Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše řezané

Toto sladké kynuté pečivo se tradičně podává na Zelený čtvrtek. V tomto receptu si přípravu usnadníme tak, že jednotlivé jidáše netvarujeme, ale ukrajujeme z rolády, kterou naplníme máslem, rozinkami a mandlemi a ochutíme skořicí a vanilkou.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

PaCaOl PaCaOl

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 plechy

2plechy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 811 kJ /
3 540 kcal
Bílkoviny78,07 g
Tuky158,83 g
Vláknina28,20 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 654 mg
Sůl1,53 g
Sacharidy435,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z trochy mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek a necháme vzejít. Všechny ostatní suroviny smícháme. Přidáme kvásek a pořádně vymícháme těsto, pak ho necháme hodinu kynout. Krok 2: Rozdělíme ho na dva díly, které rozválíme na obdélníky o rozměru asi 30x40 cm. Potřeme je rozpuštěným máslem, posypeme rozinkami, mandlovými lupínky a vanilkou se skořicí. Krok 3: Stočíme do roládek, ostrým nožem nakrájíme asi 1,5cm špalíky, na plechu necháme ještě vykynout. Krok 4: Na závěr potřeme vejcem a upečeme do zlatova.

TIP: Jak se pečou jidáše

Zveřejněno 30. 3. 2013

Poznámka autorky PaCaOl

Recept pochází z "kuchařky " z roku 1949.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše řezané

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZ9Y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše řezané

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZ9Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

:-p:yes::yes:

Opravdu vypadjí krásně, +5:yes::-p

Jana Remkova: Mouka je "Předměřická pšeničná jemná celozrnná plnohodnotná - celé zrno s klíčkem". Toť celý nazev na žlutém sáčku.
Výrobky tolik nevyběhnou ale jsou trvanlivější (pokud se po nich nezapráší hned) a zdravější.:-)

Vypadají luxusně-příští rok vyzkouším!:-p

Vůbec nevím, co je to za mouku, celozrnná s klíčkem a určitě jsem ji tady nikde neviděla. Ale ty jidášky jsou krásné a dala bych si..:-p

Tématické fráze:
recept na velikonoční jidáše fenykl, velikonoční jidáše, jidáše se skořicí, jidáše s rozinkami, recept na jidase, jidáše, jidase z praskoveho droždí, jidáše velikonoční, recept na velikonoční jidáše, velikonoční jidáše se skorici, velikonoční jidáše recept, jidas s rozinkami, velikonoční jidášky recept, velikonoční jidáši se skořicí, recept na velikonoční jidáše se skořicí, jidase-zviřatka, jidase zviratka, recept na řezané cukroví, klasické jidáše, medové jidáše se skořicí

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka celozrnná, máslo, cukr moučkový, mléko, žloutek, sůl, droždí, kůra citronová, fenykl, vejce, máslo, rozinky, mandle, cukr vanilkový, skořice

Přidat fotografie receptu