Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tavený sýr

Roztíratelný sýr můžete připravit snadno doma a navíc je možné ho ochutit libovolně podle vaší chutě. Stačí k tomu tvaroh, trochu másla a sody a suroviny na příchuť, kterou si zvolíte.

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 293 kJ /
309 kcal
Bílkoviny27,56 g
Tuky18,06 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 925 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy9,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tvaroh dáme do misky a na něj nasypeme sodu bicarbonu. Krok 2: Promícháme a necháme v lednici cca 10 minut odležet. Během té doby vidíme, jak tvaroh ztrácí strukturu tvarohu a chuť je zcela jiná, než tvarohová. Krok 3: Po 10 minutách dáme na pánev nebo do kastrůlku 1 lžičku másla a na ni vyklopíme tvaroh. Krok 4: Směs jen trochu zahříváme po dobu 2-3 minut, nevaříme. Krok 5: Dáme do misky, osolíme a přidáme jakoukoliv surovinu, kterou bychom chtěli mít v sýru. Krok 6: Sýr dáme do lednice a uzavřeme víčkem.

TIP: Jak udělat domácí sýr

Zveřejněno 25. 1. 2013

Poznámka autorky JanaDorazinova

Recept mi poslala kamarádka e-mailem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí tavený sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QLO9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí tavený sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QLO9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (72)

Jako školák jsen dostával taveňák skoro denně ke svačině do školy.Pak pauza 45 let.tak jsem chtěl zkusit tento recept .Držel jsem se návodu.přes noc do lednice.Výsledek: to co vzniklo nemá s taveným sýrem bohužel nic společného.Je to patlanina nevalné chuti.Tím jsem s tím skončil.

Ahojky všem, kdo jste dělal doma tvrdý sýr pochlubte se, připravuji se na něj a nevím, zda jej mám zahřívat, nebo ne. Díky za každou radu. Hlubina:-pmiloslavh@seznam.cz

Radek: Taky dobré :-):yes:

Ahojky, do tvarohu jsem přidal namletou domácí klobásu a tři stroužky česneku-moc dobrý ;-)

Majka8: já dávám mleté ořechy také, je to výborné......též strouihaná šunka , pažitka, atp...bohumila

Tak zkusím taky. Dceři bych tavený sýr z obchodu nedala, ale domácí jen z přírodních zdrojů jí dám ochutnat určitě bude mlaskat :-) Díky za recept. Snad se mi povede:-K

tak jsem to před chvilkou zkusila. Zbylo mi tam půl vaničky tvarohu koupeného v akci, takže by mi nebylo líto kdyby to bylo na vyhození ale není to špatné a přes řidčí tvaroh z vaničky má "sýr" normální roztíratelnou konzistenci a jestli do rána vyprchá příchu't sody, tak to nebude mít chybu.
:-8

Jana Remkova:Jasně,pořádek musí být:-D

Majka8: No, žádná reklama, ale hlásit se to musííí! :-D :-D :-D

Jana Remkova::-)):-D

Majka8: Tak Lidl, jo?;-):-))

Jana Remkova:Někdy se na poprvé nezadaří,ale já jsem tvrďák:-Djdu do toho znovu a většinou se napodruhý podaří,je fakt,že někdy chce změnit jiný druh tvarohu a dobře se dívat,kdo vyrobil,některý výrobky jsou napováženou,už mám vytipnutý co nekupovat...nechci tady dělat reklamu,ale Lídl mně nikdy nezklamal:yes:

Majka8: budu ráda. Mi se to taky fakt nestalo:-/

Werdula:Dělám dost často tento sýr a nikdy se mně to nestalo,ingredience volím co dá lednice,jen nedávám tolik sody,jen na špičku lžičky,ta pachuť sody mně vadila a zjistila jsem,že i malé množství funguje:yes:.Možná vyzkoušet znovu a dát jiný tvaroh.Zítra budu sýr dělat s mletýma ořechy,tak dám vědět jak se zadařilo:-D

Werdula: Tak to fakt nevím, mi se to nestalo:-S

Dobrý dne, dnes jsem připrayvoval sýr dle návodu, chtěla jsem se zeptat, čím to bylo, že když jsem dala tvaroh na pánvičku a trošku jsem ho zahřála,hned se mi oddělila voda a pevná hmota, tvaroh jsem měla v alobalu. Směs jsem musela umixovat, aby se spojila.

Irule: Tý brďo, jen chvinku, to vidíš před očima, jak se to mění v sýr..:-/

Jani mně se to nepovedlo ;-(, nevím jestli jsem to nezahřívala moc :-(. Ale chci to zkusit znovu, jak dlouho se to má zahřívat:-? Děkuji za radu ;-).

Bára: To jsem fakt ráda;-)

poprvé vyzkoušeno a hned na jedničku, tvaroh vaničkový z Kauflandu modrý, lžička sody, lžička másla, bez zahřívání, trocha soli a bazalka a na domácí žitný chleba super :)

hlavně bych chtěla říct, že když se sýr udělá, tak je lepší ho nechat odležet do druhého dne, chuť sody se úplně vytratí a je výborný, já zkoušela se šunkou a cibulkou, další s pálivou paprikou a super:yes:

Majka8: No, jasně, jenže, když vidíš recept tak, jak je, snaží se ho člověk dodržet, že jo a pak teprve se vychytávají mouchy;-)

Jana Remkova:Dnes jsem dělala jen z bylinek a je výborný,soda už cítit není,fakt stačí čtvrt lžičky sody,dnes jsem dala jen na špičku m.l.a povedlo se:yes:

Majka8: Já jsem to podruhé taky tak udělala. Dala jsem méně sody, natřela šesnek, bylinky a byl lepší.

eva406:Nebojte se,dopadla jsem jako Vy,taky to letělo,ale vyzkoušela jsem to znovu,dala jen čtvrt lžičky a ochutila to místo šunky česnekem a nastrouhala trochu parmazánu,pak to bylo dobrý,dnes to budu dělat znovu,všem chutnalo,nebo je dobrý dát bylinky:yes:

Těšila jsem se, jak už člověk do sebe nebude dostávat éčka, tavící soli a podobné vymoženosti dnešních potravin. Bohužel letělo to do záchodu. Soda tam byla příliš cítit. Nemám však odvahu vyzkoušet to podruhé, abych dala té sody méně než 1 lžičku. Obávám se, že to pořád nebude ono.

;-(

+ bodík

Lžička sody je moc,stačí třetina,může se nechat do rána na lince,přidala jsem tam olomoucký nebo nivu a sýr byl výborný.A nezahřívám.

Jana Remkova:Nevím,asi jsem něco udělala špatně,ta soda mně nahání husinu ještě teď,nastrouhala jsem tam šunku a pak přidala ještě jeden tvaroh,buhužel chuť sody byla stále silná

Majka8: No, tak u nás se snědl celý. ;-)

Nám to taky nechutnalo,ještě teď se klepu odporem,jak s toho byla cítit soda...takže to skončilo v záchodové míse

marta: Kostka;-), ale myslím, že ani s vaničkou se nic nepokazí;-)

Já nevím, euro tvaroh je vanička nebo kostka ???

Jana Remkova:Děvčata;-)díky za odpověď:yes:Dnes nám celý den stávkoval net,tak jsem se tady dostala až teď:-S

Anna Kocikova:Aničko, nezhrudkovatělo, ale možná by to bylo lepší, jak píšeš.;-)

Anna Kocikova: v podstatě jsem to tak i udělala;-). Nevařila jsem to, nebo tak, snad jen 2-3 minuty prohřála. Nic se tomu nestalo. Já to dělala popaměti, až pak mi Bibi napsala, že se to zahřívat nemělo, ale nakonec ve výsledku to nemělo žádný vliv na konzistenci, ani na chuť;-) Na obrázku vidíš, že nezhrudkovatělo;-)

Jéé,holky,máte krásně jedlé fotky:-K
Jani,také mi to přišlo emailem,ale já jsem postup i podle fotek pochopila tak,že se v kastrůlku rozpustí máslo a do vypnutého se přimíchá odležený tvaroh(popřípadě se rozpuštěné máslo přilije do misky s tvarohem.Tak jsem to alespoň dělala já)Nevím,co by ten tvaroh udělal,kdyby se malinko zahříval:-)Nezhrudkovatělo Ti to:-?

marie23: Mám v návodu napsáno, že jsem měla klasický Euro, ale příště bych použila plnotučný;-)

Ahoj, tvaroh je jaký??

maris:Mě to také přišlo emailem a vyzkoušela jsem to nadšeně.Bohužel nám to také nechutnalo.Do dobrého taveného sýra to má daleko a já tam pořád cítila tu sodu.

Já už jsem přidala fotku někdy v sobotu, bez komentáře, protože nám to moc nechutnalo, ale myslela jsem, že se třeba nepovedlo. Našlehala jsem to potom s pomazánkovým máslem a to už bylo lepší. Lákalo mě to vyzkoušet, tak se tak stalo, ale opakovat nebudu.;-):-)

1974andrea: Jasně, každému nemusí chutnat. Mi a Pavle chutnal moc, Láďovi taky ne;-)

Jani, přidávám ti taky fotku. Musím říct, že mne to ale příliš nenadchlo. Konzistence mi příliš nevyhovovala.

spagetka: Včera jsem k němu dala komentář, protože jsem se na něj dívala.;-)

spagetka: opravím, dík;-) Ale mám ho tam, i tam, pokud to tedy nikdo neopravil a asi ne;-)

Jani, v postupu máš máslo, ale v ingrediencích ne ;-);-);-), je ale fakt že recept je téměř totožný, jen jinými slovy napsaný jako od severinky a ty sama jsi k němu dávala včera komentář.
Je to určo tím, že obě máte stejný zdroj - mail

Super, Jani z těch komentů si nic nedělej! :yes:Bodík :)

