Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná vánočka z domácí pekárny

Vzpomínáte na lahodnou vánočku jako od babičky nebo maminky? Chcete upéct stejně výbornou? Náš recept vás provede krok za krokem. Na těsto vyzrajeme tím, že ho zaděláme v domácí pekárně. Potom už jen stačí nezauzlovat si ruce při pletení.

Hodnocení receptu je 4,8 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mersy mersy

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez dob kynutí

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 714 kJ /
3 756 kcal
Bílkoviny96,94 g
Tuky114,38 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 955 mg
Sodík 1,18 g
Sůl2,79 g
Sacharidy574,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme do rumu alespoň dvě hodiny předem. Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Krok 2: Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto. Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem. Krok 4: Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou. Krok 5: Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout. Krok 6: Včas zapneme nahřívat troubu na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky. Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme. Krok 8: Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 26. 1. 2013

Poznámka autorky mersy

Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti (nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů).

Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je to pohodlnější a těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.

Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEYx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEYx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (64)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Je zkrátka opravdu nejlepší👍👍👍.

V každém receptu tady ubírám cukr, ale v tomto receptu ho příště trochu přidám - těsto nebylo téměř vůbec sladké. Také dám jen 200ml mléka, protože jsem dosypávala poměrně dost mouky.
Mazanec je ;-)dobrý. Uvidíme druhý den, jaký bude. Děkuji za recept.

nejlepší vánočka jakou znám

nemá chybu. Provoněla celý dům.

Dneska jsem měla svoji premiéru a je úplně úžasná , nadýchaná.proste super<3:-K

Skvělý recept, děkuji!

Jedním slovem “LUXUS” <3<3<3<3<3<3<3

Dnes upečena zkušební předvánoční a opravdu je moc dobrá :).

Zkoušela jsem poprvé a je výborná

Výborná vánočka.:-)

Skvělý recept. Letos jsem dělala poprvé v životě vánočku s pomocí pekárny a jak úplet jsem našla na YouTube... a musím říct, že byla luxusní, jen se po nich zaprašilo :-8

Díky za recept, krásně se pletla. Těsto super.

Super receptík, zkoušela jsem už víc receptů na vánočky, ale tahle je nejlepší a zadělání v pekárně je super, krásně vykynula a je prostě nejlepší

Včera jsem pekla podle tohoto receptu a mohu jenom doporučit...těsto vláčné...dobře se s ním pracuje...pokud lepi stačí opravdu ruce do mouky. Střída nadýchaná, chuťově je to pecka...za mě každopádně palec nahoru

Před chvílí jsem dopekla, mám dvě vánočky ze šesti pramenů, z jedné strany jsou bohužel trochu užší, asi jsem ke konci více utahovala. Na chuť to naštěstí vliv nemá, cukrem to trochu zamaskuji:-) Dělala jsem podle tohoto receptu několikrát, s těstem se velmi dobře pracuje:yes:

Kohlerovamila: foto v receptu fialový tác :-)

Z těsta krásně vykynute 2 vánočky. Jen teda po 10 minutách spálená na vrchu, přikryla jsem pec.papirem jak bylo napsané v receptu. Jinak výborná :yes: :yes: :yes:

Pecka:yes::yes::yes:

Moje první vánočka byla podle tohoto receptu. A musím dát bodík, protože je výborná:yes:! Trochu mě potrápilo pletení ze šesti pramenů, byly nějaké křehké a trhaly se, ale nakonec byl výsledek ucházející, viz foto:-)

Také jsem tyto vánoce pekla podle tohohle receptu (akorát s čerstvým droždím), těsto mi nenakynulo dle mých představ, ale občas se mi to bohužel stane, i když nevím proč (dělám v domácí pekárně). Po upletení dvou vánoček že šesti pramenů jsem je nechala ještě skoro hodinu v teple (ani po této době to nebylo vzhledově pořád ono, moc to nekynulo), ale po upečení vánočky vypadaly krásně :yes: Při nedostatečném kynutí těsta už moc nepanikařím, vždycky to nakonec ve finále dopadlo dobře :-):yes: Určitě se rada k receptu vrátím a doporučuji, protože špatné kynutí je můj problém a rozhodně to není špatným receptem :yes: :-)

Tak u nás totální neúspěch :( Těsto vůbec nenakynulo. Chjo

tak včera jsem dostala svojí první pekárnu a dnes jsem v ní udělala jako první právě těsto na tuto vánočku, která chutná opravdu skvěle, díky za recept,:-K :-K :-K. Chleba přijde na řadu později :-)

opisovat recepty umí každý trouba a vkladat je sem:no::no:

