Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový chlebík

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

DlabemeZdrave DlabemeZdrave

Náročný

Suroviny

Porce: 1 bochník (cca 2kg)

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 249 kJ /
4 362 kcal
Bílkoviny131,41 g
Tuky20,78 g
Vláknina73,03 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7,27 g
Sůl18,00 g
Sacharidy875,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer si do mísy dáme žitný kvásek, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Také si uvaříme brambory ve slupce (potřebujeme 400g brambor do těsta, takže musíte počítat s oloupanou slupkou a vařit alespoň 600g brambor). Uvařené brambory necháme do rána v lednici. Schováme si 400ml vody, ve které se brambory vařily a zbytek vylijeme. Ráno, po 12hodinách, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek. Krok 2: Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba. Krok 3: Do mísy k těstu dáme oloupané rozšťouchané brambory, vodu, mouky (celozrnné dáme jen 200g, zbytek budeme přidávat postupně při hnětení po prvním kynutí). Robotem s hnětači vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat. Krok 4: Poté přidáme kmín a sůl, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 10 minut. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C). Krok 5: Po 2 hodinách těsto dáme na vál a hněteme s postupným přidáváním celozrnné mouky. Jakmile se těsto přestane lepit a má sametový vzhled, několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme kynout 2 hodiny, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6 hodin), při normální pokojové teplotě by to měly být 3 hodiny. Krok 6: Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu na kynutí, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji). Krok 7: Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15 minut běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme). Krok 8: Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo.

Zveřejněno 9. 2. 2013

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový chlebík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJBA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový chlebík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJBA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

:yes:určitě upeču:-K

:-p:yes::yes:

:yes::yes::yes:

Brambory máme rádi na všechny způsoby a tento recept se mi moc líbí:yes::-p:-p

To vypadá nejen moc dobře, ale i chutně:yes::yes:

Tématické fráze:
starý chleba s česnekem zapečený v troubě, bramborový chlebík, plochý bramborový chleba, recept na bramborovy chlebik, top recepty slané pečivo s česnekem

Suroviny:
kvas žitný, mouka celozrnná žitná, voda, mouka celozrnná žitná, mouka pšeničná, mouka celozrnna pšeničná, brambory, vývar z brambor, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu