévala studenou někdy solila,zelí asi budete mít suché,ale jinak chyba to není při kvašení voda vytéká,ale jak říkám zkuste se začíst.;-)

Kuncarladislav: bohužel autorka už vám odpovědět nebude moci:-( snad ji zastoupí někdo, kdo rcp vyzkoušel.

Zdravím,zelí do sklenic dělám již 3 roky a výhodu spatřuji v tom,že nemusím hrabat ve velkém hrnci.Jedinné co mi vadí, že po vykvašení mi ve sklenici nezůstane žádná šťáva.Všechna prostě vykvasí.Je to normální nebo je někde chyba.Díky za rady.

Určitě je zelí dobré, ale já dávám jen 1,5 dkg soli na 1 kg zelí. Kmín nedávám, mám pocit že zelí hořkne, takže kmín přidávám až při vaření, ale dávám trochu hořčičného semínka.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!

Po dlouhém bádání a pokusů, jsem zjistil úžasnou věc.... Mám zelí v zeláku od podzmu do začátku léta,, mám návod jak vám zelí vydrží do června! "
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! ":-Q

Tady na Topreceptech jste už snad hledal - na zelí s křenem je tu několik receptů, ale jastli některý bude "ten váš", který hledáte, to nevím.
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...

Lubos T. : Přečetla jsem si váš dotaz, a protože by mně vámi popisované zelí s křenem také zajímalo, hledala jsem na google, ale vygůglila jsem jen jeden recept na zelí s křenem. Tedy zase moc jsem se nesnažila. Tak alespoň to, co jsem našla:https://www.femina.cz/kysane-zeli-s-krenem-a-jablk...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!;-) Zdravím!:-K

Lubos T.: Bohužel, tak to opravdu nevím :-(

Dobrý večer Jano
kysané zelí dělám stejným způsobem jako Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu.A chtěl bych se Vás zeptat jestli náhodou nevíte o jaký způsob naložení se jedná (stejný poměr soli a cukru nebo něco jinného),protože s majitele receptu se mě nepodařilo sehnat.
Předem děkuji.L.T.

Tématické fráze:
nakládání zelí, nakládání kysaného zelí do sklenice, kysané zelí postup nakládání, kysané zelí postup nakládání, domácí kysané zelí jak vyrobit, kysané zelí recept, jak naložit zelí, kysané zelí ve sklenicích, nakládání kysaného zelí, jak zavarit kysane zeli, recept na nakládané kysané zelí, zavařování kysaného zelí, kvašené zelí postup nakládání, nakládání zelí recept, kysané zelí, domácí kysané zelí, jak nakládat zelí, jak naložit kysané zelí, domácí výroba kysaného zelí, nakládané kysané zelí recepty

Suroviny:
zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

Přidat fotografie receptu