Jana: Recept je tu skoro 4 roky. Tak o čo vám ide?:-O Predpokladám, že Jana(neregistrovaná) z 22. 12. 2016 20:24:30 nie ste vy. ;-)

smazat

Dobry den vanocka je vynikajici:yes: testicko jak pericko a chut taky vyborna:yes::yes::-K

Jana: Zdravím vás Jani a moc děkuji:-K:-KPřeji vám Krásné vánoční svátky a vše dobré..:-K

Tak těsto už se mi dělá v pekárně. Moje děti pořád chodí okolo a čichají, těsto úplně nádherně voní. Doufám, že výsledek bude stát za to :-)

U pekárny Brandt je to program č.7 ,pojmenovaný jako "chlebové těsto"

Dobrý den mám pekárnu Brandt, kde není program těsto, nevíte prosím, který program použít na vánočku, děkuji.

Andry : Dobrý den, obyčejně to bývá 8...:-)

Vánočka je vynikající....:yes:

Děkuji za super recept na vánočku, už je v troubě, krásně voní,hezky naskočila, určitě ji udělám na vánoce.Jsem ráda, že i tady v Anglii si můžeme udělat pravou českou vánočku. Přeji pěkné předvánoční období:yes::-Kwww.toprecepty.cz

Ivca: MOC děkuji..:-K:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Dobrý den,
asi se Vám můj dotaz bude zdát hloupý, ale musím se zeptat. Když nemám doma pekárnu, můžu ingredience ve stejném pořadí naházet do robota a hákem vypracovat v těsto a následně dál pokračovat podle receptu? Vánočka je pro mě nezdolaný vrchol, který bych letos chtěla pokořit. Tento recept se mi líbí, vypadá jednoduše, jen to nechci vzdát kvůli absenci pekárny :) Děkuji za odpověď :) :-K

Lenka: Dobrý večer Leni, samozřejmě každý nemá pekárnu. Nevidím problém vymísit ručně nebo za pomocí robotu.:-)
Důležité je nechat dobře nakynout vánočku před pečením..:-D
Přeji vám hodně zdaru při pečení..:-K:-K

A ještě - na 60 dkg mouky dejte plnou !!! lžičku soli. Není to pak dobré - je to bezchutné bláto - totéž platí u ostatního kynutého "buchtového" těsta.

Tak nevím, jestli to zkusit. Je to chudá "vánočka", ale jako snídaňová by stačila. Skutečně vynikající vánočka viz.: Kuchařka naší vesnice" . Tam je naprosto bezkonkurenční. Toto by při té trošce tuku a celé kostce droždí nemělo spadnout. Ale k vánočce se přibližuje jen těmi rozinkami v rumu. A taky se mně zdá málo mléka na 60 dkg mouky. :-O
Pošlu zprávu o výsledku mého snažení. Zkusím z poloviční dávky:-p

Madula: Dobrý den Madulo..:-)vaše kritika se mi nelíbí,nebot vánočku peču spousty let a vždy sklidila ůspěch!!
Nikdo vás k tomu nenutí aby jste ji pekla. :-// Zvláštní že váš profil nevykazauje zatím žádný receptík pouze kritiky:-!:-!....:no::no:

Tak těsto super, už se peče, jen mi začala potvůrka hodně sjíždět a to ji mam přišpejlovanou jak to jen šlo, tak doufam že z toho nebude rozplesklá vanočka. :-8

Kara: To jsem ráda...:-K

Zdravím mám dotazek. Kdyz date do pekarny to těsto vymíchat, je taky takove hutné? Ale nabyde ne? :) Pravě jsem to tam dala...tak pak napíšu jaká je.;-)

Jiřina:No domácí nebude nikdy jako z krámu. Pač domácí je prostě domácí, víme co do toho dáváme....To co se kupuje v krámě, do toho nevidíme, a jelikož jsem měla tu čest vidět strojovou vyrobu pred vánoci v pekárně, tak vám zaručuji, že tam občas kromě mouky najdete i něco hodně těžce masitého, co nestihne z pasu utéct. A proto...jedině a jedině si udělat doma.;-)

Jackie79: Domácí Vánočka nikdy nebude taková, jako v krámně. Tedy pokoud nebudete dělat přestně jejich recept. Pořádná, pravá, domácí Vánočka je jiná a "těšší" .;-)

Ráda bych vánočku vyzkoušela, ale nevím, je nadýchaná? Vždy, když narazím na nějaký recept, kde se píše, že je nadýchaná, nikdy nadýchaná není, je "těžká"..:-(

Vánočka je vynikající, my jsme ubrali trochu cukru, ale jinak je to skvělý recept a jiný nemá cenu ani zkoušet :-p:yes:

Vánočku peču každý rok a přitom zkouším vždy nový recept, ale už nebudu protože tento recept je úplně nej nej. Vřele všem doporučuji. Já vánočku nezaplétám, ale mám keramickou formu (velkou) do které se mi těsto celé ani nevleze, tak dávám zbytek do malé dortové formy jako mazanec. Přidávám ořechy a mandle a je pěkně nadýchaná no prostě mňamka. Jsme tři a vydří maximálně dva dny a máme po vánočce i po mazanci:yes::-D:-D

Pavla: Pavlínko moc děkuji:-K jsem ráda že chutná...:-K

Vánočku jsem letos dělala poprvé podle tohoto receptu a je VYNIKAJÍCÍ!!!!!!!!:yes: Doporučuji všem :-K.

Je výborná !!!!! :yes::-K

Nemá někdo vyzkoušený z tohoto těsta velikonoční mazanec? vyzkouším ,, těsto mě zaujalo, ale upeču na plechu, tvar z pekárny mi nějak k mazanci nejde..:-)

Tak jsem zvědavá jak to dopadne , už se míchá :-))

Pekla jsem poprvé a fakt mňamka, mohu zadělávat další:yes:

No super vanocka, tady v Anglii je to vzacnost a ten recept je super, povedla se a ta chut,..fakt moc a moc dobra :yes::-)

Moc dekuji za recept ,vanocku jsem pekla uz trikrat acela rodina je nadsena .Vetsinou nam nezbyde ani na druhy den.Je opravdu skvela::-K:-K:-K

Dělám takto vánočku už spoustu let,teď i v domácí pekárně a je opravdu výborná a krásně nadýchaná a dlouho vydrží vláčná:-):-p:yes:

mersy::ahoj, tak to mne mrzí, nevím jestli jsi dělala tu mou vánočku, ale pokud ano, tak j to divné, poněvadž já ji peču skoro každý týden a je vždy krásná, nadýchaná a vonavá...dnes jsem ji pekla opět, poněvadž ty z pátku už zmizely, a ještě jsem tam přidala kandované ovoce, a vánočky mám jako z cukru....mersy:-))

mersy:ahoj olinko, moc děkuji, dneska jsem opět pekla, a přidala jsem tam navíc kandované ovoce, a musím říct, že ty vánočky neměly chybu....pěkný zbytek neděle...mersy:-))

Olinka5555:

Aluše:ahoj, tak tro mne mrzí, nevím jestli jsi dělala tu mou vánočku, ale pokud ano, tak j to divné, poněvadž já ji peču skoro každý týden a je vždy krásná, nadýchaná a vonavá...dnes jsem ji pekla opět, poněvadž ty z pátku už zmizely, a ještě jsem tam přidala kandované ovoce, a vánočky mám jako z cukru....:-))mersy

Tak nevím jestli jsem něco neudělala špatně,ale mně se vánočka nepovedla.Těsto bylo tuhé a špatně se s ním pracovalo,ani po upečení vánočka nic moc.:no:

Krásná vánočka! :-p:yes: + Zatím jsem pekárnu používala jen na pečení chleba, tak bych už konečně mohla vyzkoušet i na vánočku ;-)

Olinka5555:Zkus recept z Apetitu prosinec/2009,je bezva.Z vánočky jsem měla strach 20 let,letos již po páté podle tohoto receptu,dávám víc o 2 žloutky a trochu cukru.Žádné bílky,máslo napůl se sádlem.Ale třeba jsou v tom fakt nějaké čáry ;-).

dávám bod a tiše závidím, pro mne je vánočka nedosažitelná. Nemám na ní ruce, těsto mám vždyky krásný, ale nikdy ji neupeču, bud se srazí, nebo rozteče atd. Nejsem žádný začátečník, vařím a peču, kynutá těsta běžně používám s úspěchem. Jen ta vánočka je zakletá.... Máš je obě nááádherný:-))):yes::yes:

Tématické fráze:
vanocka z domaci pekarny, těsto na vánočku z domácí pekárny, recept na vybornou vanocku, domaci vánočka, vánočka z pekárny, dobrá a vláčná domácí vánočka, vynikající vánočka z domácí pekárny, nadýchaná vánočka recept, vánočka v domácí pekárně, vanočka recept z domaci pekarny, nadýchaná vánočka, vánočka domácí pekárna, výborná vláčná vánočka, vanocka do pekarny, vanocka se sadlem, recept na vánočku v domácí pekárně, vláčná vánočka, domácí vánočka recept, vánočka v pekárně, vánočka z domácí pekárny recept

Suroviny:
mléko, máslo, žloutek, vejce, cukr vanilkový, cukr krupice, sůl, rozinky, kůra citronová, mouka polohrubá, mouka hladká, droždí sušené, bílek, mandle, cukr moučkový, rum

Přidat fotografie receptu