Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnatý jablečný koláč

Jablečný koláč je zpravidla zárukou šťavnatého moučníku. V tomto případě patří na křehké těsto vrstva jablečného pyré, které doplní jemná smetanová poleva s vanilkovou chutí. Po upečení však koláč ještě pořádně vychlaďte, chutná pak mnohem lépe.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma 26 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 376 kJ /
3 675 kcal
Bílkoviny52,79 g
Tuky190,39 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 1,05 g
Sodík 369 mg
Sůl1,02 g
Sacharidy421,56 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme jablečnou náplň. Rozpustíme v kastrůlku máslo, přidáme pokrájená jablka a cukr a rozvaříme na pyré. Necháme vychladnout. Krok 2: Dortovou formu vymažeme tukem. Krok 3: Těsto uhněteme z uvedených surovin a vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy. Krok 4: Dáme předpéci do vyhřáté trouby na 200 °C na 10 minut. Krok 5: Vyjmeme z trouby a naneseme na něj zchladlou jablečnou směs, kterou urovnáme. Krok 6: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 7: Na smetanovou vrstvu vyšleháme oba cukry se žloutky, vmícháme citronovou šťávu a smetanu a krátce vyšleháme asi do hustoty zakysané smetany, ne úplně do tuha. Krok 8: Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na jablečnou směs. Krok 9: Uhladíme a dáme péci do trouby snížené na 180 °C. Je lepší formu přikrýt alobalem a asi po 30 minutách odkrýt. Krok 10: Pečeme cca ještě 20-30 minut, zkoušíme, zda smetanová směs již není tekutá. Krok 11: Vyjmeme z trouby, necháme ve formě zchladnout a vložíme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.

TIP: 26 oblíbených jablečných moučníků

Zveřejněno 29. 10. 2012

Poznámka autorky 1974andrea

Kdo má rád vlhké a šťavnaté moučníky, tomu bude, doufám, chutnat.

Zdroj: Pečeme s láskou Dr. Oetker 7

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatý jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Gwg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnatý jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Gwg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Úplně cítím vůni jablíček <3 přidala bych ještě trochu skořice, za mě prostě k jablečným moučníkům patří :-K

fotkaman: Jsem ráda, že chutná. Díky :-K

Geryyy: Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutná :-K

Zkusila jsem upéct a povedlo se, chuť to má výbornou, ještě je to teplé, tak zítra hodím fotečku jak se to povedlo. Zkusila jsem to dát na malý plech o vel 32*25cm. A spodní těsto vystačilo tak akorát. Zítra bude určitě ještě lepší. Příště udělám z většího množství.:yes::yes:

LUBOMiR1961: Klasická hladká bílá mouka, třeba 00 ;-)

:-)<3:yes::yes: mám tento recept po babičce a je opravdu výborný:-K

Prosím aká múka? T650 alebo 00? ´Ďakujem.:-)

Buchyna: Buchyna: Tahle byla o průměru 26 cm.

Dobrý den, kulatá forma na pečení má různý průměr. 24, 26 a 28. Který máte na mysli?

1974andrea: Děkuji, máte pravdu, z fotografie mám trošku pocit, jakoby ta smetanová vrstva byla smíchána s jablky a celá takto navrstvená na korpus. Jinak snad nemá šanci takto protéct mezi už vařená a pečená jablka...

katyvypl: Tak jsem ten recept s fotkou dohledala a fotku vložila. Když se dobře podíváš, ta smetanová směs je proteklá do jablečné směsi a není to žádná nadýchaná sněhová čepice. Myslím, že to tak má být ;-)

Zdravím, dnes jsem upekla tento koláč, ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že je na něm něco špatně, hlavně na té smetanové vrstvě. Člověk dá na jablečnou náplň krásně nadýchanou pěnu z uvedených surovin a v troubě to udělá puf a celé se to zcvrkne. :-( Nemáte prosím foto originálního receptu z uvedené kuchařky? :-?

Dobré. ale moc práce.

včera upečeno, dnes po něm není ani památky. vynikající, i když na mě trochu moc sladký. příště uberu cukr a zkusím přidat trochu jablek.

havajka: A tak to má být. Upéct a sníst. Co s tím jiného ;-) Díky za zprávu :-K

Moc pěkný nápad se šlehačkovou polevou.....ukládám a určitě brzy vyzkouším :-)

Tématické fráze:
jablecny kolac, stavnaty jablecny kolac, koláč s jablky, šťavnatý vanilkový koláč s jablky, recept na jablecny kolac, jablecny kolac recepty, jablečný koláč s jablky, jablecny kola, top recepty jablečný koláč, šťavnatý koláč, jablečný koláč recept, recepty na jablečný koláč, koláč s jablečným pyré, jablečný koláč top recepty, šťavnatý koláč s jablky, stavnaty jablkovy kolac, recepty na jablečné koláče, vanilkový koláč s jablky, šťavnatý jablečný moučník, jablečny kolače

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, máslo, cukr, mléko, tuk, jablko, máslo, cukr, vejce, cukr, cukr vanilkový, šťáva citronová, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu