Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí do sklenic

Kysané zelí si můžeme koupit, ale to doma vyrobené si přizpůsobíme přesně podle své chuti - ať už volbou koření či přidáním cibule. Možná jste ale netušili, že si zelí můžete naložit sami, i když bydlíte třeba v paneláku. Poradíme vám, jak na to.

Hodnocení receptu je 4,9 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení zelí a kvašení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení zelí a kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nakrouháme zelí, nasypeme do vaničky, osolíme, posypeme kmínem a celým pepřem. Pokud přidáváme i křen, tak jej důkladně očistíme, nastrouháme a přimícháme k zelí. Krok 2: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu. Krok 3: Potom zelí natlačíme do čistých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé byla i šťáva. Otřeme je dočista a zavíčkujeme. Krok 4: Sklenice dáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji, nejlépe k topení nebo někam do tepla. Zelí pracuje a kvasí - až tak moc, že se víčka vypoulí a může zpod nich vytéct i trocha vody (proto stojí sklenice na plechu). Krok 5: Necháme kvasit asi 2–3 týdny, víčka by se měla zarovnat, nebo jim tlakem prstu pomůžeme. Krok 6: Kysané zelí uložíme do sklepa a můžeme konzumovat. Krok 7: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o kysaném zelí

Zveřejněno 7. 10. 2008

Poznámka autorky JanaDorazinova

Já dělám tohle zelí každý rok a pokaždé z více kil, pořád je ho málo. Nemám místo ve sklepě na soudek a taky zelí nezapáchá po celém domě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kysané zelí do sklenic

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ywq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (246)

Skvělé, křupavé. 😊

Kolik zelí koupit abych naplnila 6 sklenic 0,7 l?

Irrena: Ja som takto robil pred pár rokmi a do 6 pohárov 0,7L mi vošlo 7,5kg kapusty (zelí), ale teda to som už fest natlačil. A 30g soli je príliš, stačí 18-20g.

to musí být pěkně slané ... 😡🤮👎

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mohu jíst kysané zelí, když trpím dnou. Přečetl jsem jeden článek na téma dny na becher marketu (

) a nyní si nejsem jistý, zda mi kysané zelí může pomoci, nebo naopak zhoršit mé příznaky. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory a rady.

Příště dělám zase <3

;-)

Kuncarladislav: když si uděláte čas a přečtete si komenty pod receptem,tak určitě odpověď najdete,dolejvá se voda se solí většinou převařená a vychladlá i když autorka píše,že dolévala studenou někdy solila,zelí asi budete mít suché,ale jinak chyba to není při kvašení voda vytéká,ale jak říkám zkuste se začíst.;-)

Kuncarladislav: bohužel autorka už vám odpovědět nebude moci:-( snad ji zastoupí někdo, kdo rcp vyzkoušel.

Zdravím,zelí do sklenic dělám již 3 roky a výhodu spatřuji v tom,že nemusím hrabat ve velkém hrnci.Jedinné co mi vadí, že po vykvašení mi ve sklenici nezůstane žádná šťáva.Všechna prostě vykvasí.Je to normální nebo je někde chyba.Díky za rady.

Určitě je zelí dobré, ale já dávám jen 1,5 dkg soli na 1 kg zelí. Kmín nedávám, mám pocit že zelí hořkne, takže kmín přidávám až při vaření, ale dávám trochu hořčičného semínka.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!

Po dlouhém bádání a pokusů, jsem zjistil úžasnou věc.... Mám zelí v zeláku od podzmu do začátku léta,, mám návod jak vám zelí vydrží do června! "
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! ":-Q

Tady na Topreceptech jste už snad hledal - na zelí s křenem je tu několik receptů, ale jastli některý bude "ten váš", který hledáte, to nevím.
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...

Lubos T. : Přečetla jsem si váš dotaz, a protože by mně vámi popisované zelí s křenem také zajímalo, hledala jsem na google, ale vygůglila jsem jen jeden recept na zelí s křenem. Tedy zase moc jsem se nesnažila. Tak alespoň to, co jsem našla:https://www.femina.cz/kysane-zeli-s-krenem-a-jablk...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!;-) Zdravím!:-K

Lubos T.: Bohužel, tak to opravdu nevím :-(

Dobrý večer Jano
kysané zelí dělám stejným způsobem jako Vy a je výborný,ale začátkem toho to roku se mě dostalo do rukou na ochutnání zelí které nebylo kysané a bylo s křenem a hořčičným semínkem a celým pepřem a mělo mléčnou barvu.A chtěl bych se Vás zeptat jestli náhodou nevíte o jaký způsob naložení se jedná (stejný poměr soli a cukru nebo něco jinného),protože s majitele receptu se mě nepodařilo sehnat.
Předem děkuji.L.T.

Dělám zelí takto několik let a vždy se mi povedlo a krásně kvasilo. Letos ho mám už naložené skoro 4 týdny a nechce se mu moc kvasit. Ze začátku to vypadalo a teď jen trošku. Víčka jsou vypouklá a je jen trošku cítit. Myslím si, že v něm bylo málo vody. Nevím co s tím mám dělat, zda ještě počkat nebo sklenice rozdělat, přidat převařenou slanou vodu a znova zadělat. Poradíte mi některá? :-)

mila52: Sama nevím a nevěděla bych, kdyby se mi to stalo. Možná je to teplem venku, nebo zelím. My jsme si nechali vždy nakrájet čerstvé, nekupovali jsme nakrouhané někde v zelenině, nebo v Polsku. Nevím, jak vy..

Chtěl jsem se zeptat,když jsem to zelí dělal,dotáhl jsem je nafest,až pak jsem se dočetl,že se mají dotáhnout přiměřeně.Dnes je to 16 den,otevřel jsem jednu,vyvilila se voda,zelíčko je super,dolil jsem schovanou šťávou,kterou mám v chladu schovanou od nakládání.Teď mi jde o to,jestli stačí to víčkou rukou dotáhnou nafest,a schovat již do chladu,nebo jestli je třeba klasické sterilování (20minut - 80stupňů).Bojím se,když to dotáhnu nafest rúčo,aby se nezačalo kazit.Děkujem všem,za odpověd.

werny1: Není potřeba sterilizovat :-). Když otevřu sklenici, odeberu si zelí, tak vodu doliji ze studeného kohoutku, trochu ho utlačím ve sklenici a dám do chladu :-). Udělám to vždy, dokud nespotřebuji celý obsah sklenice. nenapadlo mne si schovat vymačkaný lák ze zelí, ale určitě nic nepokazíte ani jím :-)

1974andrea: Děkuji za radu :) tak příště,teď už je asi pozdě to otvírat,ale stále jsou víčka vypouklé,ještě nejsou vcuclé.Tak nevím,no bude to suché :(

magdalenka: Můžu to otevřít i po 3 týdnech?Vcucnou se ještě ty víčka?Nezkazí se mi to?

Zobrazit starší odpověď

Dávala jsem zelí bílé na kvašení do sklenic o,7 se šroub.uzávěrem a někdo mě poradil,že to mám dát dnem vzhůru.Mám pocit,že z toho je vytečeno příliš vody ! Mám to znovu obrátit a tu vytečenou vodu tam dodat a nechat to víčkem vzhůru ? Děkuji za radu Alča:-8

Alena: Ježkovy oči! :-O Stačilo si prohlédnout fotopostup! :-O Já nevím, jestli to teď není už moc suché, aby to bylo dobré..

Tak jsem letos zkusila zelí podruhé ,loni rychle vykypělo a napovrchu zčernalo.Asi potřebuju recept vyvětlit polopatě.Nebo nevím co dělám špatně.Natlačila jsem ho do sklenic asi 3 cm od vrchu a zbytek dolila šťávou kterou zelí pustilo.Nyní po 3 týdnech se mi zdá suché a jsou tam vzduchové mezery :(.Natlačila jsem ho snad málo? Kolik tam dát šťávy?

Dáša: Já ho prvně stlačím jako vy a nechám nad ním tekutinu. Ta během kvašení vytéká. Po dvou dnech sklenice otevřu a ještě jednou stlačím, protože zelí "leze" nahoru až k víčku. Pak už uzavřu a neotvírám. Když je tam málo tekutiny, tak shora začne měnit barvu.

Na rukou bych Tě nosila! Zelí je úžasné! Voda si cestu našla, takže je sušší, ale na druhou stranu vodnaté, takže při dušení je z něj vody až až....

