Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arabsky labane (jogurtovy syr)

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Snadný

Doba přípravy 2160 min Doba přípravy: 2160 min

2160 min (2160 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 327 kJ /
1 273 kcal
Bílkoviny55,82 g
Tuky83,17 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 296 mg
Sodík 791 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy75,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jogurt, smetanu a sůl promícháme. Krok 2: Směs nalijeme do plátěného (nebo jiného propustného) pytlíku, zavážeme a pověsíme nad misku. Necháme odkapat minimálně 24 hodin (můžeme nechat až 2 dny). Krok 3: Nejprve necháme odkapávat v chladu, pokud chceme docílit hustšíi konzistence, necháme odkapat při pokojové teplotě. Krok 4: Skladujeme v uzavřené nádobě maximálne tři týdny. Krok 5: Pokud chceme skladovat déle, několik měsíců, z co nejhustšího sýra tvarujeme rukama kuličky, které potřeme olivovým olejem, položíme na tác, vložíme do chladničky a necháme minimálně 5 hodin tuhnout (idealní je pres noc). Krok 6: Ztuhlé kuličky vložíme do sklenice s uzávěrem a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Krok 7: Podle potreby kuličky používáme. Krok 8: Olivový olej zintenzivní chuť sýra, déle skladovaný mírně štípě na jazyku. Je mozne ho dále ochutit ruznými přísadami například chilli, česnekem, paprikou nebo cibulí.

Zveřejněno 20. 1. 2013

Poznámka autorky aisha

Labane je v arabskem svete velmi oblibeny. Podava se jako predkrm, soucast hlavni tabule nebo ve forme pomazanek. V horkych mesicich je podavan s vychlazenym melounem.

Vykapanou syrovatku muzeme uchovat a pouzit do testa pri peceni napr. chleba.

http://www.toprecepty.cz/recept/31221-tradicni-dom...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arabsky labane (jogurtovy syr)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pVQm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arabsky labane (jogurtovy syr)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pVQm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Chci přidat vodu do mlýna a napíšu vám, jak se dělá domácí lučina u nás - 500 g řecký jogurt
a 1 šlehačka. Šlehačku vyšlehám , smíchám s jogurtem , přisolím a nechám v utěrce přes noc odkapat - viz postup popsaný výše. :-8Protože máme rádi česnek i kopr, přidám po okapání., někdy dám místo toho nahrubo pokrájené ořechy.
Zkuste vyrobit lučinu z našlehané šlehačky, je úžasná, lehoučká a nadýchaná.;-)

Pokud chcete udelat syr podobny lucine, tak smichejte recky jogurt s tucnym tvarohem ve vanicce, dale postupujte stejne podle receptu ;-)

Tak jsem pročetl recept i všechny komentáře a nedá mi to, abych nereagoval. Lučinu už nějaký pátek doma děláme a to takto:
V misce smícháme 2x 500g Bílý jogurt od Hollandie (Selský, Gazdovský) a 250 ml smetanu (smetana alespoň 15% tuku. Nedělejte Lučinu z jogurtu s méně jak 3,5% tuku. To už není jogurt). Zamícháme větší špetku soli. Dáme do plátýnka na cedníku v hrnci, plátýnko zavážeme a postavíme na něj ještě jeden menší hrnec a do něj žulovou kostku (nebo naplnit vodou). Takový menší lis. Dáme odkapat 12 hodin do chladna. Pak vytáhneme a konzistence je jako kupovaná Lučina jen je toho za ty peníze mnohem víc. Zkoušeli jsme z Lidlu také bílý krémový jogurt, ale ten má zvláštní chuť a na Lučinu nám moc nechutná. Čím tučnější suroviny, tím chutnější Lučina, ale pozor, všeho moc škodí! :-D (tuku)

Kroupovka: Soli ano, ale ostatni koreni pridavam az po odkapani..dekuji za hodnoceni..:-K

dávám bodík a jeden dotaz - zkoušela si ochutit samotný jogurt před odstředěním ??? Třeba solí, kari, česnekem ??? :yes:

misza: Jsem rada, ze jste si pochutnaly, to potesi..:-K:-K...dekuji za pridani fotky..:yes::yes:

Aisho, až teď jsem se dostala ke komentáři:-8 Sýr je vynikající. Odzkoušela jsem to s kamarádkou u vínečka:-) Namazaly jsme si ho na pečivo a posypaly kari kořením. Doporučuji. Přidávám fotku a dávám bod.

:yes:

Tak toto mi taky uteklo, takže určitě udělám, máme to rádi.:-p:yes:

magdalenka: Jsem rada, ze u vas chutnalo...moc me to potesilo..:-K:-K..dekuji za vyzkouseni.

Výborné - pridala som cesnak a provensálske korenie, ktoré máme radi. :yes:

misza: Budu se tesit...:-K:-K

aisha:jdu to teď vyzkoušet a jak bude hotovo napíšu. Koupila jsem řecký jogurt.;-)

misza: Moc dekuji..urcite se muze pouzit kupovany jogurt, napr. chocensky, Hollandia nebo recky.

Vsem moc dekuji..:-K:-K

Šlo by to udělat i z kupovaného jogurtu? Tvé recepty i fotky jsou ukázkové:-* :yes:

Tématické fráze:
labane, arabský sýr, jogurtový sýr, syr z jogurtu, sýr labane, domácí sýr z jogurtu a smetany, domácí sýr z jogurtu, labane syr, domaci syr ze smetany, čím ochutit lučinu, čím ochutit jogurt, cím ochutit syr, labane recept, sýr z jogurtu a smetany, arabsky syr recept, jak ochutit jogurt, čím ochutit domácí sýr, recepty domácí sýr z řeckého jogurtu, labane receptu, čím naplnit arabský chléb

Suroviny:
mléko plnotučné, mléko sušené, jogurt, smetana zakysaná, sůl

Přidat fotografie receptu