Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeské kynuté koláče

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Wolfen Wolfen

Středně náročný

Suroviny

Porce: 34-35

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 278 kJ /
4 369 kcal
Bílkoviny129,41 g
Tuky105,58 g
Vláknina26,40 g
Cholesterol 968 mg
Sodík 282 mg
Sůl0,65 g
Sacharidy712,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháním 450 g mouky, droždí, soli, cukru a teplého mléka připravíme řidší zákvas, který necháme cca 15 minut vzejít. Krok 2: Poté přidáme žloutky, minerálku a zbytek mouky, nakonec zapracujeme rozpuštěné sádlo a máslo. Řádně propracujeme, aby se nelepilo na stěny mísy. Mělo by být měkčí a vláčné. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 30 minut kynout. Krok 3: Z těsta navážíme asi 50 g kousky (této dávky bylo asi 34-35 koláčů), které v dlani uválíme do bochánků. Bochánky na tácu necháme cca 20 minut kynout. Krok 4: Plech vytřeme sádlem či vyložíme pečicím papírem, na plech dáme v dostatečném rozestupu bochánky (cca 8-9 ks na větší plech) a pomoučněným rovným dnem skleničky (ideální je kilové závaží ze starých vah - a pokud se vám těsto na dno sklenky lepí, obalte jej čistou utěrkou) vytlačíme bochánek do podoby koláče. Případně prsty opravíme okraje či roztáhneme do stran. Správně vykynuté těsto by se nemělo zpátky smršťovat, mělo by držet daný tvar. Plníme dle chuti tvarohovou, povidlovou, makovou nádivkou a podobně, pak sypat drobenkou. Krok 5: Okraje potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem a olejem. Pečeme asi 12-15 minut na 170°C, horké koláče po vytažení potřeme po okrajích čistou vodou (zvláční a zůstanou déle měkké).

Zveřejněno 21. 9. 2012

Poznámka autora Wolfen

Vyfocené koláče jsou s hruškovými pečenými povidly a sypané drobenkou s mletými ořechy.

Pokud používáme povidla či marmeládu, je dobré přimíchat několik lžic strouhanky či drcených dětských piškotů, aby při pečení nevytékaly. Tvaroh nepoužíváme vaničkový, je příliš řídký.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeské kynuté koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4GzV

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihočeské kynuté koláče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4GzV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Hledala jsem nový recept na koláče a našla. Koláče jsou výborné a dobře se dělají. Měla jsem velkou radost. :yes::yes::yes:

:-) vyzeraju super urcite skysim:-K

Výborné...poprvé v životě co jsem dělala takové koláčky a byla jsem fááákt nadšená, že se povédli. Děkuji za recept.:-K:yes::yes: I manžílek si smlsnul a to sladké nežere.:-Q:-p

není toho tuku málo na tolik mouky???50g celkem hmmm
:-//

:-K ... jako od babičky. právě jsem dopekla a jsou úplně krásný a dobroučký. jsou to moje první koláče a po tomto úspěchu určitě ne poslední. máme je s tvarohovou a s ořechovou náplní. Skvělý recept:yes:

Ted jsem je dopekla, sice je venku jako v peci a je to spíš na zmrzlinu, tomuhle receptu se nedalo odolat :) Testo je super a výsledek ještě lepší :)

špatně jsem si přečetla to množství másla a sádla, tím jak v předchozích ingrediencí to bylo uvedeno dkg, tak jsem si rozpustila 250g másla a 250g sádla. :-D naštěstí jsem to tam nenalila :-D:-)) jinak jsou úžasný!!

:-K jsou super ,doporučuji a děkuji za recept,děti i manžel byli nadšenííí:yes:

Moooc dobré koláče a podrobně napsaný postup si zaslouží bod. Opravdu doporučuji, těsto je vláčné a chutné, pekli jsme už třikrát. :yes::-K

Jsou moc dobre...jen jsem plnila tvarohem a povidly..Diky a posilam bodika
Pridavam foto

:-p:-p , ked mi pošleš také koláčiky , ja na oplátku ti pošlem rumové mesiačiky:-D +1:yes::yes::yes:

:-K:-K +24

Krásné koláčky. Já preferuji makové v této verzi http://www.kucharka-recepty.com/makove-kolacky-od-... bez droždí na prdopeči, ale i klasicky kynuté jsou super. Je ale pravda, že po makových jsou ořechové mojí druhou největší láskou.

Jinak tvaroh jde použít i vaničkový, jen se ho musí před tím zahustit - pudink či ještě lépe škrob. Ale není to úplně ono.

:-p:yes::yes::-K

WAW!!!!:yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
kynute kolace, jihoceske kolace, kynuté koláče se sádlem, kynuté koláčky, koláče se sádlem, makové kynuté koláče, koláče kynuté dlouho vláčné, jihočeské koláčky, kolace kynute, těsto na tvarohové koláče se sádlem, kynuté koláčky se sádlem, kynutý koláč se sádlem, vláčné kynuté koláče bez kynutí, koláčky se sádlem, kynute kolace recept, kynuté koláče postup, recept na kynuté koláče, jihočeský kynutý koláč, kynute kolace ze sadla, jihočeský kolač

Suroviny:
mouka hladká, droždí, sůl, cukr krupice, mléko, sádlo, máslo, žloutek, sodovka, žloutek, olej, mléko

Přidat fotografie receptu