Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené býčí koule

Rádi experimentujete? Podle tohoto receptu si můžete připravit jednu z nejopomíjenějších pochoutek - býčí žlázy. Jejich maso je libové, velmi jemné a třeba jim díky řízkové úpravě přijdete na chuť i vy.

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6

plátků

6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie442 kJ /
106 kcal
Bílkoviny8,68 g
Tuky7,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy0,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Býčí koule pořádně opláchneme a odřízneme všechny cancoury. Konzumujeme pouze to pevné, neboli varle. Jakékoliv měkké žlázičky, žilky, kusy tuku, jsou nepoužitelné. Krok 2: Varle spaříme a sloupneme z něj blánu. Spařování možná budeme muset opakovat dvakrát, protože na vrchu je jen jemná blanka, spodní je pevně přichycená a dolů ji dostaneme jen s pomocí nože - opatrně naříznout a pak stahovat pokud možno bez poškození masa. Krok 3: Když je koule ideálně oloupaná, měla by být narůžovělá, masová a na omak mírně drsná (viz foto z postupu, kde je plně sloupnutý plátek a vedle koule s ještě nestaženou hlavní, nejpevnější, blánou). Krok 4: Oloupané varle nakrájíme na tenké plátky, které pořádně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Krok 5: Do jednotlivých talířků připravíme hladkou mouku, vajíčko (které rozkvedláme), a strouhanku. Na pánvi začneme rozpalovat olej. Krok 6: Plátky z jedné strany jemně osolíme, z obou opepříme čerstvě nadrceným pepřem a obalíme v klasickém trojobalu - nejdříve mouka, pak vejce a nakonec strouhanka (pokud máme rádi křupavější větší vrstvu, proces opakujeme). Krok 7: Smažíme na hodně rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, s libovolným salátem, nebo samotné.

TIP: Využití vnitřností v kuchyni

Zveřejněno 5. 12. 2012

Poznámka autora medmic

Ve většině popisů najdeme info o několikahodinovém namáčení do mléka. Je to jen psychická berlička, kde se podvědomě zbavujeme nežádoucích pachů moči. Ze stejného důvodu se je například hodně potírá česnekem. Je to ale jen psychický problém, ve skutečnosti pokud je jen oloupeme a opláchneme, tak ničím nesmrdí - tato varianta je ideální pro první vyzkoušení této pochoutky, pak je již možno s pradávným afrodisiakem experimentovat podle chuti a nálady.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené býčí koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4GBn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené býčí koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4GBn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

magdalenka: rozhodně nevadí, myslím si, že to jen prospěje, aby každý fakt viděl, že ta blána musí pryč :)
Díky
Jinak všem děkuji za reakce, debata je úsměvná. A těm co se bojí, říkám nebojte se a ochutnejte. Je to fakt super ;-)

medmic: dovolila som si pridať foto očistených žliaz - pre zaujímavosť. (Až by vadilo, odstránim.)
Ešte by som dodala, že fakt nie je potrebné žiadne namáčanie v mlieku a pod. Sú úplne bez pachu.

Já jsem žlázy ze zvědavosti a na porovnání chutě namáčela jen jednou a opravdu to není nutné:-)Mám to štěstí,že se u nás dají koupit běžně.Jsou sice pouze mražené,ale už"opracované",takže pochoutky z nich máme často na stole:-p
Tvůj velice precizní popis si zaslouží další bodík:yes::yes:

;-( Chudák býček, teď už je z něho vůl?:-8

Žlázy bohužel z celé rodiny můžu jen já. Ale chutnají mi.;-);-):-p:yes:

medmic:Medmic, nikdy jsem koule nikam nenamáčela a dělala je úplně stejně jako ty a tu výbornou chuť si stále pamatuji a to přesto, že už jsem pár let na ně nekápla:-(Máš ode mne 7.bod:yes:

U nás ich predávajú už olúpané a bez cancourov, takže hneď vyzerajú lákavejšie. Dnes sa mi žľazy podarilo kúpiť u mäsiara, stoja vyše 4 euro kilo. Už sa teším na večeru, máme ich tiež radi vysmažené, je to delikatesa. ;-)

Máčení opravdu není potřebné. Doost pouští vodu, takže trojobal vlhne, je třeba rychle spotřebovat. Výborné jsou i dušené nadivoko nebo na červeném víně.

