Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí prejt a "kroupy" se zelím a brambory

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

papa1649 papa1649

Snadný

Suroviny

Porce: Podle množství strávníků

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie283 kJ /
68 kcal
Bílkoviny1,93 g
Tuky0,33 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Domácí prejt a kroupy dáme zapéct do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia. Doba zapékání se řídí podle toho, jak má kdo rád. Někdo preferuje méně zapečené a jiný to má rád více zapečené. Krok 2: Brambory uvaříme v osolené vodě, tradičním způsobem. Krok 3: Zelí připravíme tak, jak kdo má rád. Někdo kyselejší, nebo sladší, někdo má domácí a jiný si jej koupí v obchodě, prostě a jednoduše, podle možností jaké máme. Krok 4: Když máme vše uvařeno, naservírujeme na talíře a jídlo podáváme teplé na stůl.

Zveřejněno 25. 4. 2013

Poznámka autora papa1649

Domácí prejt a "kroupy" se zelím a brambory si vychutnáme nejlépe po domácí zabíjačce, to znamená vše z čerstvých a hlavně domácích surovin.

Na přání Radka Jurného vkládám recept na zelí, podle mého receptu:

Domácí zelí

cibule

sádlo

syrová brambora

Postup: do kastrolu dáme sádlo,cibuli (nakrájenou),zpěníme, přidáme zelí, dusíme do změknutí. Přidáme nastrouhanou bramboru, dochutíme a přidáme na talíř. Je to Můj originální recept. To jen na vysvětlenou, pro ty, kdož pochybují. Fotografie jsou mým vlastnictvím, mnou pořízené.

Přeji dobrou chuť a pivo nejlépe z Plzně na zapití.......Josef

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí prejt a "kroupy" se zelím a brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/poXy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí prejt a "kroupy" se zelím a brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/poXy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (64)

Petr:podle toho co píšete se o vaření ani nepokoušejte :-D

No, na našem konci se těm "kroupám" řiká OBCHÁZKA (můžete hádat proč asi);-)
***
Když peču zabíjačku (jedno zda prejty ve střevech, či volně ložené) tak navrch pokladu 1/2cm plátky podbradku (pro ignoranty: lalok) z ovaru :-)

papa1649: Tomuhle říkáte recept? Já taky jeden přidám, a je stejný jako váš. Svíčková s knedlíkem.: omáčku si udělejde dle vlastní chuti a knedlík tak, jak ho kdo má rád. Přidejte maso.
Má rada na závěr - raději už sem žádné příspěvky nevkládejte. Jelikož jsem muž a nevařím, hledal jsem recept, jak si můžu kupovaný prejt připravit a nenašel jsem nic jiného, než tento nesmysl. Potřeboval jsem (jako laik) vědět do čeho ten prejt dát, jak dlouho a na kolik stupňů dát do trouby, jestli zvolit horkovzdušný režim, nebo vrchní těleso, nebo spodní ohřevné těleso, nebo obě tělesa. Jak dlouho péct v minutách alespoň přibližně. Jak a čím dochutit. Nač je v ingrediencích uvedena cibule, když nikde v receptu nepoužijete. Zkrátka, raději si další recepty odpusŤte a dejte prostor ženským, které to určitě zvládnou lépe.:-((:no:

Iljusa, Jana Remkova: chválím za komentáře k tématu, které čtenáři sdělí nějakou podstatnou informaci :-K :-K :-K

1974andrea: pořád se tu řeší to, co se už řešilo. Není nutné mít 20 příspěvků "není to recept" ;-)

Dělala jsem prejt podle tohoto receptu Václava Froňka - byl vynikající. Pro ty, kteří si prejt chtějí udělat doma vkládám recept
http://www.toprecepty.cz/recept/4187-domaci-prejt/

papa1649: Mohla bych se dozvedet, neni-li to tajemstvi, jak dochucujete Vase originalni zeli. V surovinach nevidim nic, co bych mohla pouzit.

xjurny:Radku, nezlob se, ale tyhle komentáře se právě tohoto receptu - nereceptu týkají. Nebo se sem budou dávat recepty na Plátky koupené sekané opečené na pánvi?:-/

Zdravím, pište prosím jen komentáře týkající se receptu samotného.

