Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pštrosí steak s dýňovou kaší

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 65 min

65 min (65 min příprava)

Suroviny pro 1

2

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 522 kJ /
603 kcal
Bílkoviny0,67 g
Tuky66,30 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy0,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pštrosí maso očistěte od případných blanek (většinou to ale není třeba) a připravte si dvě pěkné porce masa o výšce 3 centimetry. Lehce je naklepejte zaťatou pěstí a vmasírujte do nich 2 lžíce olivového oleje. Krok 2: Přisypte 4 lžičky lístků tymiánu a pořádně v nich steaky obalte. Uzavřete do vhodné nádoby (výborná je vakuová miska) a nechte odležet minimálně přes noc, lépe však až 3 dny. Krok 3: Před tím, než dáte maso na pánev, vyndejte ho alespoň na 2 hodiny z lednice, aby nebylo úplně chladné. Mezitím si připravte kaši. Rozehřejte si troubu na 200°C. Krok 4: Dýni podélně rozkrojte, oloupejte a lžící vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na stejnoměrné, asi tak centimetrové kousky a vsypte do zapékací nádoby vyložené papírem na pečení. Pokapejte 2 lžícemi dýňového oleje a pořádně promíchejte, až se všechny kousky rovnoměrně zabarví. Krok 5: Přidejte snítky čerstvých bylinek a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 40 minut, až dýně krásně změkne. Vyjměte bylinky (jen tuhé stonky, lístky, které opadaly, ponechte) a rozmixujte ponorným mixérem na hladkou kaši. Krok 6: Přidejte 1 lžíci smetany, zjemněte 1 lžící másla, osolte podle chuti a udržujte v teple (přikryjte alobalem a vložte do chladnoucí trouby). Krok 7: Konečně přišla chvíle na steak. Silnostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem pořádně rozpalte na silném plameni. Aniž byste přidávali olej (na steaku je ho dost z naložení) vložte do ní maso a opékejte 4 a 1/2 minuty z každé strany (viz tipy a triky). Krok 8: Steak vyndejte z pánve, přesuňte na prkénko a osolte čerstvě mletou mořskou solí, stejně jako čerstvě mletým pepřem. Nechte odležet alespoň pět minut a poté zešikma prokrojte, aby byl vidět růžový střed steaku. Krok 9: V troubě (může být i mikrovlnné) si nahřejte talíř, do středu naservírujte kaši a na ni položte kusy pštrosího masa. Vše ještě dozdobte troškou dýňového oleje a posypte několika lístky tymiánu. Podávejte se skleničkou silného červeného vína a nezapomeňte na steakový nůž.

Zveřejněno 27. 4. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/pstrosi-steak-s-d...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pštrosí steak s dýňovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AXA9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pštrosí steak s dýňovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AXA9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

magdalenka: Děkuji:-*

Iljusa: Děkuji

Jitkas: Děkuji :-K

maris: A nejsou to náhodou Ti od Černé Hory? Tam jich je teda požehnaně... Ale abych řekla pravdu, měla jsem respekt i z jejich "miminek". Ale masíčko a vajíčka mají exkluzivní ;-)

Eliza:na Kulaťáku jsou trhy právě v sobotu, býval tam prodej přímo z pštrosí farmy. Jednou jsem se jich ptala, kolik jich asi mají - okolo 200 kousků:-O:-))

maris: Já jsem ho u nás na Jiřáku také viděla - byl tam celý stánek. Jenže v poslední době se tam nedostanu, jsem v práci do pěti a to už to balí.:no: A v sobotu tam ten stánek nebývá... Snad se mi poštěstí jinde.

Eliza: Eli, kupovala jsem ho na Farmářských trzích na Kulaťáku, ale už jsem tam dlouho nebyla, tak že bez záruky;-):-)

Já toho pštrosa budu muset ochutnat...Už jsem měla vyhlédnutou prodejnu, jenže zmizla, jak už to tak bohužel bývá. Jídlo vypadá překrásně.:yes::-K

:-p:-p:-p:-p:yes:

Skvostné...:yes:

Na tomhle jídle bych si opravdu pochutnala :-) steak a dýně, prostě krása :-)

Jestli mi chcípne comp, jak na něho slintám, tak...:-D:-D:-D
My dnes jenom vepřová srdce "ala svíčková", jenom hodně zeleniny a trošinku, kdyžtak zředím smetanou:-p:-K

Maso je krasne, ale tvoje kasicka nema chybu, ta trouba dela dyni moc dobre. Delam skoro stejne, jen musim koupit dynovy olej, dobry "tip a trik", dekuji.

Pěkné kusisko masa :-p:yes: Víc se mi líbí ta druhá fotka ;-)

Tématické fráze:
pštrosí steak recept, pštrosí steak, pštrosí steaky recept, recepty na pštrosí steak, pštrosí srdce recept, pstrosi medailonky, recept na pštrosí steak, pstrosi olej, pštrosí steaky, pštrosí filety, pštrosí srdce, pštrosí filet recept, recept pštrosí steak, pstrosi filet, pštrosí stejk, triko steak, dýňová farma, pstrosi filet recepty, pštrosí stehno, dýňová kaše

Suroviny:
maso pštrosí, olej olivový, tymián, sůl mořská, pepř čtyř barev, dýně muškátová, olej dýňový, tymián, rozmarýn, smetana ke šlehání, máslo

Přidat fotografie receptu