Velikonoční celozrnné jidáše
Toto sladké pečivo z kynutého těsta podáváme na Zelený čtvrtek. Dle tradic přináší pevné zdraví, pokud se sní za svítání. Jidáše ozdobíme ořechy nebo rozinkami a upečeme dozlatova.
Suroviny pro 10 kusů
10kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 149 kJ / 1 948 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,88 g |
Tuky | 75,35 g |
Vláknina | 16,00 g |
Cholesterol | 1,08 g |
Sodík | 290 mg |
Sůl | 0,61 g |
Sacharidy | 246,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, cukru a mléka uděláme kvásek. Než kvásek vzejde, v míse smícháme obě mouky.
Krok 2: Jakmile je kvásek hotový, přidáme ho k moukám a vložíme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme kynout.
Krok 3: Po vykynutí tvoříme jidáše různých tvarů. Vždy z kousku těsta utvoříme válečky, které různě smotáváme dle fantazie.
Krok 4: Jidáše poklademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem, případně zdobíme ořechy, rozinkami či jinými ingrediencemi.
Krok 5: Jidáše necháme ještě cca 20 minut kynout na plechu. Troubu včas rozpálíme na 180-200 °C.
Krok 6: Poté je pečeme asi 20 minut.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční celozrnné jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxog
Moje poznámka
Velikonoční celozrnné jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxog
Nejnovější recepty
Zapečené plněné kaiserky
Přidáno před 13 hodinami
Avokádový krém s kešu ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Těstovinový salát s ricottou a grilovaným masem
Přidáno před 16 hodinami
Kroupy s opečenou jitrničkou
Přidáno před 17 hodinami
Pečená kuřecí stehýnka s kroupovým zelím
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky plněné prejtem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Suchej únor v podání hvězd: Heidi Janků, Hanka Kynychová i Monika Absolonová prozradily, zda vydrží bez alkoholu
Zapečený jitrnicový prejt snadno připravíte i doma: Krásně voní majoránkou a česnekem a vynikající je s bramborem
Večeře za pár korun: Přichystejte si knedlíky s vejci a hlívou, pečené brambory s tvarohem nebo třeba langoše
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč s drobenkou
Neregistrovaný před 36 minutami
Nudle se smetanou, koprem a uzeným lososem
Neregistrovaný před 53 minutami
Zelňačka (klasika)
Neregistrovaný před 58 minutami
Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem
Neregistrovaný před 1 hodinou
Sépiové špagety s marinovaným lososem
Neregistrovaný před 2 hodinami
Buchta "Orgasmus"
Neregistrovaný před 2 hodinami
Celerový salát s ořechy
Neregistrovaný před 4 hodinami
Tvarohová rybičková pomazánka
Neregistrovaný před 5 hodinami
Míša řezy
Neregistrovaný před 5 hodinami
Šťáva k masu
Neregistrovaný před 5 hodinami
Tématické fráze:
jidáše z celozrnné mouky,
velikonoční beránek z celozrnné mouky,
kváskové jidáše,
když nenakyne těsto,
babicovy dobroty 30.03.2013 recepty,
jidase z kvaskoveho testa,
jidáš z celozrnné mouky,
jidáše z celozrnné z hladké mouky,
jidáše z celozrnné bez mouky,
jidáše se sušených kvasnic,
velikonoční jidáše recept,
jidášez chlebové mouky,
kváskový jidáši,
jidáše z celozrnného těsta,
jidáši z celozrnné mouky,
recepty na velikonoce ce,
jidas z kvasnic,
jidáše z celozrné mouky,
velikononoční jidáše celozrnné sušené droždí,
kynuté jidáše celoznné
Suroviny:
mouka celozrnná,
mouka hladká,
cukr třtinový,
máslo,
mléko,
kvasnice,
citron,
žloutek,
vejce,
vejce,
ořechy,
rozinky
Komentáře (5)