Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotový dortový korpus

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký ale udělat, aby chutnal co nejvíce lidem? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte všem. Pokud do těsta přidáte trochu tuku, můžete si být jistí, že bude nejen nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 744 kJ /
2 090 kcal
Bílkoviny66,40 g
Tuky52,80 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 559 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy334,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pečlivě oddělíme žloutky od bílků tak, aby se do bílků nedostal ani kousek žloutku. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Do směsi zašleháme žloutky. Krok 2: Poté přisypeme prosátou mouku, promíchanou s práškem do pečiva a jednu lžíci oleje. Vše pečlivě rozmícháme na dokonale hladké, polotekuté těsto. Krok 3: To nalijeme do pečlivě vymazané a moukou vysypané formy, mírně odhrneme k okrajům od středu a formu vložíme do trouby, rozehřáté na cca 170 °C. Po přibližně půl hodině by dortový korpus měl být hotov. Krok 4: Před vypnutím trouby ještě uděláme zkoušku špejlí - píchneme do korpusu a pokud se na ni nenalepilo těsto, vše je v pořádku. Troubu vypneme a otevřeme. Za 15 minut dort opatrně vytáhneme. Krok 5: Když je možno na formu pohodlně sáhnout, korpus vyndáme, aby se nezapařil. Ozdobíme dortík podle chuti a nálady.

TIP: Jak ozdobit dort

Zveřejněno 18. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový dortový korpus

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLQ0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový dortový korpus

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLQ0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (69)

Korpus se krásně povedl!

Ja tento recept poznám z kuchárskej knihy Hájková recepty z r.1988. Je to najlepšie cesto na tortový korpus aký poznám, len podľa menovanej knihy sa do cesta strúha 1/2citrónu a ide tam hrubá múka a 100g kokosu. Korpus sa po vychladnutí prereže na 2 časti. Plnka pozostáva z vanilkového krému do ktorého po vychladnutí dáme 50g kokosu, 100g masla. Ním sa korpus naplní a potrieme aj povrch. Ja som ešte dala aj 2.vrstvu šlahačku. Je to super výborná kokos.torta, na ktorej sme si pochtli aj tieto veľkonočné sviatky:)

Jo - a dort peču 30minut.

Do piškotu nepatří olej a prdopeč.Velice jednoduchý recept - na 1 vajíčko 1 lžíce vody,4dkg mouky a 4 dkg cukru.Půl hodiny šlehat - celá vajíčka.Robot práci udělá za vás.Já dávám 5 vajec,když dělám něco na plechu,obyčejně na to udělám něco podobného na způsob tiramisu.Když dělám roládu,dávám 3 vajíčka.Na dort 5. Péct na 180°C 15minut,5 vajíček 18 minut.Piškot musí být kyprý vzduchem a ne prdopečem :-)

Korpus je naprosto úžasný, dobře si jej uschovám a budu péct znovu. Je dobrý, dobře se rozkrajuje. Max. spokojenost. :-)<3

Naduska19: Mám naprosto stejnou zkušenost, je skvělý a moc se povedl. Foto mého je uloženo u fotografie hlavní. Již budu dělat jen tento.:-D:yes::yes:

Hned bych to zkusila, jen nevím, co to je, "odhrneme k okrajům do středu". Tak do středu, nebo k okrajům?

Eva: Je to preklep, to je jasné. K okrajom od stredu. Opravila som to.

Zobrazit starší odpověď

korpus jsem mela velmi nizky mozna velikost formy spatna (26cm) chce to asi 24 ci mensi, jinak rozriznout sel skvele na chut super, jen jsem pridala 3gramy vanilky (primo z lusku)

Markéta D: Já peču při 180°C, záleží na troubě, a potřebuju víc než 30 minut, klidně i 45. A nepřikrývám.

Markéta D. 1. 2. 2016 21:48
Dajda: děkuji za info, zkusím pohledat nějaký recept tohoto charakteru a vyzkoušet, jestli se nezadaří lépe. Jinak tento recept rozhodně nekritizuji, piškot je fajn, jen mě mrzí ta navlhlá část.

Markéta D. 1. 2. 2016 21:45
casino: peču 2x týdně bábovky, buchty pro dcerky, punčák z piškotu, sacher, medovník, nikdy jsem podobné problémy neměla. Proto jsem žádala o radu, jestli se někdy něco podobného někomu nestalo. Ve Vašem komentáři bohužel žádnou radu nemohu najít...

Markéta D.: časem jsem se naučila dělat korpus z hrubé mouky a pískového cukru a je to super. Ale pokud je problém třeba v troubě, tak výsledek může být ohrožen taky. :-(

Markéta D.:
Tak to je těžko k uvěření:-O
No, když ale napíšete, že se vám to nepovedlo 4x (pekla jste 4 korpusy), tak bych asi věděl čím by to mohlo být;-)

Markéta D. 31. 1. 2016 23:31
casino: díky za odpověď. Bohužel to nebyla milimetrová vrstva, ale třeba 1-2 cm do hloubky přímo v prostředku pod tím propadem. Ale při tvorbě dortu jsem to vybrala lžící a vycpala odřezky, takže ve výsledku to vidět nebylo. Měla jsem 8 plátů, tak jsem to různě nakombinovala, aby mi to sedělo na sobě. Spíš jen hledám příčinu, abych to příště už měla dokonalé :-)

Markéta D. 31. 1. 2016 23:26
hosta: pekla jsem při těch 170°, příště tedy zkusím ještě ubrat a péci pomaleji. Jinak přikryté jsem to měla a do formy jsem měla cca 3cm vrstvu těsta, tak bych neřekla, že toho tam bylo moc, ale díky za reakci. Snad se příště zadaří lépe.:-)

Markéta D.: pokud bylo dostatečně upečeno, tak by se ti piškot propadnout neměl, asi zkus příště ztlumit teplotu a třeba přikryté alobalem péci o deset minut déle:-) Jestli byla menší forma a vyšší korpus dalo se to předpokládat

Tématické fráze:
piškotový korpus, piškotový korpus na dorty recepty, piskotovy korpus na dort, recept na korpus, těsto na dortový korpus, korpus, světlý korpus na dort recept, nadýchaný piškotový korpus, dortových korpus, recept na piškotový korpus, piškotový korpus recept, lehký piškotový korpus, korpus na dort bez vajec, nejlepši piškotový korpus, vláčný nadýchaný piškotový korpus, piškotový korpus z hladké mouky, nadýcháný korpus na dort, dortový korpus z hladké mouky, vláčný korpus na dort, korpus na dorty recepty

Suroviny:
vejce, mouka hladká, cukr moučkový, olej, prášek do pečiva, tuk, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu