Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční zelí

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

gmptop gmptop

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 119 kJ /
745 kcal
Bílkoviny35,01 g
Tuky10,34 g
Vláknina60,78 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,01 g
Sůl40,00 g
Sacharidy100,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V první řadě si namočím hrách a houby. Je 30. prosince šest hodin večír, vařit budu zítra dopoledne. Krok 2: Zítra nadpolednem si pustím na rádyju svou oblíbenou stanici Prahu a dám vařit hrách a houby – každé ve své vodě a ve svém kastrulku. Krok 3: Okoštuju zelí, pokud se mi málo bude zdát, propláchnu ho a pokrájím na kratší fousy. Ale mám Otické zelí, tak prát nebudu muset, zkracovat fousy to jo. Můj přítel Andrzej zelí proplachuje několikrát, dokonce přivede do varu a pak slije, což činí několikráte, asi bych taky tak činil mít k vaření jejich zelí, nebo to eurozelí co se prodává v hypermarketech. Krok 4: Vezmu přiměřeně velký kastrol, osmahnu slaninu, aby mi pustila tuk, přidám cibuli – zesklovatím. Na Silvestra alkohol nekonzumuji, tudíž cibulku nepřipálím. Krok 5: Přidám koření (vyjma majoránky) a podusím do změknutí. Krok 6: Přidám vařený hrách, hřiby (pokrájené) a jíšku. Společně ještě chvíli podusím, aby se to všechno pěkně pospojovalo a jíška provařila, nezapomínám míchat. Krok 7: Nakonec doladím marjánkou. Lze konzumovat hned s chlebem, nebo bramborama – když není Nový rok. Ale necháme–li odležet k novoročnímu uzenému se Slezskými kluski. Škoda řeči - i mrtvola se vyléčí. Jíšku lze nahradit nastrouhaným bramborem a oříškem másla.

Zveřejněno 30. 12. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Novoroční zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7ow

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Novoroční zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w7ow

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

tejaja: dík, máš pravdu.:-K

výborná kapusta :yes:;-) Nedala som hrach, ale fazuľu, mám ju radšej, zahustila strúhaným zemiakom a pretože si to dnes manžel zaslúžil, nakoniec som do nej strčila zvyšok klobásy po sviatkoch. Kapusta je skutočne výborná. Kyslá kapusta sa u nás nikdy neodleží, to by musel na nej syčať had, ale nevadí, bude repete. :yes:;-):-D:-D

Magduška : nič si z toho nerob, sú ľudia, ktorí nevedia ako sa niekde varí, a kecajú, len preto, lebo niečo nepoznajú. Taká polievka, ako si dala, sa varí na Orave bežne. ;-)

gmptop: Prednedávnom som tu pridávala polievku z kyslej kapusty, šošovice a húb a niekomu to pripadalo ako patlanina. Ako vidno, kombinácia luštenín, kyslej kapusty a húb nie je až taká neznáma. Sušené houbičky (priamo z českých zemí) mám, teším sa, až vyskúšam. Teraz však idem na tatarák. Posielam bod a súdružské objatie.;-)

JARDA KADIC::yes::-D:-D:-D

no,tak už né PL a KL?dobrý,ještě chybí dětská od do věku a bude to komplet:-D:-D:-D:-D:yes:

rebeka: přiměřeně - "C" :-8 :-K

Tohle si dát hodinu před půlnocí-netřeba rachejtlí:-D:-D:-D bodík již putuje:yes::yes::yes:

:yes::yes::-p:-p:-K

:-D:-D dámská a pánská hrst.. nemá to chybu.. ani recept.. moc se mi kombinace surovin líbí:yes::yes:
dámská.. č. 6,5.. je to v pořádku:-?:-D:-D:-D:-D

gmptop: Miloši, tak tohle sníst na Nový rok, tak se budu vznášet u stropu, to je vážně nadýmací, až vražedná kombinace:-D

Perlové fazole, jsou takové ty drobné bílé , vypadají opravdu jak perle. Nejlepší je to s hrachem.

:yes:zelí s fazolemi ..slyším poprvé..ale proč by to nešlo?:-K:-K:-K

Nevím, co jsou to perlové fazole, ale tohle bude dost dobrá bomba!! Ty následky!:-D:yes:

:-D:-Dvtipně napsaný recept a velice zajímavý.:yes::yes:

Tématické fráze:
co vařit na nový rok, co zitra vařit, hrách na nový rok, jak vařit zelí, sušenky s marjánkou, zeli na novy rok, hrách zelí, koláčky s marjánkou, recept hrách zelí, recept sušené zeli, co vařit ze zelí, vařený hrách se zelím, hry zelí, moravske kysle zelí, hrách a zelí, recepty na kysle zeli, bílé zelí rec, zeli a hrách, vařeni zelí, perlová fazole

Suroviny:
zelí kysané, cibule, hrách, hříbky sušené, slanina uzená, sůl, kmín celý, majoránka, jíška

Přidat fotografie receptu