Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

Bramborový guláš alias buřtguláš zná snad každá hospodyňka. Je to rychlá a vydatná záchrana, která spolehlivě zasytí a uspokojí i mlsnější jazýčky. Někdo má raději řidší polévkovou konzistenci, ale za zkoušku rozhodně stojí i tato krémová, která nás svou jemnou chutí okouzlí.

Hodnocení receptu je 4,8 (180×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MoniqueLaMutti MoniqueLaMutti

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 962 kJ /
1 903 kcal
Bílkoviny85,80 g
Tuky128,19 g
Vláknina19,46 g
Cholesterol 340 mg
Sodík 4,23 g
Sůl10,25 g
Sacharidy94,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená. Krok 3: Mezitím do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme česnek se solí. Krok 4: Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu. Krok 5: Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla. Krok 6: Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Krok 7: V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit. Krok 8: Guláš dochutíme podle toho, jak nám vyhovuje. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. Krok 9: Podáváme s chlebem.

Brambory - velký přehled bramborových jídel a receptů

Zveřejněno 22. 4. 2013

Poznámka autorky MoniqueLaMutti

Tento guláš je opravdu poctivý, hustý, jemně smetanový a s vynikající chutí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rqgL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rqgL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (108)

Dělala jsem vždy stejně, ale bez smetany a musím říct, že ta smetana je v guláši moc dobrá, je jemnější a už ho děláme jen s ní. Děkuji za nápad :-)

Výborný :-)

Tesco: :-) I to se někdy stane, ale příště si už dá člověk pozor. Tak máte guláš pro sebe i na zítřek a dětem to chtělo udělat nějakou rychlovku, třeba palačinky. :-):-K

Přehnal jsem to s palivou paprikou :( deti to moc neocenily :)

Super recept děkuji

Guláš jako takový dobý, ale chtěl bych vidět ty 4 jedlíky, co sní každý jednu porci. To je tak pro 8 lidí nebo na dva dny... :-D

Přidávám ještě papriky a rajčata, česnek do všeho až na závěr po vypnutí. Smetanu ne.

JosefZeravicky: Také nakupuji maso a uzeniny u firmy Makovec. A mají nejlepší škvarky.

Výborný

:-*:-*DOBRÝ DEN,
to vyjádření pana znalce jsem hledal, ale nenašel, a tak se plně sváma ztotožňuju.
Psával jsem i do jiných ,,stremových ,, kulinařin, ale tam je to samá hrubost a plno ,,nevybíravin,, .
Pokud jste hoho ,,znalce ,, vymazala, je dobře.

Teď k tomu receptu, dělávám velmi podobný, jen pečlivě vybírám ten takzvaný ,,buřt,, . Nedávno jsem koupil ve slevě špekáčkový, ale ten byl plno pomletých kostí, tak už nikdy, stejně jak ostravské klobásy- byly plné křupek a kostiček.
U nás je MAKOVEC a prdává vynikající zabíjačkový kabanos.
Jen drobnost, nezaprašuju moukou, ale světlou jížkou, ta mi více zajistí změny chutě jinou než moukovou.
A jestli tam dáváte smetanu, to je přece věcí autora a ostatní , pokud se slušně vyjádří, tak je to návod pro využití či ne.
Příští týden jej udu dělat, tak zkusím tu smetanu.
,,toš tak,,<3:-*

Ta smetana tam nemá co dělat, to potom není guláš. A jinak pro jistého pána: síla guláše dle tmavosti cibule se dělá u MASOVÉHO guláše, ne u párkaře.

mňam, mnam

Výborný<3

Děkuji zá báječný recept. :-K Vařívám ho už pravidelně na všechny letní brigády a chlapi si vždy pochvalují, jak je to báječné jídlo do veder. Polévka a hlavní chod v jednom. A moje děti ho milují.:yes:

Moc nám chutnalo <3:-D :yes:

znalec: možná jste "znalec", snad opravdu se vám tento recept nelíbí, ale...takto se tu nikdy nemluvilo (nepsalo) a mluvit a psát nebude. I negativní komentář se dá napsat zcela normálně a slušně.

Dneska vařený přesně podle Vás, jste šikulka. Recept je skvělý, je to naprostá klasika, rychlovka, levné jídlo, co zasytí. Prostě, jak píšete klasický bramborový guláš & buřtguláš, kdo v tom hledá jiné zázraky, musí na jiné recepty. Když budu chtít segedín nebo, jak já vařím klobásové zelí se smetanou, najdu si jiný recept. Dneska tedy takhle a recept na 5 hvězdiček <3.

:-KEja57: pro rodiče by to bylo dost tvrdé bez ovaření:-8

hospodyne: tak zkus kysané zelí jen trochu překrájet a syrové jen v buřtgulasi prohřat...nedusit předem...

hospodyne: A co je na tom špatného, že jste se podělila o svou zkušenost? :yes: Přece nebudete brát vážně někoho, kdo se přihlásí jen proto, aby vychrlil pár urážek - bohužel takových je tu teď více. :-//

:-K Omlouvám se všem, koho rozčílilo mé sdělení stran zelí :-8

hospodyne: no ale nezlob se na mne,tento recept má napsáno už v názvu,že je to klasický bramborový guláš neb buřt guláš,takže s tím zelím a okurkami je už to něco jiného,že;-)to už mi přijde spíše jako zelňačka,nemá to s klasikou nic společného!!!;-)

:-Kpropána, co je na tom zvráceného, guláš to tedy už není, zato luxusní zelňačka;-)
A že jich tu na Topkách se smetanou je!!!

Robas: máte pravdu,neřekla bych zvrácenost,ale to už není klasický bramborový guláš,že;-)

Robas: tak to se mýlíte. Já přidávám do buřtguláše taky buď trochu kyselého zelí nebo trochu nakrájených sladkokyselých okurek. Chuť buřtguláše to zvedne o několik pater. Smetanu teda k tomu zelí nebo okurkám už ne

hospodyne: To už je zvrácenost :-(( 8-( :-D

:-Kpřidávám trochu zvlášť uvařeného kysaného zelí a šlehačkou nešetřím:-)

klasika buřt guláš, ale Smetana není špatný nápad pro mlsnější... mě se povedl, a jsem spokojený :-) .. ale dodám že k pivu bych tam tu smetanu nedal ;-)

Nám se nepovedl :(

Tohle je vlastně točeňák s bramborama na smetaně :-D

nějak sem nenašel morál tam tu smetanu nacpat ale aj bez ni je skvělý :-)

doma jsem našla smetanu na šlehání a do buřtguláše dala 3 lžíce a vody 1 litr ( jsme dva), abychom toho neměli kotel.:-)

Tak když už tedy smetana, pak bych se nebál ani kyselých okurek a rybí hlavy. Dobrou chuť.

Dobrý den, přidávám fotečku. Se smetanou jsem to neznala a je moc dobrý. :-)

Dělám ho stejně,jen bez smetany..zahustím mlékem a moukou.:) Výborná záležitost. :)

Stejný recept, jak moje rodina dělá už pomalu 3 generace. Ovšem bez smetany. To jsem nikdy nepochopil...proč jako...kvůli zjemnění chuti? Tak to míň okořením. Obecně já vařím od "oka" jak by řekli thaici foneticky "aga aga" = tak akorát, podle očí. Jinak slušný tip jak vylepšit recept je místo vody, dát vývar, já dal 1,5l hovězího, silného jak by řekl pan Pohlreich (noha od prd*le). netřeba žádný bujon a chuť byla jinde. Asi by se na tu smetanu fakt vykvák.

Moc dobry, zahustila jsem nastrouhanou bramborou, a nedávala smetanu :) :-)<3:no:

Robas: Sdílím Tvůj názor .. to jídlo samozřejmě může být s jistým sebezapřením poživatelné, ale s gulášem to opravdu nemá naprosto NIC společného. Proboha, recept na guláš prostě nemůže obsahovat větu : "osmažte cibulku do sklovata" !!!! Karamelizace cibulky patří k základním technologickým postupům při přípravě jakéhokoliv typu guláše a nedá se uspěchat, právě naopak. Trvá to minimálně hodinu a čtvrt a rychleji to prostě nejde. A smaží se do tmava, nesmí se to ovšem přehnat. Tu smetanu do "guláše" .. to snad ani nechci komentovat.

Uvařeno už po několikáte a nám chutná, vody dávám 1,7l to co se vleze do konvice na ohřatí vody:-8 8ks špekáčků a 6-7ks stroužku česneku a dále dle receptu, koření dle oka..a vždy nám chutnal.:-Q

Tenhle recept chválí hromada lidí, přitom je v něm oproti standardnímu buřtguláši navíc jen smetana a "namíň" nedosmažená cibule. Kromě toho mně osobně tam chybí kmín a více česneku. Buřtguláš, který děláme doma, má nejblíž k fotkám od Colomba65 (tam bude o dost víc vody, nebo o dost míň smetany ;-) ). Vzhledem k množství komentářů bych rád vyzkoušel recept přesně tak, jak je napsán a proto tímto prosím autorku o uvedení pokud možno přesného množství VODY (zřejmě nejsem první). Děkuji

:-((
Smetanu do guláše? To si pletete s kuřetem na paprice ????????
A když už tu "paní kuchařko" kritizujete ostatních 150 receptů, tak byste aspoň měla vědět, co dělá barvu jakéhokoli guláše. Páč když slyším paprika, začínám vidět rudě :-//
Barvu guláše totiž dělá cibule, čím tmavší cibule, tím tmavší guláš, víme?

Včera jsem nento guláš dělala ,použila jsem vývar z uzeného masa a smetanu také ,co na to říct Mňamka :-K:-K:yes:

Petrpan: Nikdy do buřtguláše nedávám smetanu, nějak mi to s uzeninou nejde dohromady, buřtguláš ale miluju, i když uzeniny nejím

Dnes udělaný a super. Díky za velmi dobrý tip. ????????????????????????????????S. J. Kántry :yes:
:-K

Dobrý den, dnes jsem zkusila vás recept, ale neměla jsem doma smetanu na vaření, ale ke šlehání. Guláš je hutnejsi, neudělala jsem chybu s tou smetanou? :-(

Guláš je skvělý, dnes jsem vyzkošel. Bohužel nebyla smetana, ale dal jsem tem kvalitní máslo a nemá chybu. Příště určitě vyzkouším se smetanou.:-):yes:

Kolik té vody prosím? :)

Už od malá jsem moc nemusela guláš a taky buřtgulaš 8-(
Dnes jsem zkusila tenhle a řeknu Vám TOPKA:yes::yes::yes::yes:
Dávám do oblíbených a budu dělat často !;-)

:yes:
Dělám podobně, jen místo pálivé papriky dávám uzenou a zahušťuji na malé kostičky nakrájeným chlebem a najemno nastrouhanou bramborou. Nakonec je tak hustý, že v něm stojí vařečka :-D

Mňam!<3

RENE radeji pockejte, az tu smetanu budete mit, ta smetana skutrcne dela zazraky, nejen v bramborovem gulasi, ale i v obycejnem, ptackach, rajske omacce i polivce, v hrachove kasi i polivce.A kdyz mermo moci pockat nemuzete, dejte tam nakonec alespon poradny flakanec masla. Masla, ne margarinu!

Váš recept je opravdu super. Takový buřtguláš vařily babička a maminka, až na tu smetanu, myslím. A ještě přidávaly bobkový list. Někdy to zkusím s tou Vaší smetanou. Dnes ji nemám a tak bez. Naprosto souhlasím s Vaší poznámkou pod receptem! :-)

CASINO neni-li smetana, ta dobra, tucna, resim to zcela jednoduse: dam tam flakanec masla. Masla, ne margarinu. A tak je tam mlecny tuk tak jako tak, ten totiz dela tu spravnou chut. Dela v te vode spravnou emulsi, sadlo ci olej to neudela, to dela jen ''oka''.

Prduch A proc ne smetanu, ta chut jen vylepsi a o to prece jde, ne? Ja davam smetanu i do ptackua, rajske omacky i do hrachove polivky. Ja muzete tvrdit, ze neco do omacky patri ci neoatri, jestli mi to smakuje vice, tedy to tam patri! Nez budete kritisovat, co kam patri, nejdrive to zkuste.

Naprosto skvely a bezkonkurencni DOPORUCUJU :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Tak, tohle je ten pravy, cesky ''bramborovy ''gulas s uzeninou, zadne kure, houby, krocan a podobne patly-matly. A dokonce se smetanou. Tu jsem se naucil pridavat pred par lety, gulas jsem mel na 4x a posledni den jsem div nebrecel, ze uz dosel. Je to ''jidlo chudych'', ale tak ci onak, s dobrym chlebem, a jinak to nejim, si strejchnu jako kral. Slava br-gulu!