1974andrea: Jak nedoplnil, nevidis snad ten orig. recept na zeli?

papa1649:Josefe, píšete, že jste sem vložil recept pro ty, kteří si dělají domácí zabijačky. Ale zrovna tihle lidé moc dobře vědí, co s tím prejtem dál;-)

hanka:Já teda těžko a ani se tím nehodlám zabývat. Nejsem tu přece od toho, abych řešila, který recept tu nechat a který ne. Není to můj " recept" a jak vidno ani po upozornění adminy, že by měl být recept doplněn, se tak nestalo. Takže? ...

magdalenka: Možná něco zmůže tak takto arogatním člověkem:-K

hanka: dole máš kontakt na administrátorov, obráť sa na nich. Alebo http://www.toprecepty.cz/df_kategorie.php?kategori...
Prečo sa pýtaš Andrey?

Tak jsem dočetla i konec a to už je na mne moc.
Jak připravit zelí a napsáno "můj originální recept":-O:-D:-D:-D

1974andrea: Ptám se znovu, proč je tu tento "nerecept":-?

papa1649:I třeba " hanka" je neregistrovaný uživatel a komentáře píše, takže nechápu, jaký v tom vidíte rozdíl?

papa1649: Naštěstí web není ve Vašem vlastnictví, i když to tak dle Vašeho chování vypadá:-((:no:

papa1649: Včera se tu mihla Jiřina Babicová, její registrované komentáře jste určitě četl. A bylo to o něčem jiném? Nebylo, protože byla pořád anonymní a když měla dost odvahy, pustila si pusu na špacír jak chtěla.

1974andrea: Nemáš pravdu:-! Prostě neregistovaní by nemohli PSÁT komentáře a byl by na Topkách pokoj Andreo z Plzně.

1974andrea: přesně tak:yes:

papa1649:A budete brát registrovaný komentář jinak než neregistrovaný? Nechápu, co to na věci mění;-) Stejně jsme všichni anonymní:-D

hanka: Jestli se Vám můj recept nelíbí, přejděte prosím na jiný a nemusíte se s tím dále zabývat, jako neregistrovaná . Je to jenom moje rada pro Vás, já to dělám u podobných receptů, také tak! Pokud chcete, můžete se zaregistrovat a psát oficiální komentáře. Josef

zizala: normální člověk si umí vybrat, samozřejmě, ale proč probírat tunu nesmyslných receptů a hledat tam jeden jedinej normální? ;-)

zizala: není, bohužel ;-( Ale koncept je stejný :-D

hanka: Ale já sem taky chodím pro inspiraci :-) Normální člověk si přece umí vybrat, nebo ne? ;-)

x.XXX.x: ;-) Buďme spravedliví, není.

zizala: Já sem chodím ráda pro inspiraci, co uvařit, ale toto fakt nééé. Navrhuji smazat, to prostě není recept a čekám na urážky pana Joaefa, jak to tu už bylo:-K

zizala: ani bych se nedivila, kdyby to byla Josefova práce. :-D (myslím ten chléb s máslem)

hanka: Já jsem jen chtěla "recept" upravit do správnější podoby, když už bylo rozhodnuto jej ponechat.
A k čemu by bylo tam ty invektivy ponechat? To, že autor je velice "svérázný", už přece všichni víme ;-)
Když se nad tím zamyslíte - tady je takových receptů víc, třeba chléb s máslem a podobně. Tohle je na podobném principu. Ještě tu možná není, kterak ohřát párky :-)) I když ani tím i nejsem jistá :-/

zizala: Ať je krajový název jaký chce, nic proti němu mít nebudu, ale pouze v případě, že to bude recept se surovinami v potřebném množství. Toto prostě recept není a na tom si trvám:-K
Ještě by tam admin mohl vrátit všechno, co tam bylo včera, včetně toho, že neznáme domácí zabíjačku a jsme drbny:-!:-!:-!

xjurny: on je problém v tom, že uživatel papa1649 ani neví, co se do toho prejtu dává, jelikož mu ho dělal PAN řezník, jak sám již níže uvedl.:-D

hanka: To jsem opravila já, protože krajové názvy nelze brát jako všeobecně známé ;-)

xjurny: Jak vidno, jste nepořídil. Jediné, co se změnilo, je uveden "jelítkový prejt".To nic nemění na tom, že toto recept není, je to pouze návod jak ohřát suroviny:-K
Brambory uvařit zvládne snad každý a zelí si udělejte dle sebe:-S

Dobrý den, recept byl včera na chvíli skrytý, já ho pak zase zobrazil a autora jsem poprosil o rozšíření postupu.

Nadja: tam je alespoň jakžtakž popsáno, co s bramborami a zelím, tady ne - tady je jen fotka, ale jinak si máme vše udělat, jak máme rádi :-D:-D:-D "Recept" na dvě věci na ***** a na nic :-D

:-// Podobný "recept" už tady máme, jen místo prejtu je tam jitrnice (přidala jsem do podobných):
http://www.toprecepty.cz/recept/31961-stouchane-br...

Jitkas: taky by mě zajímalo, na CO ten recept vlastně je.

Josefe nemohl by ses k tomu vyjádřit - a poprosím bez urážek mé osoby :-p To je "recept" na ohřátí prejtu v troubě? Nebo snad návod na to, že se dá jíst se zelím a bramborem? :-D
To bys rovnou mohl začít přidávat "recepty" na ohřátí sekané, "recept" na čaj, tureckou kávu, ohřáté párky :-!:-//

papa1649: Vy jte opravdu neuveritelny!! Jaky recept? Pridal jste jen foto. Nebo myslite, ze lide, kteri delaji domaci zabijacky, maji problem ohrat si prejt v troube, uvarit brambory (osobne bych pridala kmin) a pripravit zeli? To snad vi i bez Vaseho navodu. Mate trochu problem, pojmenovat veci a situace spravnym jmenem, ze? Proste jste chtel dat jen a pouze Vase foto, jasne!!

cathleen: V neděli budu vařit tento recept. Tak udělám fotky a ty tam vložím. Josef :-K

papa1649: :-O proč jste tam tedy svoje fotky nepřidal? Asi nechápu....

Jednoduché vysvětlení všem, kdo k mému receptu přidali komentáře. Recept jsem sem vložil pro lidičky, kteří dělají Domácí zabíjačky. Ti podle receptu všichni vědí, že to recept je:-!, dále děkuji moderátorce za navrácení receptu,dík. Maris se omluvám, chtěl jem tam mít svoje fotky, toť vše. Josef

Fotka dobrý, recept nikde :-(

Taktéž - nejde o recept, pouze fotka, která mohla být přidána k jinému, opravdovému receptu.
Btw. - pořád čekám na vyjádření autora u jeho dalšího receptu http://www.toprecepty.cz/recept/26324-krkovice-na-..., kde přikázal odstranit fotku maris a sám vložil fotku "půjčenou" a tvrdil, že je jeho:no:......myslím, že by to chtělo se (alespoň) maris omluvit, co, Josefe?

Ano, nejdedná se o recept, ale o pěknou fotografii. Toť celé :-D

Odmítám hodnotit, nejedná se o recept, je to příprava hotových jídel na servírování. To mohu napsat recept otevřu domácí paštiku a namažu na chleba, posypu nakrájenou petrželkou.:-D:-D:-D:-)):-))

Jana Remkova: jj, je to tak, ale nikdy dříve jsem o tom neslyšela, proto také můj první dotaz byl na to, jak jsou upravené ty kroupy.
Na fotkách ten světlý prejt podle vzhledu asi bude také s kroupama.

Nadja: Jiný kraj, jiná jelita a kroupy. Čtu to tady Láďovi, on je ze Zlínska. Do jelit žemle vůbec ne, ani do bílých jitrnic ne. Tady u nás do bílých ano, do jelit s kroupami ne. Někdo dává do jelit i rýži, místo krup. Koukám jak puk, že se zde ten recept opět objevil..

