Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněný perník z celozrnné mouky s povidlovo-makovo-oříškovou náplní

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 596 kJ /
3 011 kcal
Bílkoviny59,78 g
Tuky58,33 g
Vláknina56,56 g
Cholesterol 521 mg
Sodík 403 mg
Sůl0,81 g
Sacharidy491,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme med, vejce, rum a umícháme krém (vše mícháme do zhoustnutí a propojení všech surovin - pak vypneme). Krok 2: Mouku promícháme s třtinovým cukrem, práškem do pečiva a práškem do perníku, ovesnými vločkami, kořením a vlažným krémem z vodní lázně. Vypracujeme těsto, které dáme na noc do fólie. (Může se dát i na delší dobu do chladu, čím déle, tím lépe.) Krok 3: Těsto druhý den rozdělíme na dvě části. Z každé části vyválíme obdélník. Krok 4: Těsto vložíme a vyválíme mezi dvěma pláty pečícího papíru. Vyválený perníkový obdélník naplníme povidlovo-oříškovo-makovou směsí (smíchaná povidla s mákem, citronová šťáva, citronová kůra, rum, ořechy, pokrájené fíky a na zahuštění - můžeme přidat mleté oříšky nebo strouhanka). Krok 5: Zavineme pomocí pečícího papíru (točíme jen s ním, jinak by se těsto lepilo) a nakonec vše potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 6: Dáme na 180°C zapéci na dobu cca 15 minut a poté snížíme teplotu na 160°Ca pečeme dál na cca dalších 15 minut dozlatova (ale stále hlídáme, neboť každá trouba peče jinak). Krok 7: Perník necháme vychladnout a teprve potom ho nakrájíme na silnější plátky. Plněný perník je nejlepší rozleželý po jednom až dvou dnech.

Zveřejněno 1. 12. 2012

Poznámka autorky varilamyskakas…

Je tady sice pár perníkových receptů, ale žádný není z celozrnné mouky, ovesných vloček a třtinového cukru, ani s fíky, tak jsem ho sem nyní také přidala, snad se nebude nikdo zlobit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněný perník z celozrnné mouky s povidlovo-makovo-oříškovou náplní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zr1w

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněný perník z celozrnné mouky s povidlovo-makovo-oříškovou náplní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zr1w

Marie

Komentáře (45)

AniCiz:tak zkus, byl dobrý;-):-p

:-*ten je..konečně využiju žitnou mouku:-*:yes::-K:-K:-K

vilem: děkuji
:-K

Vaclav Fronek: děkuji Vašiku, jsi moc hodný a pozorný:-K:-K;-)

Moc rád sleduju recepty od Ivči a včera jsem chválil perník s oříšky a nádherné zpracování. Ve svém nadčení jsem nepopojel a tak mi unikl i druhý perník, taky moc pěkný a ještě zdravě prospěšný. Jsem trdlo a chvátal. !!! Tak to napravuji dnes. I tento je MŇAM a mne nezbývá dát +bodík 25 i když bych dal nejraději alespoň 3.

Krasa a zdrava krasa:yes:

Jenny:díky:-K

:yes::yes:no,panečku,ta je...hmm,mňam:yes:;-):yes:
tak teď nevím,zda vánočku od Iness nebo tohle,jste mi to holky hezky zavařily...:-//:-D:-))

Anna Kocikova: není složitý, díky, jen to tak vypadá:-K;-)

To je nádhera:-KVelice hezký receptík:-p:yes::yes:Já při své šikovnosti bych si určitě do něj zavinula i ruce;-):-D

