Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní hruškový koláč

Bohatá úroda hrušek si žádá také jejich zpracování. Na tento koláč budete potřebovat křehké těsto, které vtlačíte do kulaté formy, něj pokladete půlky hrušek, do nichž můžete schovat třeba ořechy. Zalijete kysanou smetanou a upečete.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

catherina

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 464 kJ /
2 979 kcal
Bílkoviny60,42 g
Tuky155,41 g
Vláknina8,10 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 896 mg
Sůl2,03 g
Sacharidy330,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse. Krok 2: Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Krok 3: Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout. Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje. Krok 4: Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Odpočinuté těsto vtlačíme do formy, vymáčkneme ve vyšší okraje, dno propícháme vidličkou a zlehka posypeme jemnou strouhankou. Krok 5: V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C. Krok 6: Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy). Krok 7: Kysanou smetanu prošleháme elektrickým mixérem s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C, asi 40 minut, než povrch koláče vytvoří zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme koláč podávat ještě za tepla.

Zveřejněno 29. 9. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podzimní hruškový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j6vR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podzimní hruškový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j6vR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Já jsem našla tento recept namátkou a jsem moc ráda!!:-* Pekla jsem ho hned několikrát po sobě, protože je vynikající a letos máme dost hrušek. Každému, kdo jej jedl, moc chutnal!! Možná jej vyzkouším ještě s jiným ovocem - máme podzimní maliny, nejsou tak sladké jako hrušky, tak bude trošku "dietní". Díky za výborný recept!!:-K

Koláček byl moc dobrý:yes:, rychle hotový a rychle snědený ;-). Přidala jsem fotečky + bod

Ivana79:to je mi líto. Ať se ti ručička brzy zahojí. A s tím těstem, co poprosit někoho z rodiny? Co by pro tebe /vlastně i sebe :-D/ neudělali, ne? Ten recept vypadá úžasně:-O:yes:

Ešte máme posledné hrušky,tak to chcem využiť:-)Škoda,že včera som si zlomila ruku;-(,neviem ako urobím to cesto:-//Dávam bod:yes:

:-O vypadá to super!!

dokonalé:yes:

BRAVO:yes::yes::yes::yes: úúúžasně to vypadá:-K:-K o chuti nepochybuju;-):-):yes::-K

Tématické fráze:
vynikající hruškový koláč, hruškový koláč, jemný hruškový koláč, hruškový koláč kulatá forma, hruškový koláč do formy, hruškový koláč recept, hruškový koláč do kulaté formy, hruškový koláč do kulaté formy, podzimní koláče, podzimní koláč, hruskovy kolac z krehkeho testa, rychly hruskovy koláč, dietni hruskovy kolac, dietni hruskovy kolac, hruškový koláč top recepty, hruškový recept, recept na hruškový koláč, zdravý hruškový koláč, hruškový koláč kulatý, křehký hruškový koláč

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, sůl, vejce, strouhanka, hruška, smetana kysaná, vejce, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu