Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené býčí koule

Rádi experimentujete? Podle tohoto receptu si můžete připravit jednu z nejopomíjenějších pochoutek - býčí žlázy. Jejich maso je libové, velmi jemné a třeba jim díky řízkové úpravě přijdete na chuť i vy.

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6

plátků

6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie442 kJ /
106 kcal
Bílkoviny8,68 g
Tuky7,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy0,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Býčí koule pořádně opláchneme a odřízneme všechny cancoury. Konzumujeme pouze to pevné, neboli varle. Jakékoliv měkké žlázičky, žilky, kusy tuku, jsou nepoužitelné. Krok 2: Varle spaříme a sloupneme z něj blánu. Spařování možná budeme muset opakovat dvakrát, protože na vrchu je jen jemná blanka, spodní je pevně přichycená a dolů ji dostaneme jen s pomocí nože - opatrně naříznout a pak stahovat pokud možno bez poškození masa. Krok 3: Když je koule ideálně oloupaná, měla by být narůžovělá, masová a na omak mírně drsná (viz foto z postupu, kde je plně sloupnutý plátek a vedle koule s ještě nestaženou hlavní, nejpevnější, blánou). Krok 4: Oloupané varle nakrájíme na tenké plátky, které pořádně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Krok 5: Do jednotlivých talířků připravíme hladkou mouku, vajíčko (které rozkvedláme), a strouhanku. Na pánvi začneme rozpalovat olej. Krok 6: Plátky z jedné strany jemně osolíme, z obou opepříme čerstvě nadrceným pepřem a obalíme v klasickém trojobalu - nejdříve mouka, pak vejce a nakonec strouhanka (pokud máme rádi křupavější větší vrstvu, proces opakujeme). Krok 7: Smažíme na hodně rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, s libovolným salátem, nebo samotné.

TIP: Využití vnitřností v kuchyni

Zveřejněno 5. 12. 2012

Poznámka autora medmic

Ve většině popisů najdeme info o několikahodinovém namáčení do mléka. Je to jen psychická berlička, kde se podvědomě zbavujeme nežádoucích pachů moči. Ze stejného důvodu se je například hodně potírá česnekem. Je to ale jen psychický problém, ve skutečnosti pokud je jen oloupeme a opláchneme, tak ničím nesmrdí - tato varianta je ideální pro první vyzkoušení této pochoutky, pak je již možno s pradávným afrodisiakem experimentovat podle chuti a nálady.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené býčí koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4GBn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené býčí koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4GBn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

magdalenka: rozhodně nevadí, myslím si, že to jen prospěje, aby každý fakt viděl, že ta blána musí pryč :)
Díky
Jinak všem děkuji za reakce, debata je úsměvná. A těm co se bojí, říkám nebojte se a ochutnejte. Je to fakt super ;-)

medmic: dovolila som si pridať foto očistených žliaz - pre zaujímavosť. (Až by vadilo, odstránim.)
Ešte by som dodala, že fakt nie je potrebné žiadne namáčanie v mlieku a pod. Sú úplne bez pachu.

Já jsem žlázy ze zvědavosti a na porovnání chutě namáčela jen jednou a opravdu to není nutné:-)Mám to štěstí,že se u nás dají koupit běžně.Jsou sice pouze mražené,ale už"opracované",takže pochoutky z nich máme často na stole:-p
Tvůj velice precizní popis si zaslouží další bodík:yes::yes:

;-( Chudák býček, teď už je z něho vůl?:-8

Žlázy bohužel z celé rodiny můžu jen já. Ale chutnají mi.;-);-):-p:yes:

medmic:Medmic, nikdy jsem koule nikam nenamáčela a dělala je úplně stejně jako ty a tu výbornou chuť si stále pamatuji a to přesto, že už jsem pár let na ně nekápla:-(Máš ode mne 7.bod:yes:

U nás ich predávajú už olúpané a bez cancourov, takže hneď vyzerajú lákavejšie. Dnes sa mi žľazy podarilo kúpiť u mäsiara, stoja vyše 4 euro kilo. Už sa teším na večeru, máme ich tiež radi vysmažené, je to delikatesa. ;-)

Máčení opravdu není potřebné. Doost pouští vodu, takže trojobal vlhne, je třeba rychle spotřebovat. Výborné jsou i dušené nadivoko nebo na červeném víně.

Tohle je snad jediné, co bych nedokázala sníst ( a ještě teda vnitřnosti). Ale popis je precizní, takže chválím. ;-):yes:

:yes:recept je fakt skvěle popsán:-K:-K:-K
přesto nechám tuto pochoutku jiným labužníkům..:-D:-D:-D

Nikdy bych to nejedla, možná to dobré je..Ale rozhodně jsem se zasmála :-D

Kdyby tenhle popis postupu přípravy vč.fota, měl sloužit jako propagace vegetariánství,tak by u mně sklidila úspěch.Už bych maso nedala do huby:-)

srettka::-D:-D:-D:-D dobře Ty:-D:-D

:-O:-O uz zase? kristova noho a to foto v syrovem stavu:-S to je az hororove:-Oto mi ani jako gula nepripada, to mi prijde jako podivne vyrostly ten, tamten. . . ehm. . organ rozmnozovaci:-8 no doufam, ze to drahouse nenapadne, mi to podstrcit. to radsi kybl jater:-D

medmic:Hmmm, tak to je škoda, že jsi toho nevyužil:-//:-D:-D:-D.
Tak nic, jdu uklidit kuchyň (je z ní bojiště po pečení cukroví:-S).
Snad recept jednou vyzkouším a děkuji za důkladný popis a rozbor;-)

Tématické fráze:
byci koule, byci koule recept, býčí žlázy, recept na byčí koule, býčí koule recepty, recepty býčí koule, byci zlazy recept, recept byci koule, bici koule, býčí žlázy recepty, smažené býčí žlázy, recept na býčí žlázy, recept býčí žlázy, bici zlazy, bici koule recept, byčí kule, recepty býčí žlázy, bycie zlazy recept, recepty na byčí žlázy, býčí žlázy smažené

Suroviny:
vejce, mouka hladká, strouhanka, sůl, pepř mletý, olej

Přidat fotografie receptu