Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotový dortový korpus

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký ale udělat, aby chutnal co nejvíce lidem? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte všem. Pokud do těsta přidáte trochu tuku, můžete si být jistí, že bude nejen nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 744 kJ /
2 090 kcal
Bílkoviny66,40 g
Tuky52,80 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 559 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy334,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pečlivě oddělíme žloutky od bílků tak, aby se do bílků nedostal ani kousek žloutku. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme cukr. Do směsi zašleháme žloutky. Krok 2: Poté přisypeme prosátou mouku, promíchanou s práškem do pečiva a jednu lžíci oleje. Vše pečlivě rozmícháme na dokonale hladké, polotekuté těsto. Krok 3: To nalijeme do pečlivě vymazané a moukou vysypané formy, mírně odhrneme k okrajům od středu a formu vložíme do trouby, rozehřáté na cca 170 °C. Po přibližně půl hodině by dortový korpus měl být hotov. Krok 4: Před vypnutím trouby ještě uděláme zkoušku špejlí - píchneme do korpusu a pokud se na ni nenalepilo těsto, vše je v pořádku. Troubu vypneme a otevřeme. Za 15 minut dort opatrně vytáhneme. Krok 5: Když je možno na formu pohodlně sáhnout, korpus vyndáme, aby se nezapařil. Ozdobíme dortík podle chuti a nálady.

TIP: Jak ozdobit dort

Zveřejněno 18. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový dortový korpus

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLQ0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový dortový korpus

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLQ0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (69)

Korpus se krásně povedl!

Ja tento recept poznám z kuchárskej knihy Hájková recepty z r.1988. Je to najlepšie cesto na tortový korpus aký poznám, len podľa menovanej knihy sa do cesta strúha 1/2citrónu a ide tam hrubá múka a 100g kokosu. Korpus sa po vychladnutí prereže na 2 časti. Plnka pozostáva z vanilkového krému do ktorého po vychladnutí dáme 50g kokosu, 100g masla. Ním sa korpus naplní a potrieme aj povrch. Ja som ešte dala aj 2.vrstvu šlahačku. Je to super výborná kokos.torta, na ktorej sme si pochtli aj tieto veľkonočné sviatky:)

Jo - a dort peču 30minut.

Do piškotu nepatří olej a prdopeč.Velice jednoduchý recept - na 1 vajíčko 1 lžíce vody,4dkg mouky a 4 dkg cukru.Půl hodiny šlehat - celá vajíčka.Robot práci udělá za vás.Já dávám 5 vajec,když dělám něco na plechu,obyčejně na to udělám něco podobného na způsob tiramisu.Když dělám roládu,dávám 3 vajíčka.Na dort 5. Péct na 180°C 15minut,5 vajíček 18 minut.Piškot musí být kyprý vzduchem a ne prdopečem :-)

Korpus je naprosto úžasný, dobře si jej uschovám a budu péct znovu. Je dobrý, dobře se rozkrajuje. Max. spokojenost. :-)<3

Naduska19: Mám naprosto stejnou zkušenost, je skvělý a moc se povedl. Foto mého je uloženo u fotografie hlavní. Již budu dělat jen tento.:-D:yes::yes:

Hned bych to zkusila, jen nevím, co to je, "odhrneme k okrajům do středu". Tak do středu, nebo k okrajům?

Eva: Je to preklep, to je jasné. K okrajom od stredu. Opravila som to.

Zobrazit starší odpověď

korpus jsem mela velmi nizky mozna velikost formy spatna (26cm) chce to asi 24 ci mensi, jinak rozriznout sel skvele na chut super, jen jsem pridala 3gramy vanilky (primo z lusku)

Markéta D: Já peču při 180°C, záleží na troubě, a potřebuju víc než 30 minut, klidně i 45. A nepřikrývám.

Markéta D. 1. 2. 2016 21:48
Dajda: děkuji za info, zkusím pohledat nějaký recept tohoto charakteru a vyzkoušet, jestli se nezadaří lépe. Jinak tento recept rozhodně nekritizuji, piškot je fajn, jen mě mrzí ta navlhlá část.

Markéta D. 1. 2. 2016 21:45
casino: peču 2x týdně bábovky, buchty pro dcerky, punčák z piškotu, sacher, medovník, nikdy jsem podobné problémy neměla. Proto jsem žádala o radu, jestli se někdy něco podobného někomu nestalo. Ve Vašem komentáři bohužel žádnou radu nemohu najít...

