Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatarák

Určitě jste již někdy ochutnali, nebo alespoň slyšeli, o tataráku neboli tatarském bifteku. Ideální je příprava z hovězí svíčkové, ale výborný je i z telecího. Příprava není složitá, ale je potřeba si pohrát s dochucením.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanneton

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min pokud maso umeleme

30 min (30 min příprava, pokud maso umeleme)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 878 kJ /
449 kcal
Bílkoviny74,26 g
Tuky16,55 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 567 mg
Sodík 166 mg
Sůl0,37 g
Sacharidy0,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tatarák servírujeme tak, že na talíř urovnáme hrudku masa a každý si jí ochutí sám. Krok 2: Pokud chceme všechno maso ochutit najednou, tak ho vložíme do misky. Krok 3: Cibuli nakrájíme opravdu velmi na jemno, přidáme 2 žloutky, hořčici, kečup, koření a sůl. Vše postupně přidáváme dle své chuti a ochutnáváme. Krok 4: Pak necháme tatarák chvilku odpočinout v ledničce. Mezitím připravíme topinky. Krok 5: Osmažíme je na oleji, po vyjmutí osušíme na papírovém ubrousku a potřeme česnekem. Krok 6: Tatarák servírujeme na ještě teplé topince.

Zveřejněno 26. 10. 2012

Poznámka autorky hanneton

Jsou dva způsoby, jak maso připravit:

1) škrábání - maso bude dokonale odblaněno, bude křehké, jako pasta. Jediná nevýhoda je snad čas. Na 300 g masa přichystejte pevné nervy, asi na 1,5 hodinové škrábání.

2) umletí - ušetříte sice čas, ale ochudíte se o chuť.

btw. Já ještě tatarák potírám tatarkou! Nejenže tato slova k sobě pasují, ale chuti se pak nedá prostě už nic vytknout!

Z uvedeného množství je 10-12 porcí.

uri]vareni-s-laskou.blogspot.cz/2012/10/nezdrava-basta-tatarak.html

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tatarák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LWGW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tatarák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LWGW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (29)

Tatarák máme rádi. Přidala jsem foto :-K

Co se člověk nedozví lidem vadí tatarka v tataráku. Nechte mě hádat svíčkovou ze svíčkové byste taky asi nepozřeli co? :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Tatarák máme rádi všichni - jen trochu víc masíčka na té topince <3:yes:

Ahojte příznivci tataráku. Já těch 300g taky konzumuju ve dvou skoro na posezení a nějak velký jedlík nejsem :-D Ale chtěla jsem poradit, co mám dělat, protože mi většinou hned masi zesvětlá a není hezky červené ;-( Může to být tím, že nepřidávám kečup?

Aneta: Tak to jsem se dozvěděla poprvé, že název Tataři vznikl z jejich bojového pokřiku. Co jsem četla já v odborné literatuře, jmenoval se tak jeden z mongolských kmenů, a v Evropě tak začali označovat Mongoly v době jejich velké expanze ve 13. století všeobecně. Evropanům to prý připomínalo latinské slovo tartarus, což znamená podsvětí nebo peklo. Mongolové vzbuzovali během svých nájezdů do Evropy velké zděšení, a tak se věřilo, že přicházejí z pekla. Že si dávali maso pod sedlo, nejspíše platí, ale většinou to nebylo hovězí. Jako kočovníci brali s sebou na své nájezdy ovce a kozy, které spásly, kde se co dalo. ;-)
Ale jaká je souvislost s tatarskou omáčkou, to tedy nevím, slepice s sebou asi nevozili a olej neměli ...... :-(

Francik90 12. 3. 2015 16:29
K té tatarce jen takový výtažek: "A jaká je realita? Podle historiků jídla vznikl tatarský biftek na přelomu 19. a 20. století v Paříži, kde se začalo nabízet syrové hovězí maso se syrovým žloutkem, kapary a cibulí. Tehdy se mu ovšem říkalo americký biftek, ale protože se k tomuto jídlu podávala ještě tatarská omáčka, získalo po čase název tatarský biftek.
Zdroj: cestovani.idnes.cz/tatarak-ve-svete-02s-/kolem-sveta.aspx?c=A130212_125346_kolem-sveta_tom - Kdo by si snad myslel, že ho vymysleli snad Tataři, i když to zní romanticky ...

