Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené houby z trouby

Našli jste v lese spoustu hříbků a nevíte co s úrodou? Usušte je v troubě a poté skladujte v zavařovacích sklenicích v chladné a suché místnosti. Budete si tak moci vychutnat hříbková jídla po celý rok.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 740 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 720 min

740 min (20 min příprava + 720 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Hříbky očistíme suchým hadříkem nebo ubrouskem a nakrájíme je na slabé plátky. Krok 2: Na rošt do elektrické trouby položíme pečicí papír a plátky hub na něj rozložíme. Můžeme použít i plech. Krok 3: Troubu vyhřejeme na 50 °C a vložíme do ní rošt s houbami. Troubu necháme asi na 10 cm pootevřenou - pokud se zavírá, zajistíme dvířka vhodným předmětem. Krok 4: Sušíme asi 12 hodin. Usušené houby musí chrastit a lámat se. Krok 5: Uchováváme je v suchu v uzavřené nádobě. K sušeným houbám vložíme jeden bobkový list a kuličku nového koření.

TIP: Jak na krémovou houbovou omáčku?

Zveřejněno 7. 10. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené houby z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7Rw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené houby z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7Rw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Snadné sušení hub.:-K

medmic: Suším taky tak, předsuším venku na vzduchu a dosouším v troubě, je menší spotřeba proudu. Ale to lze jen když je hezké počasí. Kdysi jsem nad starými kamny měla vyrobenou sušárnu - několik pater plechových dírkovaných plat zavěšených na řetízkách. Pak jsme koupili krbová kamna s výměníkem a kouřovod vede přímo vzhůru, takže už nic takového mít nemůžu :-( Je to škoda, sušila jsem tam všechno, bylinky, houby, švestky i jiné ovoce. Teď musím hodně improvizovat :-)

Po dlouhém zkoušení a testování doplňuji, jde to urychlit, když ztratí většinu vody, tak se zvyšuje teplota na šedesát stupňů - více http://www.rady-kutilum.com/suseni-hub-v-troube-77...
jinak dvanáct hodin je podle mě fakt moc, možná je to tím deseticentimetrovým otevřením, stačí jen na tloušťku vařečky, kterou vsuneme do dvířek.
Taky je můžeme podsušit na vzduchu a do trouby zasunout jen na dosušení tak na půl hodiny

U nás je sušení hub velkovýroba - viz přidané foto;-) - jeden den nad kamny ve vysoké vrstvě, tříděné na hřiby a ostatní, druhý den sesypané na míň sít a potom suché houby dávám do d v o u do sebe vložených tmavých mikrotenových pytlů do odpadkového koše, zauzluji a hotovo. Na sklenice si v tom rozsahu opravdu hrát nemohu, zavalily by mne:-D. V těch pytlích vydrží bez úhony roky, musí být ale bezvadně suché a vychladlé.

No, pokud někdo suší houby bez nepropustné podložky (plech, papír) přímo na tělesech topení, pak vlastně provozuje velmi účinný prachový filtr:-D

mně se osvědčilo nasypat do sklenice s usušenými houbami rýži, vydrží dobré i několik let.

Já bych ten elektrotroubový sušící systém zdokonalil: Na rošt položit plech s houbami na peč. papíru, na šíř přes něj položit 2 tyčky (klacky nebo něco, co bude plech přečuhovat), na to další plech s houbami na papíře, 2 klacky,... atd., da capo al fine, co se tam jen plechů vejde (a kolik jich máme v šuplíku pod troubou nebo od sousedů...) Takhle se dá nasušit najednou celej koš! A před to na otevřená dvířka bych postavil el.větrák, co se nám od léta válí na skříni a nechal do trouby fučet vzduch (nucená výměna vzduchu, rychlejší sušení). A ještě se doma pěkně přitopí :-)

Eliza:Elizko,u nás nejsou"lidi"kteří by chodili po hříbkách;-):-D:-Dtak vždy,když se náhodou o nějaký cestou zavadí a už v paneláku funguje ústřední topení,tak to řeším takto:-)A protože těch nasušených bývá opravdu jen velice málo,tak se ani moli,ani nic jiného do toho nestihne pustit;-)
Byl to od Tebe dobrý nápad,tento typ tady přidat:-K:yes:

Anna Kocikova: Aní, děkuji za příspěvek, já jsem právě vůbec nevěděla, jak na to a s dotazem v diskuzi jsem moc neuspěla.

Jinak už jsem k těm houbičkám nacpala kdeco - v podstatě vše podle vašich rad. Děkuji za ně.
Molů se až tak nebojím, ale jednou mi sušené houby nějak "zasmrádly" a po uvaření vůbec nebyly dobré.:-//

Elizko,přidávám pár fotek ze sušení na ústředním topení a další+9:yes:Já takto sušívám(pokud vůbec je co sušit:-D)když je malé množství houbiček.Tentokrát to bylo 5 menších suchohříbků a jeden smrkový.Pokrájené rozložím na ustřižený pruh svačinového papíru,přenesu na ústřední topení a po 24 hodinách,když hezky šustí uložím do uzavíratelné nádobky.
Šenky,nevím,jaký pepř přidává Ivana Ch,ale já,pokud mám větší množství nasušených hříbků,tak prosypávám mletým pepřem.Takto to dělávala i moje prababička:-)Bobkový list dávám do úložných vaků k oblečení(v hřibech jsem ještě nezkusila)a fakt to těm molům asi smrdí,ještě se mi do žádné textilie,ani dek nedostali:-))

Díky za odpovědi :-K dám lístek bobkáče a do šroubovací sklenice(teda spíš skleničky:-D:-D),jiné už nepoužívám a vysaju vzduch VacSy a bude:yes::yes:

magdalenka:Magdi, přesně tak, je to o tom, je dobře uzavřít a pak se tam moli nedostanou. Taky dávám do šroubovacích sklenic;-)

Taky dávám k houbám bobkový list a moly též nemám.:yes:

senky:Ja sušené huby ukladám do zavaraninových pohárov so šróbovacím uzáverom, navrch dám bobkový list. Mole ho musia nenávidieť, lebo sa dnu nenasťahovali. Keď som dala mletý pepř, nedopadlo to dobre, objavili sa larvy.

