Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené houby podle paní Šejbalové

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ejajama ejajama

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 105 min

105 min (105 min příprava)

Suroviny

Porce: 2-3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 231 kJ /
772 kcal
Bílkoviny55,38 g
Tuky52,54 g
Vláknina2,22 g
Cholesterol 165 mg
Sodík 2,73 g
Sůl6,75 g
Sacharidy18,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houbám vykroutíme nožičky (dáme je stranou) a hlavičky vydlabeme na plnění, omyjeme a osušíme. Krok 2: Pak připravíme náplň: Do misky nakrájíme nadrobno zbytky masa nebo uzenin, nasekáme nadrobno nožičky žampionů, nastrouháme zbytky sýra, rozetřeme či prolisujeme česnek, nadrobno nasekáme petrželku, přisolíme, opepříme dle chuti a všechno promícháme. Kdo chce, může přidat vajíčko, aby směs lépe vázala (není nutné). Krok 3: Naplníme hlavičky hub vrchovatě, že budeme mít skoro kuličky. Krok 4: Naskládáme je do pekáčku hodně vymazaného sádlem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na cca 200°C asi 20 minut přikryté, aby se všechno propeklo, pak pekáček odkryjeme, můžeme zakápnout trochou vody pro šťávu a asi 10 minut dopečeme do zlatova.

Zveřejněno 3. 3. 2013

Poznámka autora ejajama

Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem.

Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil...

Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i "masáků" (jsou i chuťově lepší než žampasy). "Masáci" jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo "masáka", ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám... Nechte si šmakovat!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečené houby podle paní Šejbalové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJG3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zapečené houby podle paní Šejbalové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJG3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

moc dobre pochutnala si cela rodinka..:-p:-)

tejaja:Krásny recept, je fajn, že si ho vytiahla a doplnila fotkou.:yes:

Veeeľmi dávno som neplnila huby :-) dnes na ne došlo. Rýchlo pripravené a veľmi chutné :yes: Kto má rád huby, vrelo doporučujem ;-)

Tuhle kuchařku jsem měla kdysi půjčenou z knihovny a plnila jsem bedly. Moc dobré byly :-p

Tématické fráze:
houby recepty v kuchyni, kuchařka jiřiny šejbalové, recepty jiřiny šejbalové, jiřina šejbalová-kuchařka, jiřina šejbalová recepty, jiřina šejbalová kuchařka, zapečené houby, jiřina šejbalová - recepty, šejbalová kuchařka, kuchařka jiřina šejbalová, zapečené houby, kuchařka od jiřiny šejbalové, zapecene masaky, plneni houby, jiřina šejbalová, zapečené hlavičky hub, houby s pečivem, povalecne recepty, jiřina šejbalová - kuchařka, nožičky z bedly jedlé recepty

Suroviny:
žampióny, uzenina, sýr, česnek, petrželka, sádlo, sůl, pepř, vejce

Přidat fotografie receptu