Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový koláč se švestkami

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 758 kJ /
5 200 kcal
Bílkoviny74,88 g
Tuky244,43 g
Vláknina49,80 g
Cholesterol 1,60 g
Sodík 598 mg
Sůl1,84 g
Sacharidy650,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka oloupeme, nastrouháme (případně vyklopíme ze sklenice), promícháme s cukrem a rozmíchanými vejci. Necháme asi 10 minut stát. Pak přidáme rozehřátý prochladlý tuk, kakao, skořici a mouku s práškem do pečiva. Krok 2: Pokud používáte sterilované švestky nebo kompot, dejte mezitím okapat na síto. Já měla "nasucho" zavařené švestky, pustily trochu šťávy, kterou jsem nalila do těsta, protože jablka, taky "nasucho", jsou opravdu dost suchá, když je používám na cokoliv, přidávám trošku vody. Krok 3: Promícháme a nalijeme na papírem vyložený nebo vymaštěný a moukou vysypaný menší plech s vyšším okrajem nebo pekáč (30 x 40 cm). Uhladíme a povrch obložíme půlenými švestkami (řeznou plochou nahoru). Krok 4: Z másla, mouky, cukru a kokosu (nemáme-li ho můžeme nahradit ořechy nebo nedávat vůbec) uděláme drobenku a nasypeme na švestky. Krok 5: Pečeme v troubě při teplotě cca 200°C (ke konci pečení můžeme teplotu snížit). Peče se dobře i v horkovzdušné troubě cca při 170°C.

Zveřejněno 8. 3. 2013

Poznámka autorky hosta

Můžeme dát i jiné ovoce, použijeme-li čerstvé meruňky, tak do drobenky dáme víc cukru nebo pod drobenku ještě meruňky posypeme krupicovým cukrem.

Zdroj: časopis Labužník

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový koláč se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXkR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový koláč se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXkR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Psychokiller: To jsem ráda, že vám chutná, já ji už dlouho nedělala, musím asi napravit

hosta: jj, dekuji, zkusila jsem špejlí za půl hodiny...a bylo hotovo :-D...příště tedy raději na těch 180, nechala jsem celou dobu 200...jinak moc dobrá, děkuji ;-)

Psychokiller: myslím, že minimálně půl hodiny na 170-180 st., zkuste špejlí - a taky podle opečených okrajů.

Jak dlouho se peče prosím?

hosta: ten výraz to přesně vystihuje;-). Našla bych i méně příjemný!:-D:-D

Jana Remkova: Jani, vůbec nevadí, když jsou trochu rozblemcané - promiňte ten výraz, jiný mě nenapadá:-D to těsto to vsákne

Kompotované ne... Posledně jsem je otevřela a byla z nich marmeláda:-//..:-D, ale nějak jsem je naložřila na koláč i tak. Mražené švestky možná nějaké vyhrabu. Paráda;-):yes:

Tématické fráze:
švestkovy kolac s jablky, švestkový koláč, jablkovo svestkovy kolac, koláč z mražených švestek, koláč se švestkami, jablkovošvestkový koláč, švestkoví koláč s jablky na plech, recept na švestkový koláč s jablky, jablko svestkovy koláč, jablkový koláč, mražené švestky koláč, kolac jablka svestky, švestkový koláče s jablky, jabkovy kolac na plech, švestkové koláče s jablky, buchta s jablky a švestkami, svestkový koláč z mražených švestek, sˇvestkový koláč s jablky, vrstveny svestkovy kolac, jablkošvestkový koláč

Suroviny:
jablko, cukr krupice, vejce, kakao, skořice, máslo, mouka polohrubá, prášek do pečiva, švestky, cukr krupice, máslo, mouka hrubá, moučka kokosová

Přidat fotografie receptu