Jansě, holky, fantazii se meze nekladou;-)

Já už ho mám taky v lednici, ochutila jsem česnekem a pažitkou:-p:-))

Tak Jani, už se chledí v lednici, jsem na to teda zvědavá. Udělala jsem z jednoho tvarohu na zkoušku, půlku jsem ochutila nasekanou nakládanou kapií a druhou česnekem a bylinkami.;-)

Jana Remkova:Jani, bodíka jsem ti dala hned včera, tak ti přidávám alespoň fotky. Řekla bych, že dneska odleželý je ještě lepší:yes:

Jana Remkova:taky zkusím z tučného vaničkového, je doma;-)

Jana Remkova: díky, asi vyzkouším, láká mě to:-)

maris: myslím, že by to určitě šlo. Já měla doma ten Euro, tak jsem to zkusila, ale jinak bych to příště dělala z plnotučného. Takže kdybych měla doma vaničku, taky bych to zkusila;-)

Jano, myslíš, že by to šlo i z vaničkového tvarohu, nebo to musí být kostka ? Vaničku mám doma a do obchodu se mi nechce:-)

Mě to moooc chutnalo a určitě si to udělám :yes:

Vyzkouším:yes::yes: nedávno jsem dostala domácí mléko a v touze udělat si doma tvaroh jsem ho přehřála a ejhle, vyloupl se mi produkt podobný mazacímu sýru, považovala jsem to za chybu a ono to bylo vlastně správně:-D:-D:-D

Paráda:yes:díky,recept na Lučinu a komentáře jsem prostudovala,chybí jen nakoupit ingredience a hurá na to;-):-p

Majkaa:Ahoj,jak psala Bibinka.Recept na Lučinu tady několikrát je.Stačí zadat do vyhledavače.Já jsem ji dělala stejně tak;-)

Jana Remkova:Jani, dneska jsem ho udělala se šunkou a mám ho v lednici;-), dostala jsem ho včera taky emailem:-D-chtěla jsem ho sem dát;-) Dávám ti 6.bod:yes:

Majkaa: receptík na "Bezkonkurenční domácí lučinu" máš tady na Topkách, tak si ho zadej do vyhledavače a máš ho;-)

Paní Jano nic si z toho nedělejte.Někdy mi tady to rýpalství fakt už leze na nervy ;-(.U receptů je trochu jiný postup tak proč řešit blbiny.Já se chystám zítra ho vyzkoušet :yes::yes:;-);-)

bystrouska: no, už toho mám fakt dost!!:-(( Já to nenašla a hotovo !!! A kdyby dal kdokoliv jiný stejný recept, nic se neděje. Jen já na některé působím, jak červená na býka a už jsem fakt hodně vytočená!!:-((

bystrouska:ten sýr po třetí je ale nějaká lehká pomazánka, jak to tam autorka píše. tady je to tepelně upraveno, tudíž to bude zřejmě jiná konzistence:-)

Tý jo, Jani, super! Zrovna mám vše doma, takže se zítra do toho pouštím :-)

V podstatě stejný recept sem vložila Severinka 17.1 pod názvem Domácí sý po třetí:-//.Stačilo použít vyhledávač:-K

mariana.:
Ahojky, jak děláš Lučinu, dáš mi receptík?:-pDíky Majka:-)

mariana.: určitě;-)

Jani,to vypadá velmi dobře.Už si doma dělám Lučinu,máslo,syrovátku,tak můžu i tavený sýr a zrovna si můžu zřídit mlékárnu:-D:yes:

lovie: Já bych určitě příště dala plnotučný. Měla jsem jen Euro a tak jsem to zkusila. I tak byl dobrý, ale po schladnutí takový, jako jsou nízkotučné. Možná bych přidala i malinko víc másla;-)

Páni, to jsem ještě neviděla :-) to musím zkusit! Vypadá to jednoduše ;-) ..chci se jen optat - tučnost tvaorohu má na výsledek vliv - je nutno použít např. odtuč.? A musí být tvaroh v kostce? Posloužil by třeba stejně vaničkový? Děkuji a boduji :) :-K

tenhle recept jsem zkoušela zrovna včera :-)

Tématické fráze:
domácí tavený sýr z tvarohu a sody, domácí tavený sýr z tvarohu, tavený sýr z tvarohu, domácí tavený sýr výroba, tavený sýr recept, tavený sýr, domácí sýr z tvarohu a sody, sýr z tvarohu a jedlé sody, domácí sýr z tvarohu, recept na domácí tvarohový sýr, recept na tavený sýr, domácí tvarohový sýr, jak vyrobit tavený sýr, výroba taveného sýra, domácí sýr, jak se vyrábí tavený sýr, vyroba domaciho taveneho syra, syr z tvarohu, tvaroh a jedlá soda, výroba taveného sýru

Suroviny:
tvaroh, máslo, soda jedlá, sůl, klobása, kmín mletý, žampióny, česnek

Přidat fotografie receptu