Tohle je snad jediné, co bych nedokázala sníst ( a ještě teda vnitřnosti). Ale popis je precizní, takže chválím. ;-):yes:

:yes:recept je fakt skvěle popsán:-K:-K:-K
přesto nechám tuto pochoutku jiným labužníkům..:-D:-D:-D

Nikdy bych to nejedla, možná to dobré je..Ale rozhodně jsem se zasmála :-D

Kdyby tenhle popis postupu přípravy vč.fota, měl sloužit jako propagace vegetariánství,tak by u mně sklidila úspěch.Už bych maso nedala do huby:-)

srettka::-D:-D:-D:-D dobře Ty:-D:-D

:-O:-O uz zase? kristova noho a to foto v syrovem stavu:-S to je az hororove:-Oto mi ani jako gula nepripada, to mi prijde jako podivne vyrostly ten, tamten. . . ehm. . organ rozmnozovaci:-8 no doufam, ze to drahouse nenapadne, mi to podstrcit. to radsi kybl jater:-D

medmic:Hmmm, tak to je škoda, že jsi toho nevyužil:-//:-D:-D:-D.
Tak nic, jdu uklidit kuchyň (je z ní bojiště po pečení cukroví:-S).
Snad recept jednou vyzkouším a děkuji za důkladný popis a rozbor;-)

Iness: byl jsem s dítětem na Mikulášovi, takže jsem mezitím na tom mraze vychladl :-D

medmic:Právě jsem o tom afrodiziaku četla:-O. A opravdu?:-8:-D už to na tebe působí :-?:-D:-D:-D

Iness: bílkoviny a podle tradic Španělů také přidávají sílu ... na noc :)
Na druhou stranu afrodiziaka původem ze zvířecí říše to je opravdu divná věc, pro Maďary jsou to zase kohoutí hřebínky :-))

medmic:Jsi mě pobavil:-D. Já myslela, že je to oné kulaté pod tím oným dlouhým :-D. Ne já už toho nechám...možná se k tomu někdy odhodlám:-//, třeba budu i překvapená:-O:-D. No každopádně je to plné bílkovin neee?

Iness: přistupoval bych k nim jako k ledvinkám (psychicky, chuť je jiná) ne jako k tomu hentému onému dlouhému ;-)

medmic:Já tedy játra jím, ale obávám se, že ty žlázy jsou ještě měkčí :-). Mě spíše ale odrazuje fakt, že to jsou varlata:-8:-D.

Iness: Vzala na milost, čili, že sníst to může. Problém (ale to už při jídle) měla ne s chutí, ale s konzistencí. Ono je to prostě jako vnitřnosti, není to typická svalovina. Kdo má rád vnitřnosti (čili i játra) asi nebude mít problém s koulemi. Kdo je moc nemusí, tak asi bude mít problém. Ale není to o chuti. Ta je velmi jemňounká.

medmic:a potom, když jsi jí to prozradil, nenamítala nic? Tedy jestli jsi jí to řekl:-).

Iness: ženě jsem předložil řízeček bez prozrazení co to je :-)) Bylo to vzato na milost.

tejaja: udělal bych klidně to samé, jen budou menší


Irrena: fakt jsou tak velké :) A to je odřízlé už to okolí, ony cancuoury, a taky špička, kterou jsem chtěl jako vzorek barvy, aby každý viděl, co ještě je nutno loupat :)

Perfektní popis přípravy:-!:-!:-! Klobouk dolů. Já bych tohle nikdy nejedla, ale to neznamená, že to není dobré;-). Za popis veliký bod:yes:

Božínku já je nikdy neviděla v obchodě, to jsou ty koule opravdu tak veliké jak na fotce:-?:-?:-?:-D:-D:-D
Krásný recept:yes::yes::yes:

teda to je snad prvni recept, co čtu, s dokonalym popisem pripravy a vlastne poprve vidim kuchynsky neupravene od tela oddelen varle

Tam mne sa z celého receptu najviac páčia tie cancoury :-D:-D:-D Mám doma jahňacie, tak niečo s nimi budem robiť, ale neviem, čo...;-)

Tématické fráze:
byci koule, byci koule recept, býčí žlázy, recept na byčí koule, býčí koule recepty, recepty býčí koule, byci zlazy recept, recept byci koule, bici koule, býčí žlázy recepty, smažené býčí žlázy, recept na býčí žlázy, recept býčí žlázy, bici zlazy, bici koule recept, byčí kule, recepty býčí žlázy, bycie zlazy recept, recepty na byčí žlázy, býčí žlázy smažené

Suroviny:
vejce, mouka hladká, strouhanka, sůl, pepř mletý, olej

Přidat fotografie receptu