Kateřina 16. 6. 2017 18:27
Výborný, díky za recept :yes:

Takhle ho dělám taky....podle maminky...a pokaždé se po něm jen zapráší. Nic si nedělejte z toho, že jste někoho naštvala, když jste tu vyjádřila svůj názor.....potrefená husa se vždycky ozve ;-)

Opravdu moc dobry.:-K

:yes:

Gulášek vynikajíci, super recept.:yes::yes:

Je to o chutich viz ta smetana nekdo da a jiny ne...kazdemu chutna neco jineho.
Osobne ji nedavam,protoze burtaku snim cely hrnec a zakladem jsou spekacky dost tucne a pod cibuli olej,takze to uz bych pote z prezranosti a nasledne tezkosti asi vrhl:-D,spise mam radsi light verzi.
A autorce receptu:pozor na to vyjadrovani viz neco ve smyslu ridkosti!
Ono znam plno burtgulas milovniku,kteri cilene hledaji ridsi verze!!<3 ,protoze jim proste vice chutnaji,toz tak.

No páni, ten je vynikající. Se smetanou jsem dělala poprvé. Měla jsem tu načatou na šlehání a fakt mnam.:yes:

Výborný recept!:yes:

Werushka 5. 8. 2016 15:22
Dobrý podvečer všem kuchtíkům ☺Buřt guláš dle toho receptu jsem dělala nesčetněkrát, poprvé jsem byla nedůvěřivá k té smetaně, ale zcela zbytečně ta chuť nemá chybu, ale ještě lepší je druhý den

Dnes jsem buřtguláš vařila, dala jsem ještě dvě papriky a protože jsem měla v ledničce načnutou smetanu, tak jsem ji přidala. Je tam moc dobrá. Dovolila jsem si přidat fotku.

Také nejsem zvyklá dávat do Buřtguláše smetanu ,ale tenhle je vynikající

Zkoušela jsem dnes tento recept a muzu rict ze je moc dobry ikdyz tam je smetana. Bramborovy gulas nevarim vubec jen hovezi ale je opravdu chutny. Je na sporaku pripraveny pro hladove požárniky v USA. Tak doufam že budou spokojeni.:-):-D

Renča P. 8. 4. 2016 11:55
Dobrý den,opravdu si někdo moc fandí:-? :D:DBuřtguláš se smetanou ?Na fotce jen pár brambor (asi 5),pár kousků klobásy kdo se z toho nají ?Ano jistě koupit 12 rohlíků (pro 3 osoby)aby nebyl po gulášku hlad :D:DNikoho bych tady neurážela ,Vážená paní ,nebo slečno a opravdu byste se měla nad sebou zamyslet ,než napíšete ,takovou kravinu o ostatních :D:D8-(Zahuštění ?Škoda slov, někdo zahuštuje více ,někdo méně .Colombo65 , super gulášek na fotce D:D:yes:
Hezký den

Toony: už len kvôli fotke a tomu, že je to zemiakový guláš, tak by tých zemiakov mohlo byť na foto viac:-*

Zobrazit 3 starší odpovědi

Michaela 3. 3. 2016 11:48
Gulasek je na plotně tak uvidíme

tak jsem dnes vyzkoušela a mohu jen souhlasit - výborný a hustý. S tou smetanou se chutě krásně zjemní a spojí:-):-):-)

Mňam, přesně tak má vypadat a chutnat bramborový guláš! :yes:

mona: Monička, česnek tam je a se smetanou je to vážně vynikající. Ona jedna smetana zase není tak moc, když máte guláše velkej hrnec ☺ jinak se všem omlouvám za tu samochvalu,mam se prostě ráda, vim ze vařím dobře a tak s tím prostě nemám problém no :-D mockrát mě už zarazilo co všechno jsou lidi schopni uvařit a sníst, takže se sebou fakt nemám problém :-8

Dala bych tam cesnek misto smetany ;) Jinak skvelej recept

... no nevím do bramborového gulaše šlehačka? :no: Chuť urtčitě nepokazí, ale určitě je tam zbytečná a nepatří tam. Do smetanových omáček viz svíčková, rpsoím, ale jinak neee!!!;-)