:-O Tak já podle fotek myslela, že je tam klasický jelítkový prejt, k němu ještě navíc nějak upravené kroupy - ani mi to nepřipadalo jako jitrnicový prejt.
;-) Nevím, jak na Hané, případně i jinde, ale u nás se dělají jelítka a jelítkový prejt - tam se dávají kroupy, ale někdo dělá i žemlová jelítka.
Pak se dělají jitrnice a jitrnicový prejt - a tam se dává buchta.
Každý řezník dává koření podle chuti, nemá ho nijak odměřené, prostě dá podle odhadu, vše promíchá, ochutná a postupně přidává.

Jožko, asi si udělám kupované kroupy,:-D ale jinak..to je paráda:-*.

Bibinka: Mně ten prejt dělal PAN! řezník a ani nevím, přesně co tam dává ( jaké množství koření), víceméně je to jeho tajemství, ale chuť, tu neudělá žádný jiný, ani ten nejlepší kuchař, to je "božská mana". :-*

papa1649: Domácí zabíjačka moc dobře vím, co je, odmala jsem při tomhle "obřadu" asistovala, řezníka jsme nepotřebovali, moji rodiče si veškeré výrobky z pašíka dělali sami. Ale jelítkovému prejtu se tady všude říká normálně jelítkový prejt. Tak se nesmíte divit, když dáte do názvu krajový název, že málokdo ví, oč jde :-* Na Vašem místě bych ten krajový název dala do závorky nebo uvozovek. Ono totiž i v surovinách, jak máte zadáno domácí kroupy, vám to našlo normální ječné kroupy :-))

Lenka: To jste mně potěšila, jako jedna z mála víte přesně co co znamená. Já jsem to sem dal hlavně pro ty lidičky, kteří vědí co to je domácí zabíjačka. Ostatním to nemá cenu vysvětlovat, protože o domácí zabíjačce nemají potuchy a stejně každý řezník, co dělá domácí zabíjačku, má ten prejt a kroupy úplně jiné. Jak píšete, že u Vás na Hané se to jmenuje stejně, tak všude v Čechách je to stejné, alespoň pro ty co vědí, co je " Domácí zabíjačka" :-D:-D:-D

Asi vím, jak to autor receptu myslel. Tady na Hané si pod slovem prejt každý vybaví jitrnicový prejt a pod slovem kroupy jelitový prejt. Zkrátka je to tu tak zažito a nikdo se nad tím nepozastavuje. Když jsem se sem kdysi dávno přistěhovala, připadalo mi to hrozně divné, teď už to používám taky. :) Asi by to měl autor opravit, aby to bylo srozumitelné i pro ostatní.

Josífku, velmi pěkná a lákavá fotka, prejt je věru dobrota:-p a z domácích surovin zvlášť, ale ať koukám, jak koukám recept nevidím;-)
a domácí kroupy to je co-ty je děláš vážně doma:-? Pod recept na prejt bych ohodnotila bodem, ale tohle je spíš jak naservírovat:-D

ta poslední fotka je krásná;-):-K:yes: toto jsme měli nedávno, je to dobrota:-p:yes:

S pivem od nás souhlasím:-D:yes:

Domácí kroupy? Na fotce vidím dva druhy prejtu, světlý a tmavý, pak to zelí a brambory. Co přesně máte na mysli pod pojmem domácí kroupy :-O:-? A taky jsem si teda spíš myslela, že dáte recept, jak ten prejt děláte. Domácí je moc dobrý :-p

jarda Kadic: :-D:-D:-D počkáme, třeba vloží samostatný recept :-O:-D

Tématické fráze:
prejt se zelím a bramborem, jelitový prejt na pánvi, prejt s bramborem, jelítkový prejt recept, zabijačkové kroupy recept, kroupový prejt, prejt e zelím a bramborem - recept, prejt se zelím a bramborem - recept, jak upravit prejt, kroupový prejt recept, jak připravit prejt, jak uvařit kroupy na zabijačku, jelítkový prejt, červený prejt, zabijačkové kroupy, zabijačka kroupy, domácí zabijačka recepty, jelítkový prejt a brambory, kroupy se zelím, recepty domácí zabíjačka

Suroviny:
prejt, prejt, zelí, cibule, brambory, sůl

Přidat fotografie receptu