Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemná mandlová vánočka

Tahle královna Vánoc na vaší slavnostní tabuli nemůže v žádném případě chybět. Je krásně vláčná, voní po másle a mandlích. Její příprava nezabere příliš mnoho času, jen se možná trochu zapotíte u jejího zaplétání. Ale podle přiloženého návodu to jistě zvládnete.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 887 kJ /
4 753 kcal
Bílkoviny114,30 g
Tuky176,10 g
Vláknina35,20 g
Cholesterol 793 mg
Sodík 1,83 g
Sůl4,49 g
Sacharidy660,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Až kvásek vzejde, přidáme do mísy ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto. Krok 3: Necháme kynout hodinu na teplém místě. Krok 4: Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů. Krok 5: Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce). Krok 6: A ze tří kusů upleteme klasický copánek. Krok 7: Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek. Krok 8: Zapneme troubu na 180 °C. Krok 9: Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 8. 12. 2012

Poznámka autorky Iness

Zdroj: recepty-online3.webnode.cz/recepty/

Návod na pletení spodního pletence:

www.mujplan.cz/postupy/vareni-a-peceni/mouc...

Vím, že je tady ,,milion'' jiných vánoček, ale nenašla jsem žádnou se stejnou recepturou.

Recept jsem zdědila po své babičce a já se o něj s vámi ráda podělím. Vánočka je jemná s velice příjemnou chutí po oříšcích.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemná mandlová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VnBW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemná mandlová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VnBW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (92)

Moc výborná. Loni jsem pekla poprvé vanocky. A moc chutnalo všem. Zmizeli během dne <3 letos určitě znova

Výborná,vláčná vánočka,přesně taková,jakou mám nejraději:yes:Dala jsem místo jednoho vejce dva žloutky a zhruba jednu třetinu másla jsem nahradila sádlem.Tak to dělám ještě na radu mé babičky a maminky s každým kynutým těstem.Rozinky namočené v rumu taky nemohly chybět.Pletla jsem najednou ze šesti.:-)

Vynikající vánočka <3:yes::yes:
Přidala jsem dva žloutky navíc a asi o 20 g více cukru, jinak poměr surovin zachován. Vánočka je po několika hodinách pěkně uleželá a je "vatová", jak ji máme rádi :-p:yes:

Mary-Kay:
Nevím, jak se v těstě projeví ty mleté mandle, ale podle mých zkušeností minimálně (fungují skoro jako mouka)... Mně tam kromě malého množství žloutků (já dávám 2žl. + 1vejce) překvapuje použití hladké mouké:-O

Jackie79:
Asi jsem to pojal příliš subjektivně... 8-(
No, mám ale rád vánočky spíše tužší a vyjma plněné vánočky je peču z polohrubé mouky :yes:

Zobrazit starší odpověď

Pozdrav všem, vanočka na fotce je prekrasna, všichni jste nadšeni, ale ja neverim, že testo 600 gr mouky a jedno vajičko je tak dobre, možna hned po upečeni, ale když vychladne určite ne. Ja bych dala určite 4 žloutky nebo alespon 2 vejce a 2 žloutky.:-)[

Výborná!!zatím nejlepší, co jsem kdy pekla:-KDěkuji za receptík:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

ruzena:Milá Růženko,moc děkuji za vyzkoušení a velice mě těší, že i vám doma chutnala :-K. A moc děkuji za fotečku, máš ji krásnou ;-).

Tak dneska jsem při hledání receptu na vánočku narazila na tento recept a dle něj vánočku upekla:-)) a neudělala jsem chybu,že jsem si tento recept vybrala:-)):yes:je opravdu vynikající a moc nám chutná:-p:yes::yes:posílám bodík a děkuji za recept:-Dzítra peču znovu ještě 2 kousky:-D:yes::yes:jo a dovolila jsem si přidat fotku té mé chutné krasavice:-D

Nikdy jsem vánočku nepekla, tak držte palce.:)))

MrazovaJa:Tak to jsem šťastná i já :-)). Jsem moc ráda, že se povedla a hlavně, že chutnala manželovi. Co si budeme povídat, chvála manželova je ta nejlepší a zahřeje u srdce:-8:-K.

Upekla jsem jí manželovi a prý lepší vánočku ještě nejedl :yes::-p Dávám bodíka a jsem šťastná :-)

Jitkas:To vůbec nevadí, hlavně že recept slouží a chutná :-));-):-K.

Iness: Promin, zapomela jsem absolutne podekovat, na Velikonoce jsem opet pekla podle tveho testa, tentokrat mazance (byly dva). Opet zadelano vecer, kynuto v lednici, rano upeceno. Nadhera vonava, dobrota zarucena. Testo opravdu vynikajici. Mej se hezky a diky!!

Iness:
Děkuji:-8:-8

eliss: Máš ji krásnou:-));-)

Výborná, léta dělám stejně :yes::yes:

:yes::yes: Je užasná!! Nejlepší co jsem zatím dělala!

