Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí. Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu. Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme. Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu). Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme. Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat. Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o kysaném zelí

Zveřejněno 7. 10. 2008

Poznámka autorky JanaDorazinova

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (246)

Skvělé, křupavé. 😊

Kolik zelí koupit abych naplnila 6 sklenic 0,7 l?

Irrena: Ja som takto robil pred pár rokmi a do 6 pohárov 0,7L mi vošlo 7,5kg kapusty (zelí), ale teda to som už fest natlačil. A 30g soli je príliš, stačí 18-20g.

to musí být pěkně slané ... 😡🤮👎

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mohu jíst kysané zelí, když trpím dnou. Přečetl jsem jeden článek na téma dny na becher marketu (

) a nyní si nejsem jistý, zda mi kysané zelí může pomoci, nebo naopak zhoršit mé příznaky. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory a rady.

Příště dělám zase <3

;-)

Kuncarladislav: když si uděláte čas a přečtete si komenty pod receptem,tak určitě odpověď najdete,dolejvá se voda se solí většinou převařená a vychladlá i když autorka píše,že dolévala studenou někdy solila,zelí asi budete mít suché,ale jinak chyba to není při kvašení voda vytéká,ale jak říkám zkuste se začíst.;-)

Kuncarladislav: bohužel autorka už vám odpovědět nebude moci:-( snad ji zastoupí někdo, kdo rcp vyzkoušel.

Zdravím,zelí do sklenic dělám již 3 roky a výhodu spatřuji v tom,že nemusím hrabat ve velkém hrnci.Jedinné co mi vadí, že po vykvašení mi ve sklenici nezůstane žádná šťáva.Všechna prostě vykvasí.Je to normální nebo je někde chyba.Díky za rady.

Určitě je zelí dobré, ale já dávám jen 1,5 dkg soli na 1 kg zelí. Kmín nedávám, mám pocit že zelí hořkne, takže kmín přidávám až při vaření, ale dávám trochu hořčičného semínka.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!

Po dlouhém bádání a pokusů, jsem zjistil úžasnou věc.... Mám zelí v zeláku od podzmu do začátku léta,, mám návod jak vám zelí vydrží do června! "
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! ":-Q

Tady na Topreceptech jste už snad hledal - na zelí s křenem je tu několik receptů, ale jastli některý bude "ten váš", který hledáte, to nevím.
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...

Lubos T. : Přečetla jsem si váš dotaz, a protože by mně vámi popisované zelí s křenem také zajímalo, hledala jsem na google, ale vygůglila jsem jen jeden recept na zelí s křenem. Tedy zase moc jsem se nesnažila. Tak alespoň to, co jsem našla:https://www.femina.cz/kysane-zeli-s-krenem-a-jablk...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!;-) Zdravím!:-K

Lubos T.: Bohužel, tak to opravdu nevím :-(

Dobrý večer Jano
kysané zelí dělám stejným způsobem jako Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu.A chtěl bych se Vás zeptat jestli náhodou nevíte o jaký způsob naložení se jedná (stejný poměr soli a cukru nebo něco jinného),protože s majitele receptu se mě nepodařilo sehnat.
Předem děkuji.L.T.

Dělám zelí takto několik let a vždy se mi povedlo a krásně kvasilo. Letos ho mám už naložené skoro 4 týdny a nechce se mu moc kvasit. Ze začátku to vypadalo a teď jen trošku. Víčka jsou vypouklá a je jen trošku cítit. Myslím si, že v něm bylo málo vody. Nevím co s tím mám dělat, zda ještě počkat nebo sklenice rozdělat, přidat převařenou slanou vodu a znova zadělat. Poradíte mi některá? :-)

mila52: Sama nevím a nevěděla bych, kdyby se mi to stalo. Možná je to teplem venku, nebo zelím. My jsme si nechali vždy nakrájet čerstvé, nekupovali jsme nakrouhané někde v zelenině, nebo v Polsku. Nevím, jak vy..

Chtěl jsem se zeptat,když jsem to zelí dělal,dotáhl jsem je nafest,až pak jsem se dočetl,že se mají dotáhnout přiměřeně.Dnes je to 16 den,otevřel jsem jednu,vyvilila se voda,zelíčko je super,dolil jsem schovanou šťávou,kterou mám v chladu schovanou od nakládání.Teď mi jde o to,jestli stačí to víčkou rukou dotáhnou nafest,a schovat již do chladu,nebo jestli je třeba klasické sterilování (20minut - 80stupňů).Bojím se,když to dotáhnu nafest rúčo,aby se nezačalo kazit.Děkujem všem,za odpověd.

werny1: Není potřeba sterilizovat :-). Když otevřu sklenici, odeberu si zelí, tak vodu doliji ze studeného kohoutku, trochu ho utlačím ve sklenici a dám do chladu :-). Udělám to vždy, dokud nespotřebuji celý obsah sklenice. nenapadlo mne si schovat vymačkaný lák ze zelí, ale určitě nic nepokazíte ani jím :-)

1974andrea: Děkuji za radu :) tak příště,teď už je asi pozdě to otvírat,ale stále jsou víčka vypouklé,ještě nejsou vcuclé.Tak nevím,no bude to suché :(

magdalenka: Můžu to otevřít i po 3 týdnech?Vcucnou se ještě ty víčka?Nezkazí se mi to?

Zobrazit starší odpověď

Dávala jsem zelí bílé na kvašení do sklenic o,7 se šroub.uzávěrem a někdo mě poradil,že to mám dát dnem vzhůru.Mám pocit,že z toho je vytečeno příliš vody ! Mám to znovu obrátit a tu vytečenou vodu tam dodat a nechat to víčkem vzhůru ? Děkuji za radu Alča:-8

Alena: Ježkovy oči! :-O Stačilo si prohlédnout fotopostup! :-O Já nevím, jestli to teď není už moc suché, aby to bylo dobré..

