Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 4 záviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 841 kJ /
3 786 kcal
Bílkoviny68,80 g
Tuky181,80 g
Vláknina19,80 g
Cholesterol 12 mg
Sodík 1,11 g
Sůl2,15 g
Sacharidy458,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku. Krok 2: Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit! Krok 3: Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky. Krok 4: Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany). Krok 5: Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta. Krok 6: Troubu předem předehřejeme na 180°C. Krok 7: Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly. Krok 8: Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče. Krok 9: Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.

Zveřejněno 9. 10. 2012

Poznámka autorky mirca75

Tento závin peču už dobře 15 let a je u nás velmi oblíbený. Recept mám z knihy 234 x jablko v kuchyni a je to má nejoblíbenější kuchařka na zpracování podzimní úrody.

Závin je první den krásně křehký a kdo má rád těsto vláčnější, stačí ho nechat pár hodin uležet, či upéct den předem. U nás se sní většinou už v té křehké verzi...;-).

Bezvaječný závin v tomto poměru surovin jsem tu nenašla, tak ho přidávám.

Rebeko, konečně jsem se dostala k tomu, přidat sem ten slíbený recept na štrúdl - omlouvám se, za tak dlouhou dodací lhůtu a doufám, že Ti bude po upečení chutnat:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gM66

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gM66

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Mirko, dnes jsem tvoje-moje:-8:-D štrúdlíky upekla.. já věděla, když jsem ti jako první dávala bodík, že to bude dobrota.. a taky že ano;-):-p:yes::yes:
s těstem se velmi dobře pracovalo, pořád jsem sice nechápala absenci vajec:-8:-D, ale ve výsledku je štrúdlík krásně křupavý, voňavý a tááák dobrý:-p:-p:yes::yes::yes: zařazuji do svého štrúdlího repertoáru i tento tvůj recept.. nejčastěji dělám yanulliny "strakoničáky", ale tyto jim zdatně konkorují:-D;-)
P.S. mám t.č. domácí máslíčko:-p, tak jsem s ním pokapala i jablka uvnitř a po upečení štrúdlů jsem máslo vyškvařila do voňavorůžova, přidala trochu rumu a štrúdlíky tímto rumovým máslem potřela.. no mana nebeská:-8:-D:yes:
posílám veliký dík a obrázky, nevadí-li;-):-K

štrůdlík vypadá nádherně, krásné foto i rcp:yes::yes::-))+bodík;-)

:-O:-O a pro mne nic?:-(( :-D:-D:-D fakt nádherný!:yes:

Miruš, krásný štrůdlík, o víkendu se na něj už chystám. Tak vyzkouším ten Tvůj, Rebece věnovaný. :-p:-):yes:+

no ten musí být:yes::-D těsto je po upečení křehké že:-? dělám se stoprocentním tukem pivní a je křehký, takže také zkusím:-p teď u nás ovšem vede "Strakonický"

hmmmmmmmm:yes::yes::yes::yes:

Nádhera:yes::yes: vyzkouším hned o víkendu:-K:-K jablíčka jsou;-)
Miruš, kdes tak dlouho byla:-?:-? :-K

:-p:yes:krásný štrůdlík- zrovna jsem se ponořila do Topek , protože mě honí mlsná a začala jablíčková sezona- a narazila jsem na Tvůj suprový receptík na štrůdlík- ukládám a vyzkouším jinak posílám bodíka a ještě by to chtělo alespoň dalších 10 ta krásný fotopostup.:yes::yes::yes::-))

mirca75: ještě jsem zapomněla napsat, ta prdelka:-8 na třetí fotce, je prostě božíí:-D;-):yes::yes: já vždycky všechny okraje sež..:-8:-D:-D no co:-?:-? sama vinu, sama spapááám:-D:-D;-):-p

Nádhera:-O Mirko, taky mám radost, že Tě opět vidím. Moc mám ráda Tvé recepty, postupy a krásné fotky. Už jsem jich podle Tebe vyzkoušela několik a nikdy mě nezklamaly. tento určitě vyzkouším:-K:yes:

Miruš,takový krásný štrůdlík nemají ani v cukrárně:-KKrásně popsaný receptík včetně fotopostupu:-p+5:yes::-K

Moc pěkný fotopostup i popis receptu ;-):-K. Věřím, že štrúdl je výborný :-p:-p a hned se po něm "zapráší". :-D:yes::yes:

:yes::yes:Perfektní a ukládám do oblíbených :-K:-K

Magdalenko:-), moc ráda Tě vidím:-K a potěší mě, když rcp. vyzkoušíš.
Olahok(neregi.):-) děkuju:-K. Pro Simonku se opravdu krásně fotilo, protože její recepty byly moc dobré;-). Škoda, že už jí tu nevídám... Ale stejně dobře se mi fotilo i pro Magdalenku:-K a jiné uživatelky, protože jejich recepty stály vždy za to:yes:.

Též jsem ráda, že jste opět na TOPkách s Vašimi bezva recepty a skvostnými fotkami. Odzkoušela jsem Váš "Medový s jablky", který jste Simonce tak excelentně nafotila.

Tématické fráze:
ztužený tuk iva, těsto ze ztuženého tuku, štrůdl ze ztuženého tuku, ztužený tuk, závin ze 100% tuku, jablečný závin ze stoprocentního tuku, štrůdl ze stoprocentního tuku, závin se ztuženým tukem, jablkový závin, jablkovy koláč se stoprocentním tukem, ztužený tuk na pečení, jablečný závin se ztuženým tukem, jablkový závin ztužený tuk, ztužený tuky na pečení, závin ztužený tuk, bezvaječný štrůdl, jablečný závin ze ztuženého tuku, jablecny zavin se stuzenym tukem, závin ze 100%tuku, bezvajecne testo zavin

Suroviny:
mouka polohrubá, tuk ztužený, olej, mléko, sůl, jablko, cukr krupice, skořice mletá, rozinky, ořechy, strouhanka, máslo, máslo

Přidat fotografie receptu