Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šachovnice

Jedná se o obyčejné linecké těsto, které zaujme svým neobvyklým vzhledem na první pohled. Aby kontrast barev vynikl, je potřeba trochu pečlivosti a hlavně hlídat dobu pečení, aby pečivo zůstalo světlé.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 123 kJ /
1 464 kcal
Bílkoviny26,13 g
Tuky95,83 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 468 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy119,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku, žloutek, cukry a tuk trochu zpracujeme, pak těsto rozdělíme na 2 poloviny a do jedné přidáme kakao. Krok 2: Linecké těsto dáme na chvíli odpočinout do chladu, pak vyválíme každé těsto zvlášť na sílu asi 0.7- 1 cm do přibližně stejného obdélníkového tvaru. Obě těsta musí mít stejnou sílu a tvar, je lépe si pomoci pravítkem. Krok 3: Bílé těsto potřeme bílkem, položíme na něj tmavé těsto. Krok 4: Pak rozpůlíme, jedno tmavé těsto potřeme bílkem a na něj přiložíme druhou polovinu tak, že máme hranolek 4 těst střídajících se barev na sobě. Přebývající okraje můžeme odříznout nožem. Krok 5: Hranolek dáme opět do lednice vychladit, aby se nám lépe krájel. Krok 6: Pak - nejlépe ostrým dortovým nožem, který máčíme do horké vody, z delší strany krájíme asi 1 cm silné pruhy. Krok 7: První odkrojený pruh potřeme opět bílkem a na něj přiložíme další 2 pruhy tak, aby vždy na bílém těstě leželo tmavé. Krok 8: Hranolek ze tří vrstev těsta dáme opět vychladit a pak z něj řežeme plátky asi 0.5 cm široké a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 °C jen co spodní strana zrůžoví.

TIP: Desatero: Linecké cukroví - tipy a rady

Zveřejněno 12. 12. 2008

Poznámka autorky Hella

Asi je to napsáno složitě, ale v podstatě jde o to, aby tmavé těsto se vždy přesně dotýkalo světlého. Fotografie zhotovení vám snad pomohou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šachovnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2p8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šachovnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2p8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Dělám ji vždy ze zbytků lineckého a kakaového těsta. Nezadělávám ji extra.;-)

:yes: Velice dobré , slozite to vubec neni a povedla se mi krasna sachovnice, dekuji :yes: :yes: :yes: :yes: :-)

Těsto dobré, ale asi je nad moje chápání z toho udělat šachovnici.:-( ale proužky taky nejsou špatný.:-)

Výborné a efektní :yes:. Už jsou uložené v boxu a čekají na Vánoce ;-):-).

Přesně tohle dělala moje mamka když jsme byli malí a to už je let:-D:yes:

Nerozumím tomu, že nešlo vyválet. Vždyť je to obyčejné linecké těsto. Pokud se netrefíte, aby byla obě těsta stejně velká, tak je prostě ořízněte, ze zbytků vyválejte dlouhé nudličky a obě barvy srolujte dohromady a pečte to jako věnečky. Taky si můžete pomoct tím, že těsto vyválíte a dáte trochu zatuhnout do lednice, pak se vám to bude dobře složené krájet. Musí se to dělat pečlivě, jinak nebude ta kresba pravidelná.

dnes sem je skoušela dělat vše šlo podle plánu až do doby než sem chtěla těsto vyválet-naprosto nemožné ;-( nechápu kde se stala chyba?děkuji
ale jinak recept se mi moc líbí takže :yes:

Moc hezké :yes:

Přesnějak Hella píše - jednoduché, ale nesmírně efektní. :yes::-p;-)

Tématické fráze:
cukrovi šachovnice, šachovnice cukroví, dort šachovnice, šachovnice recept, vanocni cukrovi sachovnice, šachovnice, šachovnice z lineckého těsta, linecká šachovnice, linecke sachovnice, šachovnicové sušenky, recept šachovnice, linecké těsto tmavé, nepecena sachovnice, šachovnice z lineckého, šachovnicové cukroví, neobvyklé cukroví, nepečené cukroví šachovnice, tmave linecke testo, sušenky šachovnice, dorty šachovnice

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, kakao, bílek

Přidat fotografie receptu