Tak jsem letos zkusila zelí podruhé ,loni rychle vykypělo a napovrchu zčernalo.Asi potřebuju recept vyvětlit polopatě.Nebo nevím co dělám špatně.Natlačila jsem ho do sklenic asi 3 cm od vrchu a zbytek dolila šťávou kterou zelí pustilo.Nyní po 3 týdnech se mi zdá suché a jsou tam vzduchové mezery :(.Natlačila jsem ho snad málo? Kolik tam dát šťávy?

Dáša: Já ho prvně stlačím jako vy a nechám nad ním tekutinu. Ta během kvašení vytéká. Po dvou dnech sklenice otevřu a ještě jednou stlačím, protože zelí "leze" nahoru až k víčku. Pak už uzavřu a neotvírám. Když je tam málo tekutiny, tak shora začne měnit barvu.

Na rukou bych Tě nosila! Zelí je úžasné! Voda si cestu našla, takže je sušší, ale na druhou stranu vodnaté, takže při dušení je z něj vody až až....

Jana V.: :-D Tak to mne těší! Moje rada zní. Když otevřeš sklenici a hned nespotřebuješ celý obsah, nalij tam trochu vody a zelí pořádně zatlač a dej do lednice. Nebude více vysychat a stále budeš mít skvělý zelný lák.. Třeba do kapustnice :-)

Už roky nerobím inak ako do fliaš, dávam iba čistú soľ a na 1 kg kapusty (zelí) iba 2 dkg soli,lebo podľa pôvodného receptu nám bola príliš slaná, nikdy sa nič neskazilo ,ani nezmäklo vo fľaši a odpadlo kontrolovanie vody a dolievanie v súdku

Evušik: Já taky jinak nedělám :-)

Miluju kysané zelí. Doma jsem ho ještě nedělala, ale vyzkouším dle receptu. :yes:

Tak jsem sehnala W - krouhač a pustila se do toho. Vzhledem k tomu, že ležel netknutý v originál balení u sestry v komoře, nebyl nikdo, kdo by mi poradil jak na to.:-O
Nakonec jsem na to snad přišla, ale stejně to odnesla první čtvrtka. Navíc hlávky byly malé, tak se mi ty čtvrtky trochu sypaly v ruce. No, nemám to tak úhledné, jako Vy, občas mi něco ulítlo.
Ale už je ve škopíku, sklenice vypařené, čeká se, jestli pustí nějakou tu vodu. Už se na něj těším, podle tohohle receptu už jsem ho dělala, jenom bez pepře, a moc mi chutnalo.
To je to správné kysané zelí, které jsme si jako děti chodily kupovat do hrníčku. Pěkně vytažené ze sudu a trochu láku k tomu.
Jano Remková :yes:

JanaH: Přesně! :-):yes:

Zelíčko jsem naložila, dva dny vytékala voda, ale po týdnu už nic - víčka vcucnuté - bude to dobré? Píšete, že to potřebuje 2 - 3 týdny .... :-O

Pralinka: Bylo by ale fajn ho přenést někam do chladna, aby nezhnědlo tím, že se příliš vysuší. Každou sklenici, kterou pak budeš otvírat a hned nespotřebuješ, tak vždy si odeber kolik potřebuješ a zbytek vždy zalij trošinkou studené vody a zmáčkni zelí, aby bylo malinko pod vodou. :-) Já to tak dělám, někdy i přidám špetku soli a zaleju trošinkou studené vody a dám do lednice :-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Casino: Ten pepř asi nebyl odpovědí na moji otázku, předpokládám.
Ale jinak dík za odpověď, i když jsem tomu W - krouhači parádně zmrvila jméno, pochopil jste, co jsem myslela.
Ono všechno má svoje. W - krouhač ohrožuje hánky, ale takový keramický nůž taky není žádná hračka.

Dobrý den, nevím jestli mi ještě někdo odpoví.
Dělala jsem zelí podle tohoto receptu a bylo výborné. Chtěla bych si zase naložit, ale mám problém. Nemám nic šíkovného na krouhání, dělala bych v malém, takže kupovat ten dřevěný krouhač se mi moc nechce. Na fotkách od Pepinky je vidět šikovné krouhátko; co to je? Připomíná mi to V Kráječ, co ho kdysi propagovali v TV. Je to prosím ono?
Já to zelí krájela nožem a při veškeré snaze to nebylo to pravé.
Pokud někdo odpoví, díky.

Jarka Sýbková:
Díky, zkusím to.:yes:

Zobrazit 6 starších odpovědí

A hlavně jsem zapomněla poděkovat za moc hezký recept, moc se mi líbí, přidávám do svých oblíbených + další bodík:yes::-K

Jani prosím vás, chci letos už konečně to kysané zelé udělat (počkám až bude zimní zelí), kolik je ze 3 kg zelí 0,7 l sklenic ?:-? A pak - bydlíme v paneláku, klasický sklep nemáme, je to jenom taková malá špeluňka na patře, ke ale chladno rozhodně není, vydrží mi to tam ?. Za odpověď děkuju.:-K

lubinka: :yes:

Zobrazit 4 starší odpovědi

Marie: No jo, zelí zrovna nevoní :-). Pokud máš teplejší sklep, zanes to tam. Jinak třeba vydržet :-)

Před třemi dny jsem naložila zelí a teď je puch po celém bytě.kdy to přestane být cítit.vůně dobrá,ale když je něčeho moc....:-D

karlos: Musí se zavíčkovat. Dokonce jsem zjistila, že se klidně mohou použít i šroubovací víčka :-)

karlos: chci se zeptat, zda při nakládání zelí do sklenic se omnia víčka jen přiklopí nebo se mají zavíčkovat hlavou. Děkuji za radu.

Helena:

benzd:

Mates: Hmm, těžko říct. Mám zrovna naloženo, asi 3 dny. Nesetkala jsem se s tím :-(. Kdyby to bylo v sudu, myslím by to nebylo na závadu, ale ve sklenicích opravdu nevím. Třeba někdo poradí, pokud má podobnou zkušenost ..

Chtěl bych se zeptat na zelí se mi objevil bílý povlak co stim je zkažené?:-?

Merylas: Maruško a jak to děláš? To otvíráš ty sklenice? Hmm, tak to jsem ještě nedělala. Ale pokud s tím máš zkušenost, nemám problém :-)

Daša: Já po bouřlivém vykvašení do sklenic, pokud je třeba, dolévám převařenou a malinko osolenou vodu. Studenou.;-)

Daša: Nemusí to tak být. Já, když to mám doma ze začátku, tak to puká a teče ven. Na plechu, na kterém to mám je kupa vody. Pak se to zmírní. Neboj nic, dobře to dopadne :-)

Jana Remkova:Já mám pocit ,že mi to vykvasilo během dvou dní co vytekla snad všechna šťáva :(.Asi to budu mít suché :(.Mám to 7 den a zatím se nic nenadouvá.Nemám to raději zavařit nebo dolít vodu?

Jana Remkova:Děkuji :)

Dáša:Někdy se to stane, když je hodně těplo. Mi taky vytíká, proto upozorňuji na to, aby se v zelí nechávalo hodně šťávy.

Prosím o radu,co dělám špatně?Hodně mi vytíká šťáva a mám obavy že bude zelí suché.Loni mi zhnědlo a bylo suché.

jak naložit zelí Papa:-)

jak naložit zelí Papa:-)

elis: no, nevytíká..jak dlouho ho máš naložené? Slyšíš aspoň pukání víček??

Ahojte poradte mam sroubovaci vicka a zeli mi jeste nevytika ven je to vporadku :-O

Tak jsem zelí udělala jsem zvedava :-?:-!

Jana Remkova: případně to bude i s vodňostrojem :)

benzd: Utáhni hned. Přebytečná šťáva si udělá cestu ven :-)

Zdravím Janičko,chci se jen zeptat,po napěchování zelí víčka našroubuju bez utažení a dotáhnu až po vykvašení? nebo utáhnu pevně hned? Děkuji za odpověď.:-?:-? a radu.pěknýden.Zdenka

Helena: Ano, dříve jsem používala jen omila víčka, ale vyzkoušeno nově mám i šroubovací víčka a je to taky v pořádku :-)

Dobrý den, jdeme zalí zkoušet poprvé. Když zelí napěchujeme do sklenic a uzavíráme napevno omnia víčky?

Ahojky dejte na jistotu a sterilujte, to je jistota ,zelí je kysané tak či tak ,ale hlavní je ,že se vám nezkazí;-):yes:

vyzkoušim zatím z jednoho pak se uvidí

1974andrea:Naprosto souhlasím. Poslední zelí jsme jedli v červenci, bohužel bylo poslední. Hlavní je, aby bylo stále ponořené. Maminka vždycky do zelné šťávy (když se blížilo léto)přidávala pár naběraček láku z rychlokvašek, který si minimálně půl roku schovávala a říkala tomu "ustalovač".

1974andrea: A já mám zkušenost, že mi zelí vydrží i 2 roky, pokud ho mám hodně. Vždycky nechávám dost šťávy, ale stane se, že když ho otevřu, je sušší, máme hodně teplý sklep. Nicméně odeberu, kolik potřebuji, zaliju troškou studené vody, utlačím, dám do lednice a zelí je pořád skvělé;-). Nikdy nesterilizuji:-)

Přátelé, tak dávám do placu moji zkušenost. Tohle zelí dělám už po několikáté, nesteriluji, mám teplý tmavý sklep a o víkendu jsem otevřela poslední třílitrovku. Zelí jsem nakládala někdy na podzim loni a musím říct, že je pořád skvělé. Část odeberu, stlačím a nad zelím je opět zbylá šťáva. Kysané zelí můžete sterilovat a zůstane kysaným zelím. Jinak prodávané sterilované zelí může být i ve sladkokyselém nálevu, což není totéž jako když si sterilujete vlastní kysané.

jarda Kadic: hm, blbá formulace, ale vyjadřuje, že už to není čistě kysané zelí, za tím si stojím

spagetka: Já nejsem z těch,který by se chtěl dohadovat, ale napsala jsi 2.9. 2014 10:10:05 toto: Pokud steriluje zelí,není už kysané,ale sterilované.;-)

Pepa lišák: Na mne, je to MOJE zelí ;-)

cathleen: Myslela jsem to jinak, prostě ta chuť se změní, já to tak cítím, snad jsem mohla písnout to, jak to cítím já, nebo ne? Já nesteriluju, protože máme radši jen kysané zelí bez dalších zásahů.

Coleta: jsem ráda, že jsem přispěla k tvé dobré náladě:yes::yes:, za svým názorem si stojím a je snad každého právo nejen vyjádřit svůj názor (jak jsi někde psala) ale i napsat, co si myslím :-D:-D:-D:-D:-D:-D a bacha, kde je věta, že se mění v nekysané? :-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-O:-D:-D:-D:-D:-D

Pepa lišák:Já ještě doplním svou zkušenost, a to pokud by bylo na zelí málo vody a nesterilizoval by jste ho, tak přilévám osolenou vodu, kterou nechám vychlanout. Když chybí voda,tak občas zelí hnědne.

Ale to kysané zelí, co se krátkou sterilizací změní v nekysané mě teda pobavilo:-D

Pepa lišák 2. 9. 2014 11:55
Jardo tak dám na tví rady a moc ti děkuji
i paní Janičce Remkové.:-K:yes:

jarda Kadic: :yes: Jardo :-) taky steriluji, teď už pro jistotu. Už dvakrát se mi zelí zkazilo, takhle vím, že vydrží do spotřeby.

Pepa lišák: pokud chceš mít zelí normální,nacpi ho do sklenic a hned steriluj, pokud chceš mít kysané,udělej podle Jany Remkové,ale pak pro každý případ chvilku steriluj,jak říká Zizala;-) to,co psala Špagetka je nesmysl,já, protože mám taky teplý sklep,tak po vykvaseni taky chvilku steriluju,a mám kysané zelí,jako víno:yes: jo a papriky plněné zelím jsou:yes::yes::yes::yes:

Pepa lišák 2. 9. 2014 10:53
Tak a teť na koho mám dát
aby mi zelíčko vydrželo.;-(

Pepa lišák 2. 9. 2014 10:48
Tak vám děvčata moc děkuji za radu aspoň
nemusím vyhazovat zbilé zelí které jsem
dával do paprik. Moc vám ještě jednou děkuji.:-K

Pepa lišák: Nesterilizuje :-);-)

Pepa lišák: Já ho steriluju, aby vydrželo, máme teplý sklep. Po vykysání steriluju jen krátce, jen, co chytnou víčka, t.j. asi 10 minut :-)

spagetka: pokud steriluje zelí, udělané podle tohoto receptu, bude to sterilované kysané zelí :-D Sterilované, ale pořád kysané.

Pepa lišák: Pokud ho sterilizujete, není už kysané, ale sterilizované. Chuťově je trochu jinde. Kysané, pokud uskladníte ve tmě, chladu (netřeba lednice) vydrží v pohodě přes sezonu a i déle :yes::yes:

Pepa lišák 2. 9. 2014 08:53
Chtěl sem se optat zelí nakládané do sklenic se nesterelizuje vařením díky za odpověď.

Malys: Aháááá!!! :-)) Tak to ano, samozřejmě;-)

Děkuji za odpověď,ale já jsem to zelí dělal před 18cti dny. Bylo to zelí uskladněné z mé zahrady ,6kg a chtěl jsem to jen zkusit,jako kluk jsem doma šlapal zelí,ale to už je hooodně dávno.

Malys: Určitě je to v pořádku. Je lepší mít zelí tvrdší, myslím, než měkké, které jsem mívala ze sudu. A taky obdivuji, že jste ho až dnes načli!:-)) Já už mám polovinu pryč;-)

Děkuji za recept,kvašení proběhlo perfektně,po 5 dnech v teple jsem ho pŕemístnil do chladna (asi 12 stupnů C).Dnes jsme zelí poprvé ochutnali - velmi chutné,ale tvrdší- i po delším vařením nebylo stále měkké,jak by mělo být,ale velice dobré.Je to vpořádku?Asi musím počkat do těch 5 až 6 neděl,aby změklo.

Jirka: Klidně to dejte do sklepa, nebo kde to chcete mít uležené, někde do chladu i stěmi vyfouklými víčky;-). Já je mám někdy taky dlouho vyfouklé a už zelí používám.

Pěkný den! Rád bych se jen zeptal na následující. Zelíčko jsem zkoušel. Mám je nyní v technické ca 5 týdnů (ca 20stupňů)a víčka jsou pořád nafouklá. Navíc jsem o víkendu zkusil jednu sklenici otevřít a zelí se pomalu valilo ještě ven! :-O Ale musím říct, že bylo dobré. Jde mi jen o to, jestli musí být zelí opravdu v chladu po těch ca 3 týdnech nebo je to jedno. Předem díky. Jen doufám, že jsem nic nezkazil. Jirka.

Tak jsem dnes zase naložila zelí do sklenic. Již to dělám asi 4 roky - dříve soudek - zjistila jsem, že poměr soli na kg zelí je stejný co dělala moje babička, maminka i maminka manžela. Na dno soudku jsme dávaly kopr - tak kousek kopru dávám i do sklenice. Cibuli jsem se naučila dávat do uvařeného zelí-zcedím, přidám nakrájenou cibuli a kousek sádla, lehce zamíchám a přiklopím pokličkou, než dávám na talíř cibulka je jemňoučká a provoní zelíčko.

No,protože loňské zelí,dělala jsem asi přes 20kg jsem hodně tlačila do sklenic a tudíž nemá skoro žádnou šťávu,tak jsem zkusila nanečisto z jedné hlávky a jen tak dusat,aby tam nebyly vzduchové mezery a povedlose,je fakt šťavnatější :-D:yes:

Pepinka: Jsem strašně ráda, že se povedllo a že chutná;-)

Ahojte,tak jsem si teď v zimě z jedné hlávky zelí udělala tři sklenice a v lavorku jsem to nakrouhané zelí prosolené s kmínem semo tamo pořádně prošlapávala nerez šťouchadlem na brambory a když jsem to plnila do sklenic,tak jsem to moc neudusávala a nechala tak 2-3cm od vrchu a dolila tou zbylou šťávou a tím pádem to zelí není tak suché a musím říct,že po měsíci kvašení jsem teď první sklenku otevřela a to zelí nemá chybu,sice ten smrádeček z kvašení byla síla páč jsem to měla v pokoji-pracovně nebo trucovně ve tmě pod skríňkou ale smrádeček není nic proti té super chuti.Takže už nebudu to zelí tolik tlačit do sklenic,jen tak,aby nebyly mezery.pa:-D

Lucie: pokud je zelí již předvařené, tak ne. Udělala bych z ní asi salát;-)

Dobrý den,potřebovala bych radu,zbyla mi asi středně velká hlava zelí kterou jsem nespracovala,ale je na pul uvařena mužu jí také tak zavařit - naložit ? děkuji :):-K:-K

zdeněk : Já mám zelí ještě z loňského roku a je v pořádku. Víčka se mi přicucla, sklenice mám ve sklepě. Letos jsem zelí nedělala. Pokud ale sklenici otevřu, vždy ji dolévám troškou vody se solí, zelí utlačím ve sklenici, aby bylo vlhké. Někde zde v komentářích se zmiňuji o tom, že pokud zůstalo ve sklenici hned v začátku málo zelné vody, může se stát, že zelí zhnědne. Mi se to však ze 20 sklenic stalo u dvou. Ostatní byly v pořádku. A ještě k té sterilizaci. Pokud otevřu sedmičku zelí, odeberu si z ní množství, které potřebuji k vaření, zbytek zelí utlačím, zaleju malým množstvím vody se solí, přikryju víčkem a dám do lednice, nemám důvod sterilizovat!! Mám takto otevřenou sklenici v lednici několik týdnů a zelí je naprosto v pořádku. Někdy je spotřebuji během týdne, někdy později, ale nikdy se mi ještě nezkazilo;-)

vidím, že nejsem sám, co má problém se šťávou. Udělal jsem 18 sklenic, takže je spotřebuji za půl roku. Jak ale uchovám zelí, když sklenice otevřu a doleju slanou vodu, aniž bych je musel sterilizovat? Původně jsem myslel, že víčka se přicucnou, sklenice budou neprodyšně uzavřené a zelí bude ve vlastní šťávě. Namísto toho je skoro úplně suché. Poradí někdo?

Jana Remkova:Já ho mám v teplém sklepě, kde je kolem 20C. Když kysalo, první dva dny vytékala šťáva ven a pak přestala. A dosud jsem dolévat vodu nemusela. Vždycky ho jenom zmáčknu a šťáva ho zase shora potopí.

1974andrea: Andreo, ale jde hlavně o zelí, které už otevřeš. Je sušší, podle toho, v jak chladné, nebo teplé místnosti ho skladuješ. Já ho otevřu a taky je sušší. Lépe je ho zalít vodou, aby nezačalo hnědnout. Taky už se mi ale stalo, že bylo zelí sušší a nepustilo tolik šťávy. Ale do těch sklenic to bylo dost.

jirken:To zelí bude málo ušťouchané, když šlapu zelí ve velkém lavoru nebo šťouchám do soudku vždycky šťávy je strašně moc, dokonce ji vylévám. Není možné, aby vám zelí pustilo jenom 3dcl šťávy.

Jinak Jani, to zelí mám doteď ve sklenicích (3l) krásně bílé a vodu jsem zatím ani nedolévala. Občas, tak jednou za 14 dnů je otevřu, stlačím a je všechno ok.;-):yes:
A sklenice jsem plnila tak 5cm od okraje.

jirken: nemělo by. Mluvím jen teoreticky, já jsem to vždy dávala do sedmiček doplna. Zalijte převařenou, osolenou a vychlazenou vodou a zelí opět pořádně utlačte. Mělo by být-pokud už je otevřené, vždy pod lákem.

Jana Remkova:a myslíte že nevadí že nemám sklenici plnou ale půl? nebude vytékat přebytečný lák, to nevadí?

jirken: Můžete;-), nic se mu nestane a voda se solí bude stejně kyselá, jako původní šťáva;-)

Jana Remkova:mám zelí v 5L sklenici, ale zelí mám cca do půlky, ale jak píšu při krouhání a odležení mámtak 3dcl štávy co zelí pustilo, ale když zelí dám do sklenice a zaleju štávou tak nemám zelí ponořené, proto se ptám jestli můžu svařit vodu se solí a dolejt aby bylo zelí ponořené. Vám zelí pustí tolik štávy, že nemusíte řešit problém jako já?

jirken: Nerozumím, jako do soudku?? Určitě tím nic nepokazíte, když ho zalijete vodou se solí.

Jana Remkova: jenže já jsem zelí teprv nakládal a mám hrozně málo štávy co zelí pustilo, tak nevím jestli svařit vodu se solí a dolít.

Jana Remkova:

jirken: Určitě!!! Každou sklenici, kterou otevřu ihned zalívám vodou a trošku to posolím. Kvašením tekutina ubývá, takže je jí ve sklenicích méně.

Jana Remkova: zdravim, tak jsem včera taky zkusil naložit zelí, ale nemám kruhadlo tak jsem jen nakrájel na jemno, zelí mi pustilo hrozně málo štávy, tak nemůžu ani sklenice naplnit sosem k okraji- nevíte čím to je? můžu popřípadě svařit vodu se solí a zalít?
:-?

Hanes: Jo, přesně tak. To 1 kilo vleze tak do jedné sedmičky;-)

Jana Remkova:Děkuji za radu.Zelíčko se u nás asi dlouho neohřeje,takže nebude mít příležitost zhnědnout:-)),protože je opravdu výborné.Já jsem udělal z 12kg 12sklenic 0,7l.Tak s tímhle počtem vydržíme tak do konce ledna.Příští rok musím udělat
aspoň z 20kg:-p

Hanes: Mám velkou radost a radím. Pokud nespotřebujete hned celou sklenici, tak do zbytku nalejte cca 1/2 dcl vody a trošku osolte -tak špetka soli stačí;-). Utlačte zbytek zelí ve sklenici a dejte do ledničky. Už jsem to tady někde psala. Když jsou sklenice uskladněny v místnosti, kde není vysloveně chladno, tak nálev vysychá a může se stát, že zelí zhnědne. Já to mám stejně, ale ten rok to většinou vydrží a stačí se spotřebovat-u nás, jsme 2 tak cca 15 sklenic zelí;-)

Dobrý večer p.Remková,tak jsme letos také skusili udělat zelí podle vašeho receptu.Dnes jsme otevřeli první sklenici a musím říci,že lepší zelí jsem strašně dlouho nejedl, kam se hrabe zelí z obchodu,chválím super:yes:. Jen se chci zeptat jestli to do těch sklenic moc nepěchuji,protože po otevření zelí vylezlo ven a šťávička,nikde:-O.Je to tak správně,nebo tam ta šťáva má být?

moc dobrý !

Vaclav Fronek: Určitě!!;-)

Jani. Už jsem dělal a povedlo se. Již jsem psal. Od té doby nakládám do malého keramického soudečku a už také nyní beru. Domácí je domácí.

jarka skrobakova: Mazat se nic nebude!!:-) Děkuji Jaruš, mám velkou radost!!:-)

Milá Jani, dnes po třech týdnech jsem otevřela zelíčko a musím říct, že mi to moc chutná. Dělala jsem z 10 kg měla jsem 12 sklenic. Přidala jsem i jablíčko z jadrniček. No příští rok budu dělat znovu. posílám velkého bodíka za príma recept a foto když tak smázni. A teď s tím teda pádím do sklepa do chladna.:-p:-p:yes::yes::yes::-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K mám ráda tvé recepty:-))

Irena: Zátáhnu!!;-)

Jana Remkova:Dobrý den,chci se ještě zeptat,zda víčka zatáhneme a nebo sklenice jen víčky přikryjeme.Děkuji Irena

Frenky: děkuji za komentík. Zajímavé s tím koprem, možná pár sklenic vyzkouším. Taky už ho děláme spoustu let, kdysi to bylo v receptáři;-)

Ještě jsem zapomněl dodat to nejdůležitější, že to zelí šlapeme. :-8

Koukám, že se zelí do sklenic dost ujalo. My ho takto děláme už asi 10 let a pořád stejný postup a stejný recept. V podstatě podobný, jako máte Vy Jano, jen nedáváme pepř, ale dost kopru, trochu cibule, a trochu křenu. Soli na 1kg/2dkg. Pár kuliček jalovce a kousek kyselého jablka.
Po zkušenostech z minula to sice také pěchujeme (manželka, neboť má menší ruku ;-) ) ale nahoře necháváme 2 až 3cm volného prostoru, který dolijeme lákem a zavíčkujeme. Jednou jsme to napresovali více a u některých sklenic nám vystřelila víčka. Běžně máme z 10kg asi 11 až 12 sklenic.

Mohu se pochlubit tím, že vloni se naše zelí, na místní zelné olympiádě, umístilo na 2 místě z 12 vzorků. Z nichž jediné bylo ze sklenic.

Běžně děláme 30kg a asi přidáme, neboť naši mladí to to brali ve velkém. Zajímavé je, že se to zelí vůbec nekazí. Někdy je otevřené v ledničce i měsíc (zapomenuté) a přitom mu nic není.

Zítra jdeme dělat letošní zelí, už se na to těším .... :-p

Paní Remková, moc děkuji za odpověď a budu se těšit, že mé zelí dopadne také dobře.To poznám za 2 až 3 týdny.:-))

Ilona: Já jsem celou dobu dávala pouze nešroubovací víčka. Pak se mne holky na Vareše ptaly, jestli mohou použít i ta šroubovací a já jsem jim neuměla odpovědět, až to jeden rok něterá vyzkoušela se šroubovacími a dopadlo to dobře!:-) Takže letos mám víčka obojí z loňského zelí a zelí je vpořádku!! Takže ano, mohou být i šroubovací víčka;-)

Dobrý den paní Remková, již několik let dělám zelí stejným způsobem jako Vy, jen s tím rozdílem, že nedávám šroubovací víčka. Letos jsem to zkusila, dle Vaší rady, poprvé.Jen mám strach, jak jsem se posléze dočetla v odkazech, že to měla bý víčka určitého druhu.Ty já neměla. Myslíte, že je to, tak špatné. Moc děkuji za odpověď.

Pepinka: rádo se stalo!!;-) My kupujeme taky krohané, ale to si zajedeme do velkoskladu tady kousek a oni nám ty hlávky před náma krouhají. Není to krouhané zelí z obchodu, které tam zapařené stojí, kdo ví, jak dlouho;-)

Rozkaz Jano :-D ale je tak dobré bíloučké mám ho doma v předsíni takže zima žádná a zjistila jsem že už asi nebudu kupovat to krouhané to co jsem otevřela jsem měla z hlávky a je poznat veliký rozdíl takže raději příjdu o ruky než koupit nakrouhané :yes::-p:-D a moc díky že jsi mi odepsala.

Pepinka: to vůbec nevadí!! Já jsem předevčírem otevřela první sklenici a víčko ještě taky pracovalo. Zelí nemá chybu, je křupavé, skvělé;-). Je to možná způsobeno, že místnost, kde máš zelí není úplně studená. Já mám zelí ve sklepě a ten taky není studený, takže ten proces pokračuje, ale nic se neděje. Proto se v něm má nechávat více té vody, aby nevysychalo a já třeba vždycky po otevření sklenice trochu vody přidávám a mírně osolím, když celou sklenici hned nespotřebuji;-)

A nevykej mi!!;-)

Dobrý den paní Remková,tak teda mám dotaz teď jsem otevřela 2 sklenky toho mého zelí a jaké překvapení mě čekalo? To zelí normálně bublá tj po orevření kvasný proces pokračuje na chuť je moc dobré ale dost mě to udivilo mohu ho použít fakt je moc dobré ale mám obavy že to udělají všechny sklenky přitom když jsem ho tlačila tak za 14 dnů už žádna voda ze sklenic neunikala a teď takové překvápko dík předem za odpověď:-O

catherina:;-):-)

tak jsem taky vyzkousela a musim rict, ze zeli je naprosto LUXUSNI!!!! Dokonce i manzel, ktery tomu nedaval zadne nadeje, je ted chodi tajne ujidat a ochotne "krouha" dalsi do sklenic :-D davam bodiky :yes:

Milá Jano. Protože jsem nestihl letos našťouchat svoje zelí a z obchodu nám každé nechutná zkusil jsem na zkoušku podle tvého receptu udělat pár sklenic /zatím 6 z cca 4kg hlávek/ a budu moc zvědav jak se to povede. Když budu vidět jak to kvasí jinak to již dělat nebudu. Zdá se nám to velice praktické. A ještě se ozvu.

Jana Remkova:určitě se nezlobím, víš my doma k vůli plísním nevykrajujeme ani trošku chycené ovoce nebo zeleninu. Ani zdánlivě málo poškozený např. česnek. Uznáváme tuto cestu, kterou prosazoval farář Fr. Ferda ze Sušice - výborný léčitel když brojil proti plísním a takovým těm "jedovatým barvám" v bonbonech nebo látkách..., ale to by bylo jiné povídání.

Pepinka: tak to fakt nevím!!:-(, omlouvám se, snad někdo poradí..:-(

a to zeli i když není tak plné láku jako kupované je exkluzívní,křupkavé a do pár sklenic jsem přidala i jablíčka a ty jsou v tom božská-jena chuť!!!:yes:;-):-D

Dobrý den Jano,jen dotaz,když si chci přidat jen fotky na svou stránku bez receptu,abych to nedávala k těm tvým,třeba ze zavařování,jak to mám udělat,aby jste to viděli i vy,nějak pořád pátrám,jak na to a nemohu na to přijít,moc to s tou stránkou neumím:-8:no:,díky jestli mi poradíte:-Dpředem dík

pepa: dobrá, to budu ráda a snad se nezlobíš, že se to nepovedlo;-)

Jana Remkova:ahoj Jano, děkuju za za vysvětlení a za podporu - hnědou část ani zbylou bílou už určitě nepoužiju, vím že plísně je nejhorší co nád dnes ohrožuje a tak raději koupím nové zelí. prodělek není tak velký. Od zelí čekám podporu zdraví a tak nemíním šetřit na nepravém místě.

Jana Remkova:

Pepa: to je mi moc líto:-/, ale sklenice opravdu musí být zavřené!! Tím, že byly otevřené, se do nich asi dostalo hodně vzduchu a vyschlo. Ještě jsem neslyšela, že by se sklenice mohly roztrhnout!!:-O Určitě ne!!!!! Takže asi tak. Znovu už zelí kvasit nebude, vykvašené je. Nevím, kolik toho máš, ale radila bych tmavou část vyhodit, je nepoužitelná a světlou natlačit do velké sklenice a zalít převařenou, slanou, vychlazenou vodou-ne moc, jen aby zelí bylo pod vodou a nevysychalo a dát do chladu. Postupně konzumovat. A pokud se ti do toho chce jít znova a nestratil jsi víru, že tohle zelí je opravdu dobré;-), tak si ještě pár sklenek natlač a hlavně!!!!-pořádně zavíčkovat!!;-)

Jana Remkova:napěchoval jsem sklenice do 3/4 tak, aby byla nad zelím ještě šťáva. Zkusil jsem prvně šroubovací víčka, ale ze strachu z roztržení skla při kvašení jsem je pouze na sklenice položil s tím, že je dotáhnu později. Zelí kysalo (správně smrdělo) a po kontrole cca 14 dní mám zelí napovrchu suché a nahnědlé. Sůl a kmín byly v obvyklém poměru. Může to být tím, že víčka nebyla hned dotažená a po vykvasování si zelí vtáhlo přes nedotažená víčka zpět vzduch? Mohu to ještě nějak zachránit, či to mám raději vyhodit a udělat znovu ? Díky za radu.

Pepinka: super, to je tak akorát;-) A díky za víc fotek!!:-)

No já jich mám z 10kg zelí 12 sklenic 0,7l

Pepinka::-D:-D:-D Díky za fotku!!:-)

přidám fotku;-)

já na to vzala šťuchadlo na brambory a dnes mě bolí ruka:-D:-((

Pepinka: já ho nepěchuji, ale přítel a teda dost silně asi. Ono je sušší, ale odeber si kolik potřebuješ a do toho, co zbyde ve sklenici trochu posol a zalej trochou studené vody a zase do něj zatlač. Sušší je proto, že kvašením odtekla voda. Nemusíš to cpát úplně plné, klidně si vody nechej víc. A jak ti chutná? Jo, k tomu mnžství...Pokud by přítel natlačil 10 kg, je to plus mínus 10 sklenic hodně utlačených ve sklenicích 0,7;-). Já bych se svou sílou měla asi 15 sklenic, si myslím:-D

Ale nevím,jestli to do těch sklenic mám zase až tak moc pěchovat,když jem otevřela na zkoušku jednu sklenku,tak tam zas až tak moc sťávy nebylo,já mám ráda hodně šťavnaté.Paní Jano,když si ho pěchujete do sklenicpoužíváte velkou sílu a nebo jen tak akorát,já to tam tlačila,vodu slívala a až nahoru,než jsem to zavřela dolila tu zelovou vodu,asi to až přehnaně tlačím.Tož poraďte:-D:-)

Pepinka::-D:-D:yes: to bude zelí letos, že?:-D

Paní Jano pěkně jste tady na mě mrkla a já už mám v dětské vaničce práve teď naloženo 10kg zelí už odpočívá a odpoledne budu tlačit do sklenic tentokrát jsem koupila nakrouhané :-));-)

Pepinka: já si to taky myslím.;-)

No já si teda myslím,že,když už je to zelí vykvašené v zelňáku a chcete ho dát do sklenic,tak už ho tam dát normálně bež pěchování,aby ho tam bylo tak akorát a hlavně aby mělo dost toho láku ze zelí a už jen kráce sterilovat jen aby chytlo víčko mám obyvu,že když by se sterilovalo dlouho tak by mohlo být už moc měkké a to by už nebylo tak dobré jako před sterilizaci

Iveta: No, víčka by se neměla přetáčet, měla by držet. Nemáš raději šroubovací sklenice? Já s tím taky vždycky zápasím, klasická víčka zavírám přes útěrku a když to nejde, vyměním víčko.

Holky díky moc za radu, já jsem úplný začátečník, když jsem to zmačkla, tak to pustilo tolik šťávy, že jsem koukala. Už je ve sklenicích, tak snad tomu nic nebude. Jen ta víčka mi nejdou pořádne zavřít, pořád se mi protáčí, nevadí to?

1974andrea:Andrejko, chuť je fakt trošku rozdílná, ale jinak to cpát do sklenice.... nech to v soudku a holt odebírej dle potřeby....taky to máme tak radši, Je fakt, že zelňák mám v sušárně ne v bytě ;-);-);-)

spagetka:Když mě se to spagi právě nechce sterilovat, zdá se mi pak že je měkčí a i ta chuť mi přijde trochu jiná

Jana Remkova:Tak možná zkusím pár sklenic a příští rok si na to musím vzpomenout;-)

1974andrea: andrejko, stoprocentně!!!!! já sama vždycky pár sklenic ze zelňáku zasterilizuju, protože prostě chci mít i takhle zelí udělané. Takže jo, dej do sklenic, bacha na tekutinu, aby jí bylo dost, zavíčkuj a sterilizuj cca 50 min. při 60°C pomalu

1974andrea: Jéé, to fakt nevím!! Ale lidé běžně zbytek kysaného zelí dávají do sklenic a sterilizují-jen pár minut. Ono to už vykvasilo v tom sudu, takže asi už by to ve sklenicích nekvasilo.:-S Já jsem to právě kvůli té "vůni" začala řešit takto.;-)

Jana Remkova:Já už mám právě jen šroubovací. A myslíš, že když už ho mám zkysané v sudu a ještě bych ho nacpala do sklenic, že se ještě přichytí? Mám to asi 3 týdny. Štve mě pořád kontrolovat, jestli je tam dost vody atd. A pokaždý, když to otevřu, line se po celém domě "vůně" nesmírná:-)):-//

1974andrea: Ano!! Letos poprvé jsem použila šroubovací sklenice a asi to tam budu muset dopsat, poopravit. Když jsem to začala dělávat, bylo mi řečeno, že pouze víčka Omia. Takže jsem je používala.

1974andrea:andrejko, já používám jen šroubovací víčka ;-);-);-)

Jani, to nemohou být sklenice šroubovací?

tož sestro kosmonautova, toto tvojo zelo mě zaujalo od huběnky, až po trakt. Krásně zjednodušené, praktické:yes::yes:. Ale už máme naložíno v soudečku. Krásně uprdává přes hladinku, že si manža myslíl, že máme u sklepa žábu:-)) mu dám žábu, ještě by jí chtěl líbat:-))
p.s. tímto ti uděluji krásný plnoletý 18tý bod:-)):yes:

Iveta: mi se to sice nikdy nestalo, ale jak píše spagetka, tak to nějak je. 2 dny nakrouhané zelí, tak doufám, že to není nějak na škodu. My dopoledne nakrouháme, nebo koupíme čerstvě nakrouhané, zasolíme, zakmínujeme, posypeme kuličkami pepře a odpoledne tlačíme do sklenic.

Iveta:zelí potřebuje mechanickou sílu, aby pustilo šťávu, takže buď šlapat nebo aspoň rukou nebo měchačkou stlačovat. Šťávu potřebuješ na ponoření zelí, bez toho by se ti zkazilo ;-);-)
Autorka vlastně píše - natlačit do sklenic - tím uvolní i šťávu, ale fakt zelí nesmí být na suchu

Iveta:Iveto,já si zelí nakrouhala, smíchala,dala do velkého lavoru a normálně šlapala jako se to dělávalo kdysi;-)Pustilo to šťávy dost a pak jsem to pěchovala do sklenic;-)Zelí se povedlo a bylo výborné!!;-):yes:

Dobrý den,
co mám dělat? Už dva dny mám nakrouhané zelí a smíchané se všemi ingrediencemi, ale pořád mám strašně málo šťávy. Nevím jestli mám plnit do sklenic? :-(

Pepinka: díky, to mám radoooost!:-D:-)):yes:

Dobrý den paní Remková,já už to nevydržela a jednu skleničku první várky zelí jsem otevřela,musím se pochválit MÓÓÓC veliká dobrůtka-povedlo se:yes::yes::-D

Pepinka: moc děkuji fa fotky a za odpovědi holek, co za mne v mé nepřítomnosti "zaskočily":-D. Já dávám té soli 3dkg na kilo. Samozřejmě, ubrat jde.;-) Já pak, když otevřu sklenici už zelí nijak nedochucuji, nesolím a říká se, že čím víc soli, tím křupavější zelí.;-)

Vy jste mi odpověděla spíše než jsem to stačila napsat díky:-K

Né já nemyslela že je slané to zelí ale ta voda co zbala tak co sní vypít se jí bojím:-*aby mě nepokrutilo,jak se říká,ale hlavně se ptám jestli už hotové zelí mátesice šťavnaté,ale tak samovolně bych z toho vodu nevylela a dala jsem tam své fotky mého díla a chystám se na třetí dávku:-):yes:

Pepinka:Já bych z té zbylé vody uvařila polévku. dala bych tam brambory, ty vytáhnou přebytečnou slanost a nějakou klobásku, možna smetanu;-)

Pepinka:Pepi je to tak,toto zelí je slanější,vloni jsem ho dělala,ale druhou várku už jsem si upravila na 2dkg na kilo zelí a nám to stačilo!!je to podle chutě každého:-pAle jinak je vynikající!!;-)

Dobrý den,paní Jano tak už jsem natlačila druhou várku zelí a v kuchyni to tak voní,že se sliny sbíhají i naší kočičce:-D:-)),ale mám dotaz už jsem nevydržela a jednu předešlou sklenici otevřela,zelí je moc dobré křupkavé,ale není tam tolik šťávy jako v tom kupovaném i když jem to na závěr než jsem to zavřela dolila puštěnou šťávou se zelí až povrch,ale není suché má to tak být,když se to dělá do sklenic a dost vody z toho zelí mi zbylo co s tím-bych to vypila,ale... no nevím,co by to se mnou udělalo a navíc je to slané což-co vy na to jako zkušená zelařka:-):-))

Tématické fráze:
nakládání zelí, nakládání kysaného zelí do sklenice, kysané zelí postup nakládání, kysané zelí postup nakládání, domácí kysané zelí jak vyrobit, kysané zelí recept, jak naložit zelí, kysané zelí ve sklenicích, nakládání kysaného zelí, jak zavarit kysane zeli, recept na nakládané kysané zelí, zavařování kysaného zelí, kvašené zelí postup nakládání, nakládání zelí recept, kysané zelí, domácí kysané zelí, jak nakládat zelí, jak naložit kysané zelí, domácí výroba kysaného zelí, nakládané kysané zelí recepty

Suroviny:
zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

Přidat fotografie receptu