Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše velikonoční

Přemýšlíte co upéct letos na Velikonoce? Zkuste tyto vláčné a lehké, máslem a medem vonící jidáše. Tvarem mají podle tradice připomínat provaz, ale fantazii se meze nekladou - zvláště když vám s pečením a tvarováním budou pomáhat děti.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

VerkaZabka VerkaZabka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min + doba kynutí

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 25 kusů

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 759 kJ /
2 094 kcal
Bílkoviny32,75 g
Tuky177,33 g
Vláknina7,34 g
Cholesterol 1,18 g
Sodík 663 mg
Sůl1,58 g
Sacharidy87,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Krok 2: Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Krok 3: Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Krok 4: Zadělejte těsto, pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout. Krok 5: Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Krok 6: Plech potáhněte pečicím papírem. Krok 7: Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Krok 8: Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Krok 9: Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na 25 minut dejte do trouby. Krok 10: Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

TIP: Med v kuchyni

Zveřejněno 27. 3. 2013

Poznámka autorky VerkaZabka

Recept není můj, ale je z internetu, a protože jsem ho zkusila a hlavně mým dětem velmi chutnalo, vkládám ho sem i pro ostatní.

Trochu jsem ho pozměnila: nenechala jsem smotané jidáše kynout, ale hned jsem potřela bílkem z vajíček, které jsem použila v receptu a posypala některé mandlemi a některé sezamovým semínkem. Horké jsem je nepokapala medem, děti ho mají rádi pouze v čaji.

http://www.apetitonline.cz/recepty/1047-jidase.htm...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1pj3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše velikonoční

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1pj3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Skušala som bolí fakt výborný :-)

Určitě vyzkouším :-) :-8

Vypadajú dobre zítra budem skušať :yes:

:yes:taky se mi líbí,určitě vyzkouším:-K:-K:-K:-K

:yes:taky se mi líbí,určitě vyzkouším:-K:-K:-K:-K

:-D:yes: Krásné jidáše , zrovna přemýšlím jestli péct na Velikonoc mazanec anebo něco takového :-)) tyhle vypadají luxusně :yes:

Tématické fráze:
velikonoční jidáše bez kynutí, cukroví na velikonoce jidáši, velikonoční jidáše, kdy péct jidáše, jidase recept, recept na jidáše, velikonoční recepty, velikonoční jidáše recept, jak vypadají velikonoční jidáše, recept na velikonoční jidáše, jidáše bez kynutí, jidáše, jak péct jidáše, tvarohove jidase, jidáše velikonoční, jidáš, jidáše z tvarohu, velikonoční jidáše s medem, jidase bez medu, jidáše s medem

Suroviny:
cukr krupice, mouka hladká, smetana, droždí, žloutek, máslo, citron, šťáva citronová, cukr vanilkový, sůl, vejce, med

Přidat fotografie receptu