Já, pokud sušila ještě v troubě (teď mám sušičku), tak jsem je sušila 12 hodin, jak píše Eliz, ale pak vypnula, nechala vychladnout a druhý den sušila ještě 6 hodin. Pak teprve po vychladnutí dávala do velkých sklenic zakrytých ubrouskem, nikdy jsem k tomu žádné koření nepřidávala a moly jsem fakt neměla. Je dobré je dávat do chladu a tmy. Babička je dělala taky tak, ale dávala do plátěných pytlů, což tea nedělám.

Ivana Ch: Ivi, a ten pepř dáváš jak:-? špetku mletého nebo pohodíš pár kuliček:-?:-? Vloni jsem se s tím krájela a sušila a pak vysypala.....byli tam, haj..... nenažraní:-//:-//

Danca: V pohodě, vždyť si to ani nemyslím. Taky proč...:-)

Eliza: to ale vůbec nebylo osobní;-):-K

Eliza: Tak to nech tady a dej to i tam, možná by to někdo mohl hledat mezi radami, ale jak chceš;-)

1974andrea: Ani ne, návod na sušená rajčata je tu taky, tak proč ne houby. Neřeš to.:-):-K

Eliza:Eli, nechci být nějak dotěrná:-8, ale nechtěla bys to dát spíš do Tipy a triky? Přece jen to není recept na žádný pokrm;-)

Eli, já jsem sušívala stejně jako ty a moji rodiče také. Proto jsem také ráda, že o tomto způsobu vím a zvláť vítám, že to trvá jen 12 hodin :-) :yes::yes:+

No, já jsem měla skutečnou radost, že se mi to povedlo:-K. Třeba to někdo nezná a návod ho potěší (jako mě). U nás se houby sušily na sluníčku nebo na půdě. Proto jsem se na to včera ptala v diskuzi...;-)
Jinak musím říct, že to nijak příliš cítit není, ale to asi záleží na odvětrávání kuchyně a troubě.
K tomu čaji - dnes jsem například koukala, jak nejlépe na čaj z čerstvého zázvoru, protože manžel je nemocný.
Vařit umím, ale na všeznalou si nehraju a nikdy nebudu.

Alík: no jooo, to je fakt:-D Ale pro takové by pak musel někdo přidat recept i na to, jak se vaří voda na čaj...:-D:-D

Eliza:Já k sušeným houbám dávám ještě pepř, to mě naučila babička, zatím se mě nikdy nestalo aby se mě v nich objevily moly. Ale co nebylo, zatím, klidně se může stát.:yes::yes::yes:

Danca:Dani,to že takto sušily houby už naše babičky mnoho lidí ani netuší,protože už ty některé bábinky byly sídlištní fifleny,které ani netušily,že se houby před sušením musí nakrájet..i s tím jsem se setkal:-D

:yes:

rebeka:Já taky, ale když jsou pod masem:-D

1974andrea: vidíš.. a já ten odér:-D zbožňuju:-8:-D:-D:-D

Já houby v troubě pouze dosušuji před uskladněním do sklenice. Nevím, jak by mi doma prošel ten " závan" při 12ti hodinovém sušení s pootevřenou troubou:-D. Když není počasí na sušení venku, stačí je normálně doma rozložit na 3 dny na papír a pak v té troubě dosušit a není citit nic;-).

Fotečka moc pěkná, ale...co je na tom převratného??? Takhle sušila houby už moje babička;-)

Eliza:Elí, to je bezva sušeníčko a zvlášť v tomto nečase, kdy venku už to nejde a tohle je i časově dobře vychytaný. Máš ty houby hezky naaranžované v tom košíčku;-)Dávám ráda 3.bod:yes:

Houby taky nemám:-O natož usušené:-D:-D ale máš je krásné:yes::yes: pokud by se nějaké našly, usuším:-K

Eli, voní až sem, jak bych si je přidala k masu, do bramboračky ani nevíš, moc pěkně udělaný postup:-K:yes:

rebeka::-D ty jsi číslo...;-):-K Ď.

já sice houby nemám, ale za krásné foto posílám 1. bodíček.. s úctou.. rebíček:-D:-D;-);-)

Tématické fráze:
sušení hub v troubě, jak sušit houby v troube, suseni hub v elektricke troube, jak dlouho sušit houby v troubě, jak sušit houby, sušené houby recepty, sušené houby, jak ususit houby v troube, suseni hribu v troube, sušení hub v el. troubě, jak dlouho varit houby, jak dlouho vařit sušené houby, sušení hub, jak se susi houby, sušené houby recept, dosušení hub v troubě, jak dlouho sušit houby, jak susit hriby v troube, recepty ze sušených hub, jak usušit houby

Suroviny:
houba hřib, pečící papír

Přidat fotografie receptu