Kadlik: S 80 DEKA SE NENAJI ANI JEDEN CLOVEK NATOZ TRI BEZNE SEZERU S CTVRT KILA NA DVE TOPINKY

Radim: ale čtvrt kila je 25 deka , 80 deka je o 5 deka víc než 3/ 4 kg a v ceně svíčkoví dnes je to tak kolem 400 Kč

casino: to jste mě pobavila :-D Název tataráku podle tatarské omáčky? Název je odvozen od bojovníků, kteří si dávali maso pod sedlo na koni (což ho rozmělnilo na onen tatarák) a ti při boji pokřikovali "trrtrrr" .. viz www.odpovedi.cz/otazky/proc-se-rika-tatarskemu-bifteku-tatarsky-biftek

Aneta: Tak te´d jste pobavila vy mě. Tatarák je pojmenovaný podle tatarské omáčky na které se podával. Kde jste slyšela takovou koninu že si tatarák dával někdo pod sedlo? :-D:-D:-D Tataři žádnej tatarák nikdy neznali. Buď jste troll nebo si někdo dělal srandu z vás a vy jste to sežrala. Nic vtipnějšího jsem dneska neslyšel.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Leo Fender 31. 1. 2014 23:46
Ja delam Tatarak z kila svickove a sezeru to sam na posezeni !!!!:-p:-p:-p

Marky:, myslím, že autorka si z nás promyšleně utahuje a jen testuje kdo se chytí:yes: Ta tatarka na tataráku není nic nového pod sluncem.
Francouzi, v době před Bonapartem, měli v oblibě tatarák s ochucenou majonézou, která právě od toho masa dostala svůj název - tatarská omáčka:-))

Marky: je to jen tip, nikoho nenutím ;)

Tatarák muluji,ale jsem názoru,že nejlepší je naškrábaný.:-)A co se týče tý tatarky?Nic proti,nechci autorce kazit chuť,ale fuj fuj fuj :-((

Jirka: TATARÁK se opravdu jmenuje podle Tatarů , kteří nosili maso uložené pod sedlem. S tatarskou omáčkou nemá nic společného a gurmán by si ji k němu nikdy nedal

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tatarák miluju... a pravidelně dělám. Ovšem - třicet deka na tolik porcí??? Minule jsem dělal z 80 deka falešné svíčkové, a ve třech jsme sežrali k večeři!;-)

RFrodo: Tatarská omáčka:-D

...z autorčiny poznámky o tatarce jistě vypadl usměvavý smajlík, jinak si to nedovedu vysvětlit...

www.toprecepty.cz/recept/29827-tatarak/
Tatarák je prostě delikatesa :-p

Já osobně jsem nadšen z provedení a prezentace tohoto pokrmu. Snoubí se zde minimalismus se spektakulárním akcentem na odkaz tohoto pokrmu, jehož historie se neváže s Francií, jak bylo mylně předesláno, ale zavádí nás do dob dávno minulých, kdy Tataři usurpovali polovinu Evropy, jež se bránila seč mohla jejich nájezdům, které byly podporovány dostatečnou výživovou hodnotou v PODOBĚ SYROVÉHO MASA POD SEDLEM, proto vznikl název tatarský biftek, neboť zadek tatarského nájezdníka vytvořil z pod sedla schovaného kusu masa totální šmelc, který byl už tehdy považován za pochoutku, jež splňovala všechny parametry dokonalého pokrmu plného nutriční a ostatní výživové hodnoty.

Je to neskutečná dobrota. Komu nevadí syrové maso, tak si určitě pošmákne:-*:-*:-p:-p:yes:

...vloni jsme dostali asi kilo svíčkové z mladého býka od soukromníka...udělali jsme mísu tataráku a nestačili asi dvě hodiny smažit topinky...neskutečné orgie :-)...vzpomínám, utírám klávesnici a posílám bodík...

Nonya: Děkuji za připomenutí, o tomhle způsobu jsem tedy ještě neslyšela...ale asi zůstanu věrná tomu škrábání,kousky by mi asi vadily..

Mně kdysi jeden profesionál poradit 4x přemlít, to udělá z masa pastu. Vyzkoušel jsem a funguje to.
S novou technikou používám food procesor, nožový mixer. Sekám a sekám až se z masa udělá koule a ta se zvolna koulí v nádobce. To je z masa opravdu pasta.
Vyzkoušel jsem i francouzský způsob, sekat na drobné kousky a abych řekl nás to nenadchlo. Jsme odchováni českým způsobem.:-p

:-K musim ta sklamat ale je este tretia metoda okrem, mletia a skrabania jednoducho to maso pokrajat -posekat na male kusky ( tak to robia vo Francuzsku odkial je tatarak ). Aj tak bod odo mna :-p ja mam tataraky velmi rad
http://www.foodnetwork.ca/recipes/Eggs/Dairy/recip...

Tématické fráze:
tatarák, tatarak recept, recept na tatarák, tatarský biftek recept originál, jak se dělá tatarák, recept tatarak, tatarák ze svickove, jak udělat tatarák, nejlepší tatarák, tatarsky biftek, jak pripravit tatarak, nejlepší recept na tatarák, nejlepší tatarák recept, recepty tatarak, recepty na tatarak, originální recept na tatarský biftek, falesny tatarak z hovezi zadni, co do tataraku, tatarák z mletého masa, domací tatarak

Suroviny:
hovězí zadní, žloutek, česnek, cibule, hořčice, kečup sladký, kmín drcený, sůl, pepř, chilli, omáčka worcesterová, chléb, olej

Přidat fotografie receptu