Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky, které jsou hned měkké

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Různorodé tvary plné medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly změknout. Ovšem s tímto receptem je budete mít měkké ihned.

Hodnocení receptu je 4,8 (293×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jana Zatloukalová

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 204 kJ /
2 917 kcal
Bílkoviny68,30 g
Tuky70,95 g
Vláknina12,10 g
Cholesterol 858 mg
Sodík 3,52 g
Sůl0,45 g
Sacharidy495,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem. Krok 2: Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Krok 3: Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem. Krok 4: V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Krok 5: Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Krok 6: Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.

TIP: Jak zdobit perníčky bílkovou polevou

Zveřejněno 24. 12. 2008

Poznámka autora Jana…

Každý harmonogram s přehledem postupu vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli alespoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet. I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímto.

Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, je skutečný kuchařský poklad. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají.

Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální surovinu a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Proti jiným receptům je rozdíl hlavně v poměru ingrediencí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky, které jsou hned měkké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6xw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky, které jsou hned měkké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6xw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (329)

Recept ještě nebyl hodnocen 2,0

za mě zkusím jiný recept, nebo aspoň příště pridám kakao a budu péct delší dobu. Měkké hned jsou, ale chuťově to není ono

Nejlepší těsto na perníčky. Jsou voňavé, hned měkké🩷 akorát pozor, docela nabydou, takže trosku dal od sebe. Díky tomu jsou ale fakt měkoučké😇

Výborné, ani není potřeba přidávat jablko do krabice :).
Akorát mi dost nabyly, takže při druhé várce jsem je udělala tenčí než 0,5cm

Jsou moc dobré a opravdu hned po upečení měkké. Akorát příště dám trochu méně cukru. :-)

Ancoovicka: Ak ich potriete vajíčkom až po upečení, zostanú pekne lesklé.

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi potřením vajíčkem před anebo po upečení?

Ancoovicka: Před pečením vám povrch popraská a po upečení za horká zůstanou krásně lesklé 😘

Opravdu jsou krásně měkoučké! Postupovala jsem přesně podle receptu. Těsto jsem nechala rozležet (zapomněla jsem na něj :-D) a pak jsem pekla cca 0,5 cm vysoké tvary 10-11 min na cca 170°C horní-dolní ohřev. Děkuji za skvělý recept :yes::-K

Syn nemuze jist zadne mlecne vyrobky. Slo by nahradit maslo rostlynnym tukem/ olejem?

Skvělý recept. Myslim že bude po právu zařazen do rodinných receptů. 🩷❤️💜🩵💙💚

Jsou hrozně výborně i bez perníkového koření 🔥

Perníčky chtějí pár dní odležet pro úplné zvláčnění ale jinak jsou moc dobré rovnou z plechu. <3 Ubrala jsem cukru a přidala med a spokojenost, už jen nazdobit. Díky za recept.

JanaKac: Já jsem tyto perníčky pekla nedávno, tuk jsem použila už ze zvyku rozehřátý, vlahý. A stačilo to. :-K

Dobrý den, 50g másla mi na 400g mouky nestačilo, musela jsem dát 100g, což jsem si ověřila i v jiných receptech na perníčky, ale věřím, že se povedou;-)

JanaKac: přesně. Hrozne malo másla. Vůbec se mi nevytvořilo pěkné těsto. Musela jsem dát 150 g másla. Za mě recept o ničem. Škoda

Zobrazit 3 starší odpovědi

Moje první perníčky, který jsem dělala...a jsou skvělý...do Vánoc asi nevydrží :-D :-K :yes::yes::yes:

Nevěřila jsem že se najde recept kdy jsou perníčky hned měkké a je to tak. Dělala jsem rovnou dvě dávky a super. Těsto skvělé, krásně se s ním pracovalo ;-) a dva perníčky jsem už zdlabla :-D

Tématické fráze:
perníčky, recept na perníčky, nejlepší recept na perníčky, vánoční perníčky hned měkké, pečení perníčků, perníčky recept, vánoční perníčky měkké recept, vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky, těsto na perníčky, nejlepší perníčky, recept perničky, těsto na perníčky hned měkké, pečení perníčků recept, těsto na perníčky měkké, pečeni pernicku recepty, perníky ihned měkké, domaci perničky, perníčky bez medu, zázvorky recept měkké, perniky recept

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, koření do perníku, máslo, vejce, med tekutý, žloutek, poleva bílková

Přidat fotografie receptu