Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejen vánoční linecké vykrajované cukroví

Linecké patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Je dokonce tak oblíbené, že se připravuje i na Velikonoce, svatby nebo jen tak pro radost. Upečte si libovolné tvary a nezapomeňte na štědrou porci rybízové marmelády.

Hodnocení receptu je 5,0 (65×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 38 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 8 min Bez doby odležení těsta

38 min (30 min příprava + 8 min tepelná úprava, Bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 901 kJ /
3 084 kcal
Bílkoviny41,42 g
Tuky179,49 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 829 mg
Sodík 26 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy321,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku promícháme s cukrem a citronovou kůrou, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a žloutky. Krok 2: Vše rychle zpracujeme v těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Může to být i déle. Krok 3: Troubu vyhřejeme na 180 °C. Krok 4: Těsto na velmi lehce pomoučeném vále vyválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary. Těsto můžeme vyvalovat i mezi dvěma kusy mikrotenu nebo potravinářské fólie. Krok 5: Tvary ukládáme na plech vyložený teflonovou fólií nebo pečicím papírem. Krok 6: Plech vložíme do trouby a pečeme při 180 °C zhruba 8 minut. Tento čas je pouze orientační, pečeme do světlého odstínu. Krok 7: Po vychladnutí slepujeme rybízovou nebo jinou kyselejší marmeládou.

TIP: Znáte dobře linecké těsto?

Zveřejněno 23. 11. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejen vánoční linecké vykrajované cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJPj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejen vánoční linecké vykrajované cukroví

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJPj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (90)

Zdenka1: Tak to jsem ráda. <3:-K

Těsto jsem zpracovala v robotu, máslo jsem dala napůl s herou. Vykrajovala jsem vajíčka na velikonoční stůl, tak snad do svátků vydrží:-D. Jsou moc dobrá<3:-K

Ahoj. Teď jsem těsto dodělala podle rcp. Zdá se mi ale méně tuhé. Je měkké. Až ztuhne v lednici nebude se stejně trhat? Přijde mi že je tam hodně másla na 300g mouky:-D

Dagmar: Trhat se nubude, při zpracování těsta je dobré postupovat rychle a krátce, jen do spojení všech ingrediencí. Tuk krájím na malé kousky. Tohle těsto se taky hodí na cukroví vyrobené pomocí "razítek" se vzorem. Po vyjmutí z ledničky těsto jen velmi krátce prohnětu a na mírně podsypaném vále vyvaluju. Místo podsypání moukou můžu taky doporučit vyvalovat mezi 2 kusy fólie. A aby to neklouzalo, tak se pracovní deska stolu mírně navlhčí vodou. Tak ať se daří! :-K

Zobrazit starší odpověď

Ahoj na kolik stupnu a jak dloho to pecete dekuji :-) chystam se to udelat:-*

lenka: Na 180°C zhruba 10 minut. Při horkovzduchu peču na cca 160 - 165°C, ale do trouby dávám více plechů. Cukroví je třeba v troubě hlídat, některé kousky jsou hotové dříve. Záleží jak je velký tvar a jak je těsto vyválené . Jestli na tenko nebo ne.

Výborný :-):-) :yes::yes::yes::-)

Skvělý recept :yes: naprosto jednoduché, rychlé, s těstem se skvěle pracuje a co víc, tohle linecké je vynikající!! <3<3<3 Úplně se rozplývá na jazyku, opravdu křehoučké, prostě bomba! :-p Už nebudu dělat jiné.
Moc děkuji :-K

Dnes vyzkoušeno a funguje :yes: Letos jsem se rozhodla napéct a povedlo se :-8 Díky moc - palec nahoru :yes:

Podle stejného receptu děláme doma linecké také, tentokrát s kyselou višňovou marmeládou ;-)

Zdenka1: Děkuji za vyzkoušení, bodík a nádhernou fotku:-K

Přidávám bod, fotku i pochvalu:yes::-p:-). S těstem se dobře pracuje, hezky drží tvar a je chutné. Jako tuk jsem dala Heru a kousek másla. Doporučuji vyzkoušet:-p:yes:

Petrusja: Jsem ráda, že se recept osvědčil.:-K

Pro letošní Vánoce už 4. dávka, vše jsme snědli. Doporučuji všem kdo váhá jaký recept zvolit. Krásné svátky:-K

Merylas: Díky :) Těsto už je v lednici a vypadá dobře :)

Andulee: Na zhruba 180°C;-)

Holky a na kolik stupňů péct????? Díky!

Super těstíčko,jednoduché a moc dobře se s ním pracuje.A chuťově ani nemluvím.Výborné:yes::-):-):-)

výborný cukroví!!!:yes: dělala jsem půlku kakaovou a půlku s citronovou kurou a oba druhy jsou strašně moc dobrý :)! Dobrá je i slepená kombinace obou druhů (půlka kakaová, půlka světlá, vypadá to pěkně :) ). Doporučuju udělat rovnou dvojitou dávku! I když, musim se přiznat, já takovej štastlivec nebyla a těsto se mi drolilo, i když jsem hňácala jak o život. Pak jsem přidávala vodu a ta po náký době pomohla! :yes: taky dávam bodíka! :-K

Tak jsem dnes zkoušela, z těstem si mi pracovalo moc hezky a to jsem začátečník, cukroví dělám prvně :) S přítelem jsme hned ochutnávali, a mňamka :):yes:

Musím pochválit receptík na těsto,je super. Já právě nemám ráda linecké a ještě,kdyby těsto bylo na pytel,tak by mě šlehlo :-)).
Moc chválím a děkuji :-Khttp://www.toprecepty.cz/recept/3103-vanocni-vykra...

I presto,ze mi nikdo neodpovedel;-( udeluji bodik:yes: testo perfektni,uzasne se snim pracovalo:-K z te davky je toho celkem malo,tak jsem si zadelala na dalsi testo (tentokrat i s c.kurou) a zitra repeteeee..jsem zvedava jestli bude ta druha davka chutove nebo vuni jina:-K:-K:-K:-K

diky za receptik,za chvili se vrham na testo;-) moje premiera peceni cukrovi tak snad se podari.akorat nemam citronovou kuru,musi tam byt?:-K

Dělala jsem toto cukroví na všechny způsoby- oříškové, kakaové, kávové, kokosové, vanilkové a vždy bylo výborné. Děkuji za recept a posílám bodík :-)

jak jsem je skoncila, tak zmizeli:-S:-D

Evicka:Já jsem přidala lžíci vlažné vody a zapracovala do těsta dokud nebylo zase vláčné...Záleží ale na množství těsta, tak můžete přidat i více lžic vody...dvě tři.;-)

Evičko, ještě těsto dále zpracovávej až se spojí.

co mám dělat když se drolí linecké;-(

Tyto poměry surovin jsou nejideálnější(3+2+1)a vyjde z toho jedno z nejlepších cukroví, co znám:yes::yes::yes:

lepší cukroví jsem nejedla doporučuji

toje pravda we je to moc dobre:-D

je to výborné linecké cukroví:yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-!

Karolína 30. 11. 2012 09:45
recept na linecké,recept mám od své tety,která peče denně a peče ve velkém-zákusky,koláče,slan é pečivo,cukroví... 420 g hladká mouka 280g máslo zlatá haná 140g cukr moučka 2 žloutky citronová kůra těsto nechat uležet v lednici aspoň na 1 hodinu z tohoto množství surovin vyjdou 4 plechy-podle velikosti vykrajovátek

konečně receptík dobrý jen s žloutky a citroná kůra(žádné jiné hlouposti)co tam někteří přidávají halelujá :yes::yes::yes:

Ahojky:-K
tedka jsem dodělala těstčko šlo jak po másle,,já sem jen přidala vanilkovej cukr a trest,,,tak uvidíme každopádně dm vedít a děkuji za super receptík,,snad bude vše ok:yes::yes:

Pěkné:-):-pdala bych si;-):-*:-)):yes:

Andrejka:Musíš těsto zpracovávat tak dlouho, až se nebude drobit a spojí se;-)

7Zdravííím, nevím proč, ale mě se těsto straaaašně drolí, přitom jsem posttupúovala přesně podle návodu.;-(

Nikýs: Děkuji, jsem ráda;-):-K

jdu na to už mám zaděláno:-))

Dnes jsem dopekla a můžu jenom chválit. Jednoduché, těsto rychle udělané.. Perfektní! :)

silva: U tohoto slepovaného cukroví stačí k změknutí velmi krátká doba;-) Díky marmeládě je cukroví měkké už po pár dnech, stačí i dva dny.:-K

ahoj, chtěla bych se zeptat jak dlouho měknou tyhle linecké?? díky za odpověd´! :-)

Jarus87: Děkuji moc za pochvalu a bodík, je to velmi známý a rozšířený recept;-) Jsem moc ráda, že jsi spokojená:-K

Milá Merylas
Máš výborný recept na linecké :yes::yes:
Linecké budu dělat letos podle tebe druhý rok a co si pamatuji vždy se povedlo a minulej rok jsem už ho začala jest před vánocema:-D:-D.
Byla jsem tu nová tak jsem si jen recepty ukládala a tiskla do sešitku tvůj tam je;-)tak napravuji a přidávám další zasloužený bod:yes::yes::yes:
díky:-K

Jsem moc ráda za poslední komentáře,jak kdo s tímto těstem dělá a upravuje. Díky za ně;-):-)

Tak to oříškové také vyzkouším :-) Mám hotové to tmavé linecké. Přidala jsem 35g kakaa (víc jsem zrovna neměla :-)) a dala jen 265g mouky a vše ostatní jsem zachovala. Je to naprosto vynikající:-8

Jani, já přidávám mleté ořechy + vanilkový cukr a mouku neodebírám, dávám celou dávku. Těsto je pak jako na vanilkové rohlíčky;-)

Holky moc děkuji! Určitě něco vyzkouším a když nezapomenu, tak napíšu, jak to dopadlo :-) já už totí dnes pekla první várku cukroví. Do vánoc je sice ještě dost času, ale nechci se zase honit a tak si cukroví nasklácám do mrazáku a zdobit budu až pak :-)

Pokud k základnímu těstu přidáš 10dkg mletých ořechů, nebo kokosu, určitě se tím nic nepokazí a budeš mít nový druh cukroví;-)Ořechy mají v sobě tuk, takže by se těsto mělo krásně zpracovat.:yes:Kokosové se možná bude trochu sypat a bude potřeba přidat trochu másla...ale to se asi bude muset vyzkoušet.:-K

Jani, zkusila bych ubrat mouky a přidat stejné množství třeba těch mletých oříšků. Ale s tímto těstem nedělám žádné experimenty, tak doufám, že poradí a dá tip třeba na jiný recept někdo, kdo víc peče a má více zkušeností.:-K

Chtěla bych se zeptat, jak to udělat, abych měla tohle linecké těsto i jako tmavé, oříškové, nebo kokosové. Aby bylo stejně tak dobré, vláčné, jako tohe. Předem děkuji za odpověď. :-)

:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

bYLO TO FAKT DOBRÝ. MOC JSME SI POCHUTNALI. NENÍ TO VŮBEC TĚŠKÝ:-)):-) :yes:

Sala, jsem moc ráda, že se cukroví povedlo;-) Je moc hezké:yes: Taky moc děkuji za fotečku a jinak ještě poznámka, že každý jednou začínal a vůbec není poznat, že bys byla začátečnice:-*:yes:;-):-)

Merylas, dávám +1. Výborný recept. Sice jsem začátečnice, ale recept jednoduchý, těsto se nelepilo. Rodinka si na lineckém pochutná:-)

Michale, mně se bubliny nedělají, mouku na podsypání používám co jak nejméně a dřevěný váleček si jen moukou trochu rukou přetřu. Taky se dá těsto vyvalovat mezi dvěma kusy mikroténu - rozstřihnu dva větší mikr. sáčky na obdélníky. Všeobecně platí, že není dobré do těsta zapracovat při vyvalování příliš moc mouky.;-)

Mám takovou otázečku,jestli při pečení se neudělají na povrchu,,nafouklé bubliny\" když těsto pomoučnim aby se nelepilo na váleček

Soni, děkuji za fotečku, napekla jsi moc hezky:yes:

sonca tak teda vidím, že je nejvyšší čas!:-O

zkoušela jsem. dávám bodík plus fotečku:-p:-p:-p:yes::yes::-)):-))

...a kým neobjednáme, bude otravovať?:-(

Marmeládu mám domácí rybízovou od tchýně. Je opravdu hodně tmavá a dobrá - ta marmeláda samozřejmě.:-D:-D:-D Tchýně jinak nic moc.:-)) ;-)

Market, spletl jsem to, asi si budeš myslet, že jsem na hlavu:-)), myslela jsem samozřejmě marmeládu, ne čokoládu:-8někdy rychleji píšu, než myslím, ta spagetka má pravdu:-8

Nic nemáš tmavé, jsou moc hezké, asi jsi použila tmavší čokoláddu:-)

No já když vidím ty vaše, tak se mi ty moje zdají tmavé - ale nejsou. Asi blbá fotka nebo fotograf a nebo pekařka:-D:-D:-D Hlavně, že nám to bude chutnat. ;-)

Market, jedno hezčí, než druhé, že?:-)

Tak už jsem tuhle vánoční klasiku upekla. Dovolila jsem si přidat fotečku. ;-)

Merylas, moc hezké, přímo k nakousnutí :-p. Jani,tvoje chválím též, dávám vám za 1 :yes:

Merylas já si taky strašně ráda prohlížím fotky a nevadí, že jsou třeba i podobné, je moc hezké porovnat s ostatníma, jak nám to cukroví krásně přibývá, jak to doma voní. Mám ráda tu atmosféru, jen ten můj se trochu zlobí, že jsem tady pořád u PC, ale když pak něco dobrého odsud udělám, uvařím, je taky spokojený. Právě jsem zadělala těsto na ořechy, už odpočívá v ledničce. Pro Evičku- těsto se nedrobí, malá rada- malinko pooučnit vál a na těsto si dát sáček, pak se i moc dobře vyválí a nelepí se na válek ;-)

Pokud máte v blízkosti Plus tak mají bio citrony za úplně běžnou cenu, kůru můžete použít i bez drbání.:-*

Martino, já toto řeším tak, že pod hodně tekoucí vodou citrusy důkladně vydrbu kartáčkem a důkladně opláchnu. Samozřejmě ne tak, aby sis sedřela tu kůru kartáčkem ;-)

Můžu dát do lineckého těsta citronovou kůru, která byla chemicky ošetřena? U nás jiné citrony neprodávají. Ve všech obchodech a v supermarkech u citrusových plodů je napsáno, že kůra je chemicky ošetřena. Děkuji.

Jani, přidávat foto můžeš bez dovolení :-)) čím víc foteček u receptu, tím líp, bych řekla. Já přidávám a ještě jsem se nikdy nezeptala :-8:-8:-8 Ale fotky jsou supr, ráda je prohlížím. A cukroví se ti moc povedlo, je moc hezké :yes:

Evi, je fajné :yes: A i podle komentářů bych řekla, že nebudeš zklamaná :-))

Merylas,prosím o radu jestli se těsto nedrobí?Vypadá to supr,zadělám podle recepisu ale nemám vyskoušeno, ja těstíčko fajné?Ď

Merylas, Jani, máte to obě moc hezké. Já jsem ještě nepekla :-8. Dělám jako Jana - už linecké necukruji.;-)

Jani, právě jsem si udělala dopolední kávičku. Pošli mi k ní pár kousků, vypadají skvěle. Jsi 1. :yes:
Já mám pistoli plastovou a kupovala jsem ji asi před 3-4 lety v Makru. Stříkám s ní nádivku na myslivecké knoflíky. ;-)

jani, jestli máš po ruce foťák, vyfoť tu pistoli a dej ji sem, ať vím, pojakém tvaru mám přibližně koukat

Jani hezounká fotka, jsi šikulka :yes:

Merylas, já mám kovový, ani jsem nevěděla, že je i plastový:-O a pokud to nevadí, dovolila jsem si přidat foto!;-)

Jinak s tím lisem na těsto jsem dlouho nic nedělala :-8 Měla jsem kdysi už jeden, plastový, ten se zničil docela brzy, teď mám druhý, který jsem dostala, taky plast, ale možná by byl lepší ten kovový, pokud někdo chce kupovat. Snad někdo ještě poradí.

Taky mám tu pistoli a vzpomínám si, jak jsme s ní s kámoškou zápasily, než jsme přišly, jak na to. Ale, zdálo se mi to pak sice krásné, ale takové strojové, jako z obchodu. No, vykrajovátka jsou vykrajovátka...;-)

Na tu pistoli jste mě nalákaly, asi se po ní mrknu. Já mám jen takový ten plechový pásek do mlýnku na maso s ozdobnými tvary

:-O:-O Pistoli mám. Asi se inspiruji. Ď Merylas ;-):yes:
Připomnělo mi to sušenky LUCIE. Vždyčky mi moc chutnali.

Zkoušela jsem toto těsto formovat lisem na cukroví a docela to šlo, jen chybí ten cvik :-D Nenechávala jsem ho v chladničce, to by bylo moc tuhé, dělala jsem ihned po zpracování a vytlačovala na suchý plech, aby se těsto na něj přilepilo. Na teflonové folii, papíře na pečení, nebo kdyby byl plech potřený např. olejem, tak to nedrží a těsto neodpadne od pistole. Jeden plech jsem trochu přetřela tuhým 100% tukem, dělalo se to taky dobře, ale podle mě není třeba vymazávat. Uprostřed květinek je marmeláda, hezčí bude kapka čokolády, tak zase příště :-D

také dělám stejně, za 1 :yes:

Milá Merylas, dávám též za 1, velmi pěkné.Linecké je dost oblíbené a nejen u nás doma,ale všimla jsem si, že i během roku si děti kupují velká linecká kolečka.Čajovku bez lineckého si nedovedu ani představit,recept 3,2,1,jak mu říkám já, je nejlepší.Mohu jen doporučit.

Super, dávám za 1. je to jednoduché a moc hezké:yes:

Tématické fráze:
vánoční cukroví nejlepší recepty, recepty na vánoční cukroví s foto, linecké cukroví, nejlepsi recepty na vanocni cukrovi, linecké těsto na cukroví, nejlepší recept na linecké těsto, vanoční cukrový-recepty a obrázky, těsto na linecké cukroví, nejlepší linecké cukroví, linecké cukroví recept, výborné recepty na vánoční cukroví, ořechové cukroví vykrajované, levné vánoční cukroví recepty, nejlepší linecké těsto, cukroví recepty a foto, nejlepší vánoční cukroví recepty s obrázky, výborné linecké cukroví, nejlepší linecké těsto recepty, linecké, cukroví z lineckého těsta

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová, marmeláda rybízová

Přidat fotografie receptu