Mstefany:Děkuji:-8. Těší mě, že všem tak chutná:-).

Tedy Iness, véééliká pochvala:yes::yes: Minulý týden jsem pekla dle Tvého receptu a ani jsem nestihla pořídit foto. Dnes jdu zase do toho:-)) Je VÝBORNÁ, mohu všem jen vřele doporučit :-K:-K:-K

Dana:Tak to jsem Danuš moc ráda. Já peču také jen tuhle moji osvědčenou a jsme maximálně spokojení:-).

před vánocemi jsem hledala recept a ohlasy na vánočku,vybrala jsem si tuto a povedla se napoprvé....dnes ji peču popáté a už se na ni těšíme....dobrý recept:-):yes:

Martaa11:Jé tak to jste mě svými slovy pohladila po duši:-8. Jsem ráda, že jsem pomohla a hlavně, že vánočka chutnala;-):-K.

děkuji za recept, povedla se skvěle a jen díky Vám umím upéct perfektní vánočku :-K rozhodně doporučuji:yes:

Iness::yes::yes: jo, to je spravedlivé:-D:-D:-K

Báječné testo, se kterým se dobře pracuje a po upečení chutná :-) posíláím bod

Jitkas:No vidíš, že se povedla. Chce to jen zkusit a nebát se:-)). Jsem ráda, že se ti povedla a že chutnala;-):-)):yes:.

Podavam hlaseni; zadelala jsem 23. vecer a dala do lednice. Rano bylo testo krasne nakynute. Upletla jsem cop z peti pramenu(mela jsem strach, ze to znovu nevykyne), Opak byl pravdou, byl z toho ohromny copan, krasne vonavy, chutove vynikajici.Takze dekuji moc.

senky:Wow, krásná;-). Tak zase prohodím fotky...každou chvíli vystavím jinou:-D. To je spravedlivé ne?:-K

Včera repete:yes: pletená ze šesti;-)
Při pečení sice v jednom místě trošku povolila, ale na chuti to opravdu poznat nebylo:yes::yes::yes:

lenka.ov:Leni moc se ti povedla;-):yes:.

:yes:

Corall+Emmy 30.9.2006:Fotka není špatná a jsem moc ráda, že vánočka chutná;-).

Mozna nic moc fotka,ale luxusni recept. vanocka je vyborna,vlacna a ta chut, to se neda popsat.

Super recept,dcerka uz tlaci druhy kousek a to je jeste teple:-K

lencas: Silvestrovské upozornění: to vejce celé, ale pokud možno bez skořápky;-):-O

lencas:ano v těstě je celé vejce. Rozdíl v použití celého vejce nebo jen žloutku není žádný...;-)

Iness: dotaz, v těse je celé vejce, je to dobře? jaký je rozdíl mezi použitím jen žloutků a celého vejce
děkuji

Jana Remkova:Jani je krásná:-)):yes:.

Jitkas:Tak držím pěsti a věřím, že se povede;-).

Iness: Takže. Pečením se mi malinko nafoukla, ale myslím, že chuťově bude skvělá. Nádherně voní a dcera bude určitě ráda, že ji bude mít na stole;-). V břiše se to srovná:-D. Plus jsem ti dala hned, teď si teda dovolím přidat foto:-8. No a já si ji upeču asi v neděli;-)

Iness: tak 23.vecer jdu do toho(pro me je to jako jit do boje). Prisaham, ze dam vedet, pleteni jsem nastudovala, problem bude to kynuti, chce to trpelivost, ja vim!!

Jana Remkova:Neboj dočkáš se:-).

Iness: No, kyne pomaleji, než ta prví. V té bylo 750g hladké mouky, tady je o něco méně a taky droždí méně. Tak uvidíme, snad to dopadne;-)

Jana Remkova:Jani určitě mi fotka vadit nebude. Naopak budu moc ráda a hlavně, že ji vyzkoušíš;-):-K.

Jitkas:Nemělo by to ničemu vadit. Druhý den ji tedy vyndej, jemně prohnětej, upleť a nech znovu v teple vykynout;-).

Iness: mohu vanocku zadelat vecer, dat testo do lednice a druhy den peci? Dekuji predem za odpoved.

Tématické fráze:
úžasná vánočka ze tří copů, luxusní vánočka, kynutá vánočka, vánočka recept, vánočka kynutá přes noc, co s nedopečenou vánočkou, kynutí vánočky přes noc, nedopečená vánočka, kynutí vánočky, mandlová mouka kde koupit, nejlepší vánočka, měkká vánočka, vanocka bez vazeni, nej vanocka, recept na vánočku, vanocka recept ze sesti copanku, recepty kynutá vanočka, recept na mandlovou vanocku, domácí mandlová vánočka, recept na jemnou vánočku

Suroviny:
mouka hladká, cukr, mléko, droždí, žloutek, máslo, rozinky, rum, sůl, ořech muškátový, kůra citronová, mandle, vejce, tuk

Přidat fotografie receptu