Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hot Pot (Zapečené brambory)

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 248 kJ /
1 493 kcal
Bílkoviny117,29 g
Tuky53,64 g
Vláknina25,28 g
Cholesterol 352 mg
Sodík 397 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy125,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupané a nakrájené na kolečka s mrkví uvaříme krátce ve slané vodě. Do polotvrda. Krok 2: Kostky masa osolíme a opepříme, zaprášíme moukou a zprudka opečeme v pánvi na sádle. Přidáme tymián a koriandr. Krok 3: Do pekáčku naklademe polovinu povařených brambor s mrkví, polovinu na kolečka nakrájené cibule, fazole s kukuřicí zbavené nálevu. Krok 4: Následuje maso, zbytek cibule a navrch dáme opět brambory s mrkví. Zalijeme vývarem a pečeme v troubě, dokud nejsou brambory i maso měkké a na povrchu se vytvoří zlatavá krusta.

Zveřejněno 24. 2. 2013

Poznámka autora evosheek

Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry.

V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hot Pot (Zapečené brambory)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/17Rm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hot Pot (Zapečené brambory)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/17Rm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

jarda Kadic: Jardo, vidím, že dějiny gastronomie máš zmáknuté stejně jako já. Díky za podporu!;-)

evosheek: Mě to nevadilo,alespoň jsem si mohl vymyslet nějakou blbůstku:yes::yes:

rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!:-K

rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!:-K

jarda Kadic::-D:-D:-D:-D Jaroušku.. díííky.. aspoň jsem zase chytřejšííí:-D:-D:-D;-)
hezkou neděli;-):-)

rebeka: Holanďané je dělají na kostky, Nizozemci na kolečka a Britové na hvězdičky,proto si myslím, že autor kolaboruje s prvními dvěma národy a neuznává vítězství Britů.:-)):-)):-)):-)):-D:-D

v surovinách píšeš brambory na kostičky, v postupu na kolečka, na fotce jsou kolečka brambor.. jak teda:-O:-?:-D:-D
jinak to vypadá :-p:-p:yes::yes:;-)

evosheek: áno, vidím :-D teraz je to ok :yes::-D ;-)

tejaja: Foto v receptu na jehněčí jsem již vyměnil:-8

Len by som sa chcela spýtať, čo je vlastne na tej fotke? Hot Pot alebo Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou? Asi si sa pomýlil, nie? :-8

Tématické fráze:
hot pot, vaření hot pot, zapečené brambory, hot pot recept, co je hot pot, hot pot recepty, zapečené brambory recepty, hovězí hot pot, recept na hot pot, recepty hot pot, hot potatoes recept, horký kotlík, hot pot co je to, vareni hot pot co to je, čínský hot pot recepty, zapečené brambory recept, čínský hot pot, co to je hot pot, co je to hot pot, zapékané brambory podle pana černého

Suroviny:
plec vepřová, mouka hladká, sůl, tymián, koriandr sušený, pepř mletý, fazole s kukuřicí, vývar hovězí, brambory, cibule, mrkev, sádlo

Přidat fotografie receptu