Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sýrová pizza

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medmic

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 562 kJ /
3 241 kcal
Bílkoviny145,58 g
Tuky102,00 g
Vláknina22,10 g
Cholesterol 280 mg
Sodík 5,02 g
Sůl12,50 g
Sacharidy425,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hladké mouky, droždí, čtvrt litru vody, špetky soli a špetky cukru a olivového oleje si vypracujeme hladké těsto. Majitelé pekáren a hnětačů prostě jen nasypou suroviny ve správném pořadí do misky a nechají stroj dělat svou práci. Hladké mouky dáme nejdříve půl kila a případně dosypáváme, pokud se nám těsto na pizzu příliš lepí. Krok 2: Když už máme hotovou těstovou kouli, rozdělíme ji na dvě části, každou z vložíme do samostatné misky, přikryjeme pevně fólií a dáme do lednice na několik hodin, aby nám příliš nekynulo. Tradiční recepty uvádí půl dne či přes noc, ale čtyři až pět hodin více méně u domácí pizzy stačí. Krok 3: Před vyndáním těsta nastrouháme celý žlutý sýr a většinu sýra s plísní na jemném struhadle, přidáme zakysanou smetanu a trošku sladké, aby nám vznikla hustší kašička (při zmáčknutí vidličkou by měla být vidět trochu tekutina, proto ta sladká smetana na zředění). Oloupeme a utřeme česnek s troškou soli (pozor, sýry jsou již slané, takže nepřehánět) a vmícháme k sýru. Z oliv slijeme nálev. Krok 4: Na pomoučený vál si vyklopíme jedno těsto, promačkáme a kdo umí udělat kulatou pizzu, tak si může hrát. Komu to nejde, musí ho začít opatrně roztahovat a prověšovat do obdélníku, který se nám vejde na náš plech. Nejlepší je vždy si udělat na začátku prověšením (těsto roztáhneme na menší čtverec a pak ho střídavě zvedáme za okraj) šířku o polovinu větší, než ji chceme mít na konci (těsto se bude neustále vracet zpátky) a pak pomalu dotaháme délku. Obdélník uložíme na vymazaný plech (ideální je ale podložka se silikonem, pak není nutno nic mazat) a případně doroztáhneme ručně - pokud se nám trhne, díru vždy zalepíme těstem odebraným z okraje. Krok 5: Pak už jen těsto jemně pokropíme olivovým olejem a potřeme připravenou sýrovou hmotou, tak aby nám zůstal přibližně centimetr od okraje volný. Na vrch dostrouháme polovinu zbytku sýra z modrou plísní (a nebo poklademe tenké plátky) a rozložíme polovinu oliv. Krok 6: Pizzu vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů (teplota se může mírně podle trouby lišit, ale spíše jemně přidejme než ubírejme) a pečeme ji deset až patnáct minut. Hotová by měla mít hezky zlatavé až nahnědlé (ale ne hnědé) okraje.

Zveřejněno 15. 2. 2013

Poznámka autora medmic

Věnujte velkou pozornost tomu roztahování, pokud se člověk na to vykašle, tak mu místo tenké italské pizzy vznikne taková ta tlustší menší varianta s nadýchaným těstem viz. například zde http://gastronomie-typ.blogspot.cz/2013/02/domaci-... (v obou případech stejná váha základu, ale sýrová je téměř dvakrát větší).

I když samozřejmě jsou lidé, co to takhle mají rádi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýrová pizza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2JZA

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sýrová pizza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2JZA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

No jáá jsem jíí skoůšela .. !! a powedla se mii :-8 :-) :-p :-))

Lída: Rozhodně tam není málo vody, jak je uvedeno v textu, dokonce spíše přisypávám mouku. Jinak poměr 2:1 je tradiční, řídké těsto (čili s větším množstvím vody) by vůbec nešlo vypracovat na kruh podhazováním.

Není tam moc málo vody? Dělávám pizzu podle jiného receptu http://pizzarecept.cz/testo-na-pizzu/ A tam je právě o dost více vody. Při tom těsto jepodobné.

daniela uvedla komentář dne v okamžiku dne :-D

Ne má k dispozici NASA a vědmu, tak to ví, co se bude vařit a péct, čemu se divíte:-?:-?:-?
Akorát se to nepovedlo, co na to říct:-?:-D:-D

medmic::-D:-D:-D:yes: Možná by nám na to mohla dát "recept" :-O:-D

Danielo, také jsem šokován. Vy máte k disposici nějaké soukromé zakřivení časoprostoru?:-8

daniela::-D:-D:-D a ako si to stihla? Za 50 minút ? :-D:-D:-D

daniela: tomu se teda vůbec nedivím, když těsto má několik hodin odpočívat a ty recept hodnotíš hodinu po uveřejnění receptu:-D:-D

vůbec se mi to nezdařílo;-(:-S:no::-!:-//

Tématické fráze:
sýrová pizza, syrova pizza recept, domaci syrova pizza, pizza syrova, sýrová pizza se smetanou, domaci pica, recept na sýrovou pizzu, recepty na sýrovou pizzu, syrova pica, domácí pizza sýrová, pizzarecept, pizza sýrová recept, recept sýrová pizza, pica syrova, sýrová pizza recepty, jak se dělá sýrová pizza, recepty syrova pizza, domaci pizza recept, recept na sýrová pizza, recept na pizzu sýrovou

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, voda, cukr, sůl, olej olivový, sýr, sýr niva, smetana zakysaná, smetana sladká, česnek, olivy, olej olivový, sůl

Přidat fotografie receptu