Jidáše velikonoční
Přemýšlíte co upéct letos na Velikonoce? Zkuste tyto vláčné a lehké, máslem a medem vonící jidáše. Tvarem mají podle tradice připomínat provaz, ale fantazii se meze nekladou - zvláště když vám s pečením a tvarováním budou pomáhat děti.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 759 kJ / 2 094 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 32,75 g |
Tuky | 177,33 g |
Vláknina | 7,34 g |
Cholesterol | 1,18 g |
Sodík | 663 mg |
Sůl | 1,58 g |
Sacharidy | 87,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek.
Krok 2: Zhruba po 15 minutách ho smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.
Krok 3: Na závěr přilijeme vlažnou smetanu.
Krok 4: Zaděláme těsto a pokud je třeba, lehce ho podsypeme moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 7: Z vykynutého těsta odebíráme kousky přibližně stejné velikosti a vyvalujeme z nich válečky.
Krok 8: Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě 15 minut kynout.
Krok 9: Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut.
Krok 10: Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.
Zveřejněno 27. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Moje poznámka
Jidáše velikonoční
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1pj3
Nejnovější recepty
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 9 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 14 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 15 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 17 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 6 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 8 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 8 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 11 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 13 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 13 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 13 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 14 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 15 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční jidáše bez kynutí,
cukroví na velikonoce jidáši,
velikonoční jidáše,
kdy péct jidáše,
jidase recept,
recept na jidáše,
velikonoční recepty,
velikonoční jidáše recept,
jak vypadají velikonoční jidáše,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše bez kynutí,
jidáše,
jak péct jidáše,
tvarohove jidase,
jidáše velikonoční,
jidáš,
jidáše z tvarohu,
velikonoční jidáše s medem,
jidase bez medu,
jidáše s medem
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
smetana na vaření,
droždí,
žloutek,
máslo,
citron,
šťáva citronová,
cukr vanilkový,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (6)