Markéta D.: časem jsem se naučila dělat korpus z hrubé mouky a pískového cukru a je to super. Ale pokud je problém třeba v troubě, tak výsledek může být ohrožen taky. :-(

Markéta D.:
Tak to je těžko k uvěření:-O
No, když ale napíšete, že se vám to nepovedlo 4x (pekla jste 4 korpusy), tak bych asi věděl čím by to mohlo být;-)

Markéta D. 31. 1. 2016 23:31
casino: díky za odpověď. Bohužel to nebyla milimetrová vrstva, ale třeba 1-2 cm do hloubky přímo v prostředku pod tím propadem. Ale při tvorbě dortu jsem to vybrala lžící a vycpala odřezky, takže ve výsledku to vidět nebylo. Měla jsem 8 plátů, tak jsem to různě nakombinovala, aby mi to sedělo na sobě. Spíš jen hledám příčinu, abych to příště už měla dokonalé :-)

Markéta D. 31. 1. 2016 23:26
hosta: pekla jsem při těch 170°, příště tedy zkusím ještě ubrat a péci pomaleji. Jinak přikryté jsem to měla a do formy jsem měla cca 3cm vrstvu těsta, tak bych neřekla, že toho tam bylo moc, ale díky za reakci. Snad se příště zadaří lépe.:-)

Markéta D.: pokud bylo dostatečně upečeno, tak by se ti piškot propadnout neměl, asi zkus příště ztlumit teplotu a třeba přikryté alobalem péci o deset minut déle:-) Jestli byla menší forma a vyšší korpus dalo se to předpokládat

Markéta D.:
Mokvavý střed?
To se na piškotech přicházívá, ale bývá to jen ta svrchní milimetrová vrstvička (škraloup?) která se dá lehce separovat (a je to neobyčejná dobrota), ale není to nutné dělat. Pokud by to mělo vadit (např. při potahování), tak nejjednodušší je korpus obrátit vzhůru nohama a potahovat původní spodek, který bývá zpravidla rovný, hladký, pevný:-)

Markéta D. 31. 1. 2016 22:11
S piškotových korpusem jsem doposud moc zkušeností neměla. Dělala jsem podle návodu 4 korpusy menšího průměru na vyšší dort a piškot je fajn, měkký a vláčný. Jen mi prosím poraďte, kde jsem udělala chybu, když v místě, kde se mi korpus při chladnutí propadl, mám střed mokvavý, jakoby neupečený. Pečení jsem pochopitelně kontrolovala špejlí a na konci pečení byla naprosto suchá. Korpus jsem i dle návodu nechávala po dopečení cca těch 15 min. v otevřené troubě. Každopádně díky za recept a za případné rady, aby to už příště bylo dokonalé.:-)

Davam 1 *** super

Vas recept delame uz po nekolikate!Testo je super!Korpus je vlacny,proste uzasne a rychle!Po dortu se vzdy zaprasi a korpus je zaklad.Diky za super recept!

Letos budu dělat tento skvělý korpus po třetí.....je výborný....děkuji za rct.:-):-))

DĚKUJI ZA RECEPT VYZKOUŠÍM :-8

Dáša Sitová 14. 10. 2015 22:24
tak za tento recept také uděluji bodík:yes: jinačí už dělat nebudu a to jsem jich vyzkoušela mraky, ale tento je bezkonkurenční, jeden korpus jsem právě dopekla a v troubě je další....krásně naskočil, rychle upečený

Evi, to není receptem, zřejmě jste udělala někde chybu :(

Beton. Tři korpusy, přesně podle receptu, poprvé a naposledy. :no:

Super těsto. Delala jsem z dvojite davky na klasicky plech a fakt pecka. Vysoký, dobře rozkrojitelny a .nedroli se. Moc diky za recept.:yes::yes:;-)

Právě jsem dopekla, a čeká v troubě, aby se mi nezapařil ;-). Moc děkuji za recept, je rychlý a vypadá bezva. Doufám, že ho i zdárně rozkrojím :-D . Přidávám bodík :yes:

Naprosto super, výborný, lehký, nadýchaný, prostě dokonalý. Děkuji za tento receptík.

Naprosto super, výborný, lehký, nadýchaný, prostě dokonalý. Děkuji za tento receptík.

Kateřina 19. 11. 2014 21:51
Naprosto výborný recept. Použila jsem formu o průměru 26cm, dort korpus jsem 2x překrojila, naplnila a potáhla marcipánem. Jen se po něm zaprášilo. Spokojenost na všech frontách :-)

No tak těď právě peču :3 ,tak potom pošlu klidně i fotečku jestli se to povede ...Je to můj první dort ..Je mi 13 :D .. Hlavně se bojím zdobení to bude ale výhra :D :-p ;-)

Tématické fráze:
piškotový korpus, piškotový korpus na dorty recepty, piskotovy korpus na dort, recept na korpus, těsto na dortový korpus, korpus, světlý korpus na dort recept, nadýchaný piškotový korpus, dortových korpus, recept na piškotový korpus, piškotový korpus recept, lehký piškotový korpus, korpus na dort bez vajec, nejlepši piškotový korpus, vláčný nadýchaný piškotový korpus, piškotový korpus z hladké mouky, nadýcháný korpus na dort, dortový korpus z hladké mouky, vláčný korpus na dort, korpus na dorty recepty

Suroviny:
vejce, mouka hladká, cukr moučkový, olej, prášek do pečiva, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu