Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Béleše

Béleše, pocházející ze Slovácka, jsou tradičním a častým patečním hlavním jídlem. Připravují se na sucho na plotýnce a ještě za tepla se mažou máslem či sádlem. Dle tradice k béléšům patří fazolová polévka, poslouží však i jako náhrada za pečivo k jakékoliv jiné polévce, nebo je můžeme konzumovat nasladko.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

romanetta romanetta

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby kynutí

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 184 kJ /
3 629 kcal
Bílkoviny94,58 g
Tuky123,97 g
Vláknina20,28 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 314 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy523,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Nalijeme část vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí a dáme trochu cukru. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Když je kvásek hotový přidáme zbylé mléko, cukr a ostatní ingredience. Uhněteme řidší těsto a necháme kynout. Krok 3: Po nakynutí, velkou lžící (asi půlku lžíce) dáváme těsto na moukou vysypaný vál, kde tvarujeme malé bochníčky. Ty necháme na vále ještě chvilku kynout. Krok 4: Rozpálíme plotýnku. Bochníčky vytahujeme do tvaru bélešů a pokládáme na plotýnku. Na jednu plotýnku se vejdou tři béleše, opečeme je z každé strany. Krok 5: Teplé béleše potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí.

TIP: Nejčastější chyby při zadělávání kynutého těsta

Zveřejněno 7. 4. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Béleše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YY7O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Béleše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YY7O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

Nejlepší béleše dělávala naša stařa, ve šporheltě roztopila a už to jelo, taková manufaktura pro celou rodinu. A jaké byly <3

Jsou výborné, takové langoše opékané a pak nasladko :-) Jen jsem to nepochopila s tím olejem. jako, že se měl dát do těsta, ale kolik? taj jsme je aspoň pomazala olejem se sádlem a opékala na pánvi, moc dobré byly :-) <3

To nám dělávala babička (slané) a k tomu salát s máčkou(v podstatě koprovka s natrhaným hlávkovým salátem) mohl jsem se užrat(omlouvám se za ten výraz, ale nevím jak to jinak vyjádřit).:-Q

Ahoj zrovna se chystám dělat podle tvého receptu Béléše-doufám že si mi to podaří jelikož je to moje premiéra-dělávala nám to babička ted se o to pokusím jááá pro syna a ženu,mnam:-D

aktija: doporučuji udělat poloviční dávku, taky to tak dělám, když jsme doma jen dva... s uskladněním těsta v lednici nebo v mražáku nemám zkušenost

Pro mě novinka, znám jen bramborové placky. Pekla jsem je na suché keramické pánvi a byly úplně suprové. Posílám bodík. Jen mám dotaz, toho těsta je strašně moc, dá se nějak uskladnit? Jak vydrží dlouho zabalené v lednici v mikroteňáku, nebo nemá někdo zkušenost se zamražením? :-)

takhle jsme je pekly s babičkou na tálcích u starých kamen - byly úžasné:yes::-D tedy vdolky i babička;-)

Jiřička: to jsem bohužel zanedbala a dávám ho jak mně to dá a ukáže :) až budu béleše dělat odměřím a doplním do receptu. Od oka bych řekla, že ho dávám tak 100ml.

JíŤA: u mléka je to v kilech já ho mám navážené, když jsem se snažila pochytit recept od babičky. Ona totiž vždy říká to ti dá to ti ukáže, ale mně to nikdy neukázalo a nedalo mně to tak dobře jak, když je dělá ona :) takže jsem si vše zvážila, abych získala její recept. Takže proto půl kila mléka a 20 gramů kvasnic.

Jiřička 8. 4. 2013 09:02
I já bych prosila upřesnit kolik oleje ? Děkuji

Prosím o vysvětlení: půl KILA? mléka a půlka kvasnic. U mléka je to v litrech? a kvasnice- půlka ze 42 g nebo z toho většího balení? Díky.

Romanetto, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
Jsi nová, tak ti dávám do vínku 4.boda:yes: beleše máš pěkné a fotku taky;-)

Tetička nám je dělávala nasladko potřené povidly a posypané mákem. Je to vážně dobrota :yes:

Maminka nám je dělávala když pekla buchty. Malá a dobrá vzpomínka na dětství:-K

Konko:dám to rozklikávací ju :-)):-)):-))http://recepty.vareni.cz/smazene-belese/

Tématické fráze:
béleše, belese recept, recept na beleše, recept béleše, recepty na belese, bramborové béleše, belese s makem, testo na belese, recepty belese, beleše pečené na plotně, domaci belese, beleše z bramborového těsta, béleše s povidly, béleš, belese recepty, smazene belese, béleše s povidly a makem, beleše s mákem a povidly, beléšky, jak se dělají béleše

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, mléko, cukr, droždí čerstvé, vejce, olej, sůl, máslo, cukr, skořice

Přidat fotografie receptu