Tanicka: Tanicko, mne se to trochu lepilo,ale podsypávala jsem podle potřeby mouku nebo škrob, ale pak bezva:-K

varilamyskakasicku: To mě zaujala právě ta žitná, kdysi jsem z ní dělávala takové chlebové placky, byly výborné, jednoduché. Těsto na závin jsem z ní zkoušela jednou a bylo to jako bláto, trhalo se, nedrželo, lepilo se..skončilo v koši :no: Proto jsem ráda, že mám tady tak hezky rozepsaný ten poměr:-p Určitě to zkusím jak ji koupím :-)

senky: díky Šenky, byla moc dobrá, čí déle jsem se snažila ji držet, aby se nesnědla, tím byla chutnější, děkuji za bodík:-K

Denně sem chodím nakukovat, líbí se mi velice moc:yes::yes:

Tanicka: děkuji Taničko, je moc dobrá, zdravá, může se udělat i klasicky z polohrubé mouky:-K;-)

No to je nádhera.. za tenhle recept jsem moc ráda, žitných receptů, které "fungují" moc neznám.. :yes: Ukládám a těsto musím odzkoušet :-))

:-O:-O..tento recept mi nejak unikl, nadherne povedena rolada, opravdu luxus..:yes::yes:..ingredience presne dle nasich zvyklosti a chuti..:-K:-K

1974andrea: děkuji Andrejko, od Tebe si toho vážím, jsem ráda, že se Ti líbí:-K

Jana Remkova: Jani, toto je opravdu docela lehké, to bych si nedovolila Ti to napsat jinak, vážně lehčí, než kynutá těsta apod.;-):-K

varilamyskakasicku: no jo, ale testovat za docela dost peněz..to nevím, aby to zas neskončilo sousedovi na pleši, když zrovna vyleze z baráku, jako kdysi můj štrůdl..:-D. :-D

Jana Remkova: Jani, já jsem "trdlo- nemehlo" na tyto věci, a trochu jsem se potrápila s tím, ale motáš to s papírem, takže to jde, hele, když to udělám já, tak Ty určitě Jani:-)), Ty máš na to talent, já nee, jen testuji a pak dám no anebo nedám:-K

varilamyskakasicku: ďakujem za radu ;-)

No, co říct. Jsem si jistá, že bych se do toho ani nepouštěla, protože při mé šikovnosti by se mi to rozpadlo. Jsem přesvědčená, že je to křehoučké, skvělé! Ta povidla tam a oříšky..hmmm, že jsem tady vůbec lezla!:-D:yes:

Povedený perníček:-p:yes::yes:+18

Leona: žitná celozrnná mouka:-K

Prosim doplnit o info, jaka celozrnna mouka je pouzita. Je to dost dulezite, kazda lepi a chova se jinak..

:yes:

rebeka: jak jsem to válela, tak pak šel už válet manžel a bylo to v pohodě:-K:-)) ale asi to tak mělo být:-K

tejaja: mne se lépe válí jedna velká placka, kdyby jsi chtěla udělat jednu velkou roládku, můžeš, je to pak i méně pracné , Pak si ji dej do alobalu a nech si jí v chladu více dní.:-K

varilamyskakasicku::-O proklínala ses, to proč:-O:-?

Tématické fráze:
plněný perník, makovopovidlová náplň, makovo povidlová náplň do buchet, plněný perník recept, recept na plněný perník, makovo-povidlová náplň, napln do perníku, makovo ořechová náplň, makovopovidlová náplň do buchet, závin z celozrnné mouky, celozrnny pernik s orechy, recepty z celozrnné mouky, závin z celozrné mouky, perník plněný povidlama s ořechy, povidlovo švestkový perníkový závin, pernik habešan, habešan, makovopovidlova nadivka do zavinu, perník s povidly a ořechy, náplň makovopovidlová

Suroviny:
mléko, med, vejce, rum, cukr třtinový, mouka celozrnná žitná, vločky ovesné, prášek do pečiva, prášek do perníku, skořice, fenykl, koření hřebíček, koření nové koření mleté, vejce, povidla švestková, šťáva citronová, rum, mák mletý, kůra citronová, ořechy vlašské, fíky, strouhanka

Přidat fotografie receptu