Jana V.: :-D Tak to mne těší! Moje rada zní. Když otevřeš sklenici a hned nespotřebuješ celý obsah, nalij tam trochu vody a zelí pořádně zatlač a dej do lednice. Nebude více vysychat a stále budeš mít skvělý zelný lák.. Třeba do kapustnice :-)

Už roky nerobím inak ako do fliaš, dávam iba čistú soľ a na 1 kg kapusty (zelí) iba 2 dkg soli,lebo podľa pôvodného receptu nám bola príliš slaná, nikdy sa nič neskazilo ,ani nezmäklo vo fľaši a odpadlo kontrolovanie vody a dolievanie v súdku

Evušik: Já taky jinak nedělám :-)

Miluju kysané zelí. Doma jsem ho ještě nedělala, ale vyzkouším dle receptu. :yes:

Tak jsem sehnala W - krouhač a pustila se do toho. Vzhledem k tomu, že ležel netknutý v originál balení u sestry v komoře, nebyl nikdo, kdo by mi poradil jak na to.:-O
Nakonec jsem na to snad přišla, ale stejně to odnesla první čtvrtka. Navíc hlávky byly malé, tak se mi ty čtvrtky trochu sypaly v ruce. No, nemám to tak úhledné, jako Vy, občas mi něco ulítlo.
Ale už je ve škopíku, sklenice vypařené, čeká se, jestli pustí nějakou tu vodu. Už se na něj těším, podle tohohle receptu už jsem ho dělala, jenom bez pepře, a moc mi chutnalo.
To je to správné kysané zelí, které jsme si jako děti chodily kupovat do hrníčku. Pěkně vytažené ze sudu a trochu láku k tomu.
Jano Remková :yes:

JanaH: Přesně! :-):yes:

Zelíčko jsem naložila, dva dny vytékala voda, ale po týdnu už nic - víčka vcucnuté - bude to dobré? Píšete, že to potřebuje 2 - 3 týdny .... :-O

Pralinka: Bylo by ale fajn ho přenést někam do chladna, aby nezhnědlo tím, že se příliš vysuší. Každou sklenici, kterou pak budeš otvírat a hned nespotřebuješ, tak vždy si odeber kolik potřebuješ a zbytek vždy zalij trošinkou studené vody a zmáčkni zelí, aby bylo malinko pod vodou. :-) Já to tak dělám, někdy i přidám špetku soli a zaleju trošinkou studené vody a dám do lednice :-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Casino: Ten pepř asi nebyl odpovědí na moji otázku, předpokládám.
Ale jinak dík za odpověď, i když jsem tomu W - krouhači parádně zmrvila jméno, pochopil jste, co jsem myslela.
Ono všechno má svoje. W - krouhač ohrožuje hánky, ale takový keramický nůž taky není žádná hračka.

Dobrý den, nevím jestli mi ještě někdo odpoví.
Dělala jsem zelí podle tohoto receptu a bylo výborné. Chtěla bych si zase naložit, ale mám problém. Nemám nic šíkovného na krouhání, dělala bych v malém, takže kupovat ten dřevěný krouhač se mi moc nechce. Na fotkách od Pepinky je vidět šikovné krouhátko; co to je? Připomíná mi to V Kráječ, co ho kdysi propagovali v TV. Je to prosím ono?
Já to zelí krájela nožem a při veškeré snaze to nebylo to pravé.
Pokud někdo odpoví, díky.

Jarka Sýbková:
Díky, zkusím to.:yes:

Zobrazit 6 starších odpovědí

A hlavně jsem zapomněla poděkovat za moc hezký recept, moc se mi líbí, přidávám do svých oblíbených + další bodík:yes::-K

Jani prosím vás, chci letos už konečně to kysané zelé udělat (počkám až bude zimní zelí), kolik je ze 3 kg zelí 0,7 l sklenic ?:-? A pak - bydlíme v paneláku, klasický sklep nemáme, je to jenom taková malá špeluňka na patře, ke ale chladno rozhodně není, vydrží mi to tam ?. Za odpověď děkuju.:-K

lubinka: :yes:

Zobrazit 4 starší odpovědi

Marie: No jo, zelí zrovna nevoní :-). Pokud máš teplejší sklep, zanes to tam. Jinak třeba vydržet :-)

Tématické fráze:
nakládání zelí, nakládání kysaného zelí do sklenice, kysané zelí postup nakládání, kysané zelí postup nakládání, domácí kysané zelí jak vyrobit, kysané zelí recept, jak naložit zelí, kysané zelí ve sklenicích, nakládání kysaného zelí, jak zavarit kysane zeli, recept na nakládané kysané zelí, zavařování kysaného zelí, kvašené zelí postup nakládání, nakládání zelí recept, kysané zelí, domácí kysané zelí, jak nakládat zelí, jak naložit kysané zelí, domácí výroba kysaného zelí, nakládané kysané zelí recepty

Suroviny:
zelí hlávkové, zelí, kmín celý, pepř celý, křen

Přidat fotografie receptu