Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Středně náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 937 kJ /
5 721 kcal
Bílkoviny156,41 g
Tuky166,02 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 931 mg
Sodík 3,62 g
Sůl8,92 g
Sacharidy883,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených prísad vypracujeme kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (v pohode sa dá použiť pekáreň). Krok 2: Z cesta oddelíme 2 menšie rovnaké časti, zvyšok rozdelíme na polovicu (máme 2 rovnaké menšie a 2 rovnaké väčšie diely). Menšie diely vyšúľame na valčeky a stočíme do vrkoča. To isté urobíme s väčšími dielmi. Krok 3: Vrkoč z väčších častí obtočíme okolo vrkoča z menších častí. Pasku preložíme na vymazaný plech a necháme 30 min kysnúť. Krok 4: Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 150 °C asi 40-50 min. Ak je pôvrch zlatavý, prikryjeme alobalom a dopečieme. Či je paska upečená, vyskúšame špilkou. Krok 5: Podávame na veľkonočnú nedeľu a pondelok na veľkonočné raňajky k šunke, klobáske, vajíčkam.

TIP: Velikonoční svátky - velikonoční neděle a pondělí: Zvyky a recepty tradičních pokrmů

Zveřejněno 30. 3. 2013

Poznámka autorky tejaja

Paska sa podáva u nás na východe tradične na veľkonočné raňajky k šunke, klobáse, syrku, vajíčkam a iným dobrotám. Veriaci ľudia ju spolu s ostatnými uvedenými potravinami pred raňajkami nesú do kostola na posvätenie ( posvätenie sa robí aj v sobotu pred večerom po vzkriesení ).

A odkiaľ názov paska ? Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými. A tak na Veľkú noc sa u nás na východe pečie paska.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pogr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pogr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Majka: Ďakujem za pekné slová :-) Aj ja považujem za dôležité udržiavať tradície. Patria k životu a je mi ľúto ľudí, ktorí povedia, že Veľká noc je pre nich len dátum v kalendári. Ak nič iné, sú to naše tradície a rituály, ktoré nás obohacujú. V neposlednom rade aj stmeľujú rodinu. U nás na východe sa udržiavajú a je jedno, či je človek veriaci alebo nie, zvyky dodrživa každý, akurát tí neveriaci neidú do kostola svätiť jedlá, ale zvyšok tradícií dodržiava každý. A je to podľa mňa dobre. ;-) Pekné sviatky. ;-)

Dakujem za recept. Som z vychodu, ale v Bratislave! Uz aj tu v Blave pochopili v kostoloch, ze zlozenie veriacich je asi 89% vychodniar a tak zacali svatit kosiky! (objavili horucu vodu blavaci!)Idem upiect tuto pasku, lebo dojde svokra z juhu (od madarov), ktora to nepozna.Kym som byvala doma na vychode robila to mama a ja som nemala zaujem....dnes mama uz je zdravotne na tom velmi zle a ja som pochopila, ze ak ja zvyk neudrzim a nepodam dalej tak zanikne. Nuz, ale aj tak najdolezitejsie je, aby nezanikla viera, viera vo vzkriesenie po smrti, ze neumrieme, ale budeme zit-lebo to je dovod, preco je velka noc a tato krasna paska...:-!...a to chcem dat aj ja mojim detom, aby to podali dalej dalsim pokoleniam.

ševčíková: Ďakujem :-8 Syrek vyskúšajte, je dobrý, u nás na východe je to neodmysliteľná súčasť Veľkej noci;-) Máte pravdu, človek vždy čosi nové pochopí a naučí sa ;-)

ševčíková 19. 4. 2013 07:32
tejaja: Článek o Velikonocích jste napsala hezky a vtipně. Díky! Syrek podle Vašeho receptu vyzkouším, doteď jsem totiž myslela, že ta hrudka sýra, o kterém mluvila moje maminka, byl tvaroh. Vidíte, člověk se pořád učí :-) Hodně zdaru!

kuma:;-):-D

:-)):-)):-))tejaja:děkuji, určitě zkusím a pak se pochlubím svému sousedovi východnárovi.díky

kuma: pozri obrázok;-) spletieš 2 kratšie a 2 dlhšie šúľky do copu a potom ten dlhší obtočíš okolo kratšieho ;-)

tejaja: děkuji za upozornění, jen koukám jak se to zamotá do takového tvaru

kuma: paska, s krátkym "a", páska je niečo iné ;-)

aisha: tak konečně jsem viděla tu pásku, jak o ní povídal můj známý, že chodili do kostela světit pásku. U nás se peče klasický bochán ek /mazanec/.Děkuji za obrázek.:yes::yes::yes:

zizala: faqkt hezké pečivo

Moc krásné:yes:Navíc k tomu popsaný zvyk:yes::-))

Moc pekne, opravdu povedene, radost pohledet..tento druh peciva vubec neznam..:-8..mimochodem, krasny clanek jsi napsala..:yes:

sevcikova: tak ako píše hosta, Radek bol taký suprový, že článok už zverejnil. :yes: Tak si môžeš o našich zvykoch niečo prečítať. Ďakujem Radku ;-):-D
hostinko díky ;-):-8
http://www.toprecepty.cz/clanky/298-velka-noc-na-v...

tejaja: Terezko, článek už "visí":-D:yes: Hezké zajímavé čtení, děkuji za všechny:-)):-))

sevcikova: dobrý deň ;-) Keďže času mám dne s dosť, napísala som článok o Veľkej noci na východe Slovenska. Článok ale musia admini schváliť. Potom bude viditeľný pre všetkých. Keďže je Veľká noc, neviem, kedy to bude. Keď bude "viditeľný", tak vám to tu ku komentárom napíšem. Ak máte teda záujem, občas sa pozrite buď tu alebo do kategórie "Články", podkategória Ostatní.
Ďakujem za Váš záujem ;-)

Krááása!!!:-O

:yes::yes: Překrásné :-K:-K

Díky, maminka pochází z dnes již skoro neobývané obce Príslop a o zvyku světit pasku jsem hodně slyšela. Jestli máte čas, napište o velikonočních zvycích, prosím :-K Ema

tejaja:

Moc krásný:yes::yes::yes:

To vypadá moc pěkně :yes:

Teri, v mojej rodine sa nepečie, ja som z južného Slov. a manžel z BA, ale dcéra s mužom pečú, v jeho pôvodnom domove to patrí k tradícii.

tejaja:Terezko, paska vypadá moc pěkně a má lepší tvar než mazanec;-);-)Pěkně si jí zamotala, je vidět, že s tím kynutým těstem se dobře pracuje. Dávám ti 6.boda:yes:

Vypadá to moc dobře, to by nám chutnalo :-p:yes:

Ďakujem :-8
Magduška, u vás sa asi paska nepečie, nie?

Nádherné!!

Ja to poznám, ale nepečiem. Terezka, krásne sa ti vydaril!

Je hezké, když o něčem člověk slyší poprvé v životě:-):yes: Moc krásný tvar a zvyk:-))

To je nádhera.....sváteční nádhera:yes::yes::-K
Krásné svátečky:-K:-K

tejaja: Nadherny tvar, neco jako venec a mazanec dohromady. Ten se ti tedy povevedl!!

Tématické fráze:
pascha recept, velkonocna pascha, slovenské velikonoční recepty, slovenská paska, majka57, jak se pece paska, pascha domaca, velkonocny kolac, velkonocna paska k sunke, velikonocni kolac slovensky, slovensky velikonocni kolac, slovenska paska pečivo, recept na slovenský velikonoční pečivo, přání k velikonocům slovensky, velikonoční slaný koláč ze slovenska, jak se pece velikonocni paska, pasch priprava, páska na veľkú noc, koláč pascha, slovensky velikonocni mazanec

Suroviny:
mouka hladká, mléko, vejce, cukr, droždí čerstvé, sůl, máslo, vejce, tuk

Přidat fotografie receptu