Paul Sulc:
Já s Praduch: (7. 5. 2014 09:26:12) souhlasím, tedy až na to druhé slůvko "určitě" v souvětí:-)
Můžete si myslet, že jsem lhář :-p ale mám ověřeno, že hodně záleží na prezentaci jídla... Při podávání NĚKTERÝCH jídel zkormouceně prohodím: "...ale je tam málo šlehačky, víc jsem neměl...";-(:-D a zatímco jsem použil pro barvu trochu mléka s moukou, tak mančaft zvyčajne krmi chválí a chválí :-D
No doufám, že taky moc nelžou, že:-8:-):-D

Petrpepetr 6. 3. 2014 15:59
Fakt skvělý guláš! Se smetanou vynikající! :-)

Chutná vám to více s tou smetanou nebo bez?? :):-?:-p

Buřt podle tohoto receptu se povedl. Rodina ho zbaštila. Oprvdu výborný:-K

dk:
Máte recht:yes:

Receptu nelze upřít, že je dobře napsaný, vč. vychytávky s restovanou uzeninou :yes:
Nicméně název: „(výborný a hustý)“ koresponduje s poznámkou: „co jsem tu našla za recepty (kromě jednoho), z toho mě jímala hrůza.„ Tak to bych si nedovolil napsat ani já!:-))
A zda je VÝBORNÝ, to bych nechala na posouzení jiných a myslím, že by se nikdo s chválou nehamoval, jak už je tu zvykem:-//
A že je HUSTÝ? S tím bych se moc nekasala… Z mouky a vody vám uvařím hustého co jen si budete přát:-)):-)):-))

není nad to, se na závěr pořádně pochválit! :-)

Rozhodně bez smetany!! :-O :-p

Majka8:no Mááááji, ty jsi zlatá :-K moc děkuji, neměla jsem houby ani nepamatuju :-* velkou radost jsi mi udělala, děkuji moc :-K:-K:-K pošli je klidně dobírkou, at neplatíš za poštu a ještě jednou obrovské díky :-8

MoniqueLaMutti:Písni adresu a já ti pošlu sušený,mám jich hafo,něco jsem nasušila sama a něco dodal brácha(je hajný)takže kdybych měla všeho jako hub,tak jsem šťastný člověk:-))Myslím to vážně,opravdu ti houby pošlu.

Janek: no vidíš, takové zahuštění bramborama znám a nenapadlo mě to, příště si vzpomenu :yes::yes: a houby miluju, bohužel ale letos žádné nemám, vloni jsem se do lesa nedostala, takže letos snad uděláme pořádnou zásobu :-) dokonce jsem nedávno dostala velkou chuť na houbovou omáčku, šla jsem do alberta, mají tam v krabičce sušené hříbky......no ale 160kč za desetidekovou krabičku fakt nedám ..... to si raději počkám na houbovou sezonu :yes: :-))

JJ, hlavně, že toto není oranžová mastná voda:-D:-D:-D

Guláš se sušenýma houbama nemá chybu:yes::yes::yes:,nezůstal ani drobek a to jsem si chtěla vyšetřit na zítra k obědu:-//

janek53::yes::yes::yes:

Dávat mouku je podle mně zbytečné, brambory si guláš zahustí samy, není tam cítit mouka. Stačí odebrat trochu brambor a po rozmačkání vrátit zpátky a hotovo:-p

Hahaha, jsem taky z Brna a dělám ho přesně takhle:yes: Jenom na cibulku přidávám anglickou na kousky. A když jsou houby jak píše Vašíček, tak je to prostě úžasný:-p Přidávám bodík

Vaclav Fronek:Vůbec mně nenapadlo,že bych tam mohla dát sušený houby:-//takže dnes místo papriky je tam šoupnu a uvidím,je fakt,že hub v jídle není nikdy dost,my je máme moc rádi:-D

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
buřt guláš s bramborem, buřtguláš, bramborový guláš, nejlepší buřtguláš, buřt guláš, bramborový guláš podle babičky, buřtguláš s brambory, burtgulas recept, jak vařit buřt gulaš, buřtguláš s bramborami recept, bramborovy gulas recept, recept na buřtguláš, buřtguláš s bramborami, vuřtguláš, buřt guláš recept, recept burtguláš, bramborový buřtguláš, buřgulaš, nejlepší bramborový guláš, recept na bramborový guláš

Suroviny:
uzenina, brambory, cibule, olej, česnek, sůl, pepř, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, majoránka, smetana na vaření, mouka hladká

Přidat fotografie receptu