Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italská pizza (Neapol)- 2*30cm

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Libor Zkamene

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 342 kJ /
1 755 kcal
Bílkoviny51,18 g
Tuky26,49 g
Vláknina28,98 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,25 g
Sůl8,00 g
Sacharidy317,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci na oleji krátce osmažíme česnek, přidáme rajčata a cca 10-15 minut povaříme (pokud máme rajčata celá oloupaná, vidličkou rozmělníme). Odstavíme z plamene, osolíme a přidáme oregano. Krok 2: Smícháme oba druhy mouky se solí. Droždí nasypeme do teplé vody v míse hnětače, přisypeme asi 1/3 mouky a řádně promícháme. Poté přisypeme zbytek mouky a hnětáme dle typu hnětače asi 5 minut, až je těsto řádně prohnětené je těsto hladké a velmi pružné. Krok 3: V mikrovlnce ohřejeme skleněnou, nebo kameninovou mísu, vytřeme ji olivovým olejem a vyklopíme do ní připravené těsto. Těsto po krajích vytlačí olej, použijeme silikonovou máslovačku a pomůžeme si s ní udělat z těsta bochánek, který potřeme vytlačeným olivovým olejem. Těsto dáme kynout, až svůj objem alespoň zdvojnásobí. Krok 4: Potřeme si dlaně olivovým olejem, vezmeme polovinu těsta a mezi dlaněmi uhněteme bochánek, který položíme na pečící papír, postup opakujeme i s druhou polovinou těsta. Krok 5: Dlaně si potřeme opět olivovým olejem a roztlačíme/roztaháme těsta do průměru 30 cm, můžeme nakonec "uhladit" těsto např. malým válečkem a "ohraničit" tak i okraj, jde to i ručně. Krok 6: Těsto potřeme připravenou omáčkou (cca 1 cm okraj necháme volný) a nazdobíme dle chuti. Posypeme kořením na pizzu (oregano/ bazalka apod.). Krok 7: Vložíme do trouby vyhřáté alespoň na 240°C (přetáhneme pomocí např. desky pro válení na rozehřátý plech/ kámen v troubě). Na snímku je: Salámová s olivami a sýrem. Havaj - šunka, ananas, sýr.

Zveřejněno 19. 1. 2013

Poznámka autora Libor Zkamene

Doporučení a vysvětlení na závěr (vše má svůj smysl):

Pokud použijete teplou vodu, vyhřátou mísu na kynutí (a v mém případě i el. troubu, která má i program kynutí pří 35 stupních), dojde k vykynutí na dvojnásobný objem už cca po 30 minutách- ušetří Vám to čas. (pizzy na fotkách jsou z těsta, které nakynulo za 40 minut cca na trojnásobek).

Použití elektrického robota/ hnětače je prostě skvělé (to nás "posunulo" dál při všech kynutých těstech).

Kvasnic dávejte vždy přesně (běžne kostka 42g na 1 kg mouky)- pokud dáte více, budou v pizze cítit kvasnice a to není dobře.

Sám používám pro pečení pizzy slinutý kámen (neglazovanou dlažbu, kterou nechám v rozehřáté troubě cca 30 minut). Kámen do sebe naakumuluje velké množství energie, těsto se "zarazí" a pizza je tak upečená za cca 8-10 minut.

Chlebová mouka je to zásadní, těsto není "buchtové".

Pokud chcete experimentovat s tenčí pizzou, stačí dát ještě méně vody- těsto méně kyne a je tužší, nebo udělejte průměr třeba 33-35 cm.

U nás vede tenčí pizza s chutným, nadýchaným okrajem.

Pečící papír si ustřihnu vždy cca o 2 cm širší, než je požadovaný průměr- dobře se tak odhaduje velikost pizzy při "roztahávání" těsta.

S tímto receptem si velmi pravděpodobně uděláte pizzu lepší, než je v mnoha pizzeriích.

Pokud budete mít tip pro zdokonalení, rád si přečtu Vaše komentáře.

Dobrou chuť!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italská pizza (Neapol)- 2*30cm

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXV8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italská pizza (Neapol)- 2*30cm

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXV8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Jitkas: Na tom něco je, v hodně receptech se píše hladká, ale i směs, kterou jsem kdysi na pizzu koupil byla hrubší, tak to míchám.. Jestli tady nemáme tu naši hladkou mouku trochu hladší než v Itálii.. :-);-)

Omacka je opravdu marinara, jen ta polohruba mouka do testa nepatri. V Neapoli se do pizza testa pouziva bud mouka hladka(00 i 0).Jsou i oblasti, kde se dela pizza z moucne krupice(semolino), napr. na Sicilii. Drozdi se dava na domaci pizzu trochu mene. Mela by kynout pomalu a dele. Ale i ja chvalim, hladka nebo polohruba, pizza vypada moc hezky

Libor Zkamene: Libore, i já mám tohle období za sebou. Nic proti kečupu nemám, jen se divím kolik lidí ho používá a v jakém množství při vaření. Má tak výraznou a jinou chuť, navíc je sladký.Tvá omáčka je pravá marinara, základní "červená" Italská omáčka, vhodná vlastně ke všemu.

:-p:yes:

:yes::yes: Vítej na Topkách;-):-K

xy:Presne tak..

Moc pěkné:-p+:yes:

:yes::yes::-K líbí se mi pizza jedna, mám uloženo:-)):yes::yes::-p

Pizza vypadá skvěle :yes:
Hladkou bílou chlebovou moukou je myšlena pšeničná chlebová? Dík :-)

Tak tuto pizzu ukládám a určitě vyzkouším:yes: Moc se mi líbí i popis:yes:

Libor Zkamene:Libore, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
Pizza v tvém podání je jako od profíka a jistě bude dobrá, dávám ti 3.bod:yes:

Drobek: :-) kečup jsem kdysi taky zkoušel- tzv. pokus omyl :-S:-((, ten přebije chuť všeho- když má někdo moc rád, ať si dá nahoru až po upečení....

Děkuji za komentáře a doporučuji, po pár pokusech s recepty, které za moc nestály je tento fajn... :-):-p

Tak tohle je pizza!:yes: I když příznivcům kečupu na pizze by to asi nechutnalo.;-)
Bod je na cestě, samozřejmě.

Krásně napsaný recept a hned bych si pizzu dala:-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
pravá italská pizza těsto recept, pravé italské těsto na pizzu, pizza pečení v mikrovlnce, italská omáčka na pizzu, pizza neapol, pizza v mikrovlnce, pravá italská pizza recept, pizza kámen do trouby, těsto na pravou italskou pizzu, druhy italské pizzy, valení pizzy, pizza neapol recept, druhy italských pizza, pečení pizzy v troubě, pečeni pizy, pečeni pizzy v mikrovlnce, pravá italská pizza těsto, italská pizza recept, italská pizza, pečící kámen na pizzu

Suroviny:
olej olivový extra virgin, česnek, rajče, sůl, koření oregáno, droždí čerstvé, voda, mouka chlebová, mouka polohrubá, sůl

Přidat fotografie receptu