Suroviny
Porce: 1 bochník (cca 2kg)
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 249 kJ / 4 362 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,41 g |
Tuky | 20,78 g |
Vláknina | 73,03 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 7,27 g |
Sůl | 18,00 g |
Sacharidy | 875,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer si do mísy dáme žitný kvásek, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Také si uvaříme brambory ve slupce (potřebujeme 400g brambor do těsta, takže musíte počítat s oloupanou slupkou a vařit alespoň 600g brambor). Uvařené brambory necháme do rána v lednici. Schováme si 400ml vody, ve které se brambory vařily a zbytek vylijeme. Ráno, po 12hodinách, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek.
Krok 2: Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba.
Krok 3: Do mísy k těstu dáme oloupané rozšťouchané brambory, vodu, mouky (celozrnné dáme jen 200g, zbytek budeme přidávat postupně při hnětení po prvním kynutí). Robotem s hnětači vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
Krok 4: Poté přidáme kmín a sůl, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 10 minut. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C).
Krok 5: Po 2 hodinách těsto dáme na vál a hněteme s postupným přidáváním celozrnné mouky. Jakmile se těsto přestane lepit a má sametový vzhled, několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme kynout 2 hodiny, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6 hodin), při normální pokojové teplotě by to měly být 3 hodiny.
Krok 6: Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu na kynutí, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji).
Krok 7: Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15 minut běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme).
Krok 8: Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo.
Zveřejněno 9. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborový chlebík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJBA
Moje poznámka
Bramborový chlebík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJBA
Nejnovější recepty
Mrkvové řezy s mascarpone
Přidáno před 4 hodinami
Pstruh na bylinkách
Přidáno před 15 hodinami
Rychlé máslové sušenky
Přidáno před 17 hodinami
Červená řepa s fetou a rukolou
Přidáno před 18 hodinami
Vepřová krkovička se špenátem a červenou řepou
Přidáno před 20 hodinami
Husí játra na špeku s kedlubnou a žampiony (pro diabetiky typu 2)
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččiny kynuté buchty
Neregistrovaný před 41 sekundami
Domácí kmínový chleba
judithmay7 před 3 minutami
Zeleninové kuličky s cizrnou
Neregistrovaný před 4 minutami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Neregistrovaný před 5 minutami
Datlové raw tyčinky s kešu ořechy a meruňkami
Neregistrovaný před 5 minutami
Vaječná omeleta s vařenými bramborami
Neregistrovaný před 5 minutami
Indické kuřecí curry
Neregistrovaný před 6 minutami
Špenátové palačinky
Patricii před 8 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Neregistrovaný před 11 minutami
Dvojctihodné koláčky
Neregistrovaný před 12 minutami
Tématické fráze:
starý chleba s česnekem zapečený v troubě,
bramborový chlebík,
plochý bramborový chleba,
recept na bramborovy chlebik,
top recepty slané pečivo s česnekem
Suroviny:
kvas žitný,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnná žitná,
mouka pšeničná,
mouka celozrnna pšeničná,
brambory,
vývar z brambor,
kmín celý,
sůl
Komentáře (5)