Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potrešnik

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 972 kJ /
2 144 kcal
Bílkoviny55,04 g
Tuky64,25 g
Vláknina27,60 g
Cholesterol 201 mg
Sodík 4,87 g
Sůl12,15 g
Sacharidy322,71 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kyslú kapustu narežeme, posypeme múkou, práškom do pečiva, osolíme a dvoma rukami ( prstami ) pretrasieme múku s kapustou. Krok 2: Pridáme rozpustené maslo a premiesime. Krok 3: Pomaly lejeme kefír ( trocha kefíru necháme na potretie ) a zároveň miesime, aby sme dostali stredne pevné cesto ( kefíru len toľko, aby cesto sa dalo vaľkať ). Krok 4: Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a prenesieme na vymazaný plech. Potrieme zvyškom kefíru a pri strednej teplote pečieme asi 30 minut. Krok 5: Upečený potrešnik narežeme a podávame teplý s hustými polievkami ( fazuľová, šošovicová, kapustnica...) alebo len s kyslým mliekom.

Zveřejněno 25. 2. 2013

Poznámka autorky tejaja

Toto výborné jedlo robievala babička často k juškovej polievke ( polievka zo šťavy z kyslej kapusty ), ale chutilo nám aj s kyslým mliekom.

Názov je z toho pretriasania múky s kapustou, šariškým nárečím je slovenské triasť = tresc, trasie sa = treše še, potrasie sa = potreše še.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potrešnik

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7A4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Potrešnik

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r7A4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

:-8:-K

spagetka:Ladi,moc díky.:-K Já to tušila,ale potřebovala jsem jistotu.:yes::yes:

Pajaska:pavli, cmar = podmáslí ;-);-)
Jak to, že mi tohle uteklo? Takže ukládám k okmažité realizaci, to můžem, snad mi to i něco připomíná, jen nevím, co, ale přijdu na to ;-):-p:yes::yes::yes:

To se mi moc líbí,něco jako zelné placky.Musím koupit kefír a vyzkoušet.Zelí je v sudu a k husté polévce to musí být špica.:yes::yes:
Teri,prosímtě,co je to po slovensky cmar? Mám recept na sýr.Musí to být něco tekutého,něco co přispěje ke sražení mléka na sýr.Jogurt to neni a asi ani kefír ne.Poraď :-K

tejaja: No tak to vidíš,ty už to tu máš,brzo vyzkouším a dám vědět:yes::yes::yes:

jarda Kadic::-D:-D:-D U nás na Šariši sa to robí jednoducho, hotové fliačky s kapustou sa posypú cukrom a premiešajú. A vôbec nevadí, že je tam aj slaninka, tá musí byť.
Pozri fliačky : http://www.toprecepty.cz/recept/3761-flicky-s-hlav...
:-D;-)

jarda Kadic: Na Šarišu nehutorim, ale hvarim :-) A ked sebe vežmeš gerok, budze ci ceplo. Po kapustu nechodz do Kapušan, ale do Prešova, z Kapušan ani pes nedobry. A kedz budeš u nas, ta ci uvarim, co budzeš chcec, kokošky s brezľami, abo bandučeniky, a keby ši chcel daco slane, ta može bic beton. Daj znac, kedy pridzeš :-D:-D;-);-)

Tejajko, v Michalovcich jsem jedl od “skoro tchyně“ flíčky s hlávkovým zelím,chutnalo to do sladko-slana,kdybych se zbláznil,tak to neudělám, jestli znáš,dej receptik:yes::yes::yes: hlavně,jak nato zeli:-O:-O

Tak toto si také ukládám a stejně jako Magdalenka miluji stará jídla a ráda se k nim vracím aspoň ve vzpomínkách a vítám každý zveřejněný recept našich babiček. Škoda, že jsem se v mládí také víc nezajímala o to, jak to ta maminka vaří a nic jsem si nezapsala:-8 Vařila strašně chutně.:yes::yes:+

Hutorim ci, trimaj še.Berem šibe gerok a idzem pre kapustu do Kapušan.Ho už zapomínám:-O Bodík letí:yes::yes::yes:

Milujem staré jedlá...ukladám si s výkričníkom! Kým ešte mám kapustu v sude.

Tématické fráze:
gerok, rohlíkové krekry sbylinkovým máslem, fliačky se zelím po slovensky, co je slovensky cmar, fliačky s kapustou na sladko, co je po slovensky cmar, chacapuri na sladko, slovensky cmar, co je to cmar, kefír a len, fazulova polievka na kyselo po slovensky, zelné flíčky na sladko, flíčky se zelím na sladko, fliacky s kapustou

Suroviny:
zelí kysané, mouka polohrubá, prášek do pečiva, sůl, máslo, kefír